Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Soha nem Gyurcsányhoz mértük és mérjük Orbánt, hanem az elvárható minimumhoz. És kevés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ma vagyunk pontosan 11 hónaposak. Igaz, hogy ez aztán nem egy fél országot érdeklő bejelentés, nem is azért mondom. Hanem egyrészt azért, mert szeretném megköszönni mindannyiótoknak, hogy itt lehetünk és hogy olvastok minket. Másrészt egy kedvetlen olvasó jónak látta megosztani velünk azt a bánatos megállapítását, miszerint érvekkel alátámasztott ellenzéki megnyilvánulást nem, kizárólag értéket nem közvetítő, gyűlölködő fröcsögést sikerült találnia a Szalonnán.

Az egyetlen szerencséje ennek az országnak, hogy éppen elég értéket közvetítő, érvekkel és megkérdőjelezhetetlen szakmaisággal aládúcolt kormánypárti portál működik közpénzből, mindenkinek módjában áll azt olvasni, amit óhajt. Most még.

De rendben van, támasszuk alá a mondandónkat.

„A közlemény szerint a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, csökkenti a kórházak adósságát, 500 milliárdos fejlesztést, valamint béremeléseket indított az egészségügyben. Hangsúlyozzák: 2017-ben 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a szocialisták által utoljára benyújtott költségvetésben és folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése, így az ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal, a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal nő.” (MTI)

KSH

KSH

Kórházak tartozása: minden évben 85-100 milliárd forint körül van. Ezt nem az átkosból hozta magával az egészségügy. A rossz rendszert igen, de amennyire emlékszem, éppen a jelenlegi kormánypárt vitte az utcára az embereket 2008-ban, amikor az akkori kormány neki akart fogni az egészségügy reformjának. Ez volt a három igenes népszavazás a kórházi napidíj, a vizitdíj és a képzési hozzájárulás ellen.

Kérdés: miért is sír most a Fidesz és miért mutogat megint visszafelé? Hetedik éve kormányon lévő pártként miért is van pofája bárkinek kiállni a nyilvánosság elé, bármire is hivatkozni és főleg hazudozni? Az egészségügy azóta is újratermeli minden évben az adósságát. Mert rossz a rendszer. Egyre rosszabb.

Az 500 milliárdos fejlesztésre a forrást az Európai Unió biztosította. Nem a Fidesz. Nem a kormány.

Tehát az egészségügyi rendszer folyamatosan veszteséget termel. Ezzel párhuzamosan romlik az ellátás színvonala. Kevés az orvos és kevés a szakképzett ápoló. Az elvándorlás miatt egyre kevesebb. A várólisták nem rövidültek, műtétek maradnak el, vagy kerülnek átütemezésre a szakemberhiány, vagy éppen a műszerhiány okán. Sok kórházban nincsenek meg a szükséges higienés feltételek, de még vécépapír, fertőtlenítőszer sincs.

A béremelés a propaganda szintjén működik, azon túl az ápolók fizetése ma is az éhbér kategóriába tartozik, a techniakai személyet fizetése az Orbán-kormány működése alatt nem változott. Illetve de, változott.

A másik nagy humbug (az egyik a sokból) a családi adókedvezmény néven futó pofátlan hazugság.

2010-ben havi bruttó 120 000 forintos fizetés nettója 88 792 forint volt.

2016-ban havi bruttó 120 000 forintos fizetés nettója 79.800 forint.

Mindez úgy, hogy csökkent a SZJA és mindez úgy, hogy ez csak a nominális érték, a vásárlőerő-romlást nem számoltuk. Magyarul: nem igaz, hogy nem változott semmit az egészségügyben (és mindenhol máshol) dolgozók bére, mert de. Csökkent. Akinek nincs három, vagy több kiskorú gyermeke (én nincs mindenkinek), ráadásul alacsony a bére, az bukott a családi adózáson. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szakemberhiány miatt többet kell teljesíteniük, elmondhatjuk, hogy sokkal több munkáért sokkal kevesebb bért kapnak. Ezzel szemben Mészáros Lőrinc gázszerelő milliárdos lett néhány év alatt. Igen, ez végtelenül dühítő.

Ez nem gyűlölködés, nem fröcsögés. Ezek tények.

Én készséggel elhiszem, hogy vannak olyanok ebben az országban, akiknek jobb most, akik jobban élnek, mint az előző kormány idején. Csakhogy mi a Szalonnánál soha nem Gyurcsányhoz mértük és mérjük Orbánt, hanem az elvárhatóhoz. A minimumhoz. És sokan bizony rosszabbul élnek az előző kormányzati időszakhoz képest is, az európai átlaghoz képest is. Ezzel szemben ott vannak a hihetetlen költések. Röpködnek a tíz- és száz milliárdok propagandára, stadionokra, értelmetlen és egy ilyen helyzetben lévő ország szempontjából felesleges luxusberuházásokra.

Ez az ország nem csak az aktuális kormánypártok, politkusok, jól helyezkedő üzletemberek, strómanok és az ő rokoni-baráti körük számára kell, hogy élhető legyen, hanem mindenki számára. Ameddig ez nincs így, vagy legalább nincs arra utaló jel, hogy elindul valami a jó irányba, addig mi kritizálni fogunk.

Építő kritikához két fél kell. Jelenleg a süketek párbeszéde zajlik és mi semmi mást nem tudunk tenni, mint napról napra rámutatni a kormány hazugságaira. Ha ez fröcsögés, legyen. Ameddig egy kormánypárt megengedi magának, hogy hazaárulónak nevezze az ellenzéket, ameddig egy miniszterelnök ki meri jelenteni, hogy ő csak azt a 3,3 millió embert képviseli, aki neki tetsző módon szavazott és ameddig a kormány minden egyes tagja belehazudik a társadalom arcába, addig ez lesz. Addig mondjuk a magunkét. Ha az olvasók is úgy akarják.adomany

 

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.