Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Deutsch Tamás frusztráltnak, népszerűtlennek és sikertelennek nevezte a kormányt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Az emberek érzik, hogy mikor sérül egy közszölgálati televíziónak a függetlensége, vagy pártatlansága. Ilyen értelemben tehát nem lehet a kormányé, nem lehet a Parlamenté, nem lehet egyetlenegy párté, vagy pártcsoportulásé sem a független közszolgálati média. Sem tévé, sem rádió. Ez viszont jelentheti azt is, hogy nem az én szám íze szerint történnek ott azok az események. Ez a kormány várhatóan – sok minden okból – a frusztráltsága miatt, a sikertelensége miatt, a népszerűsége csökkenése miatt, vagy a hatalmas népszerűtlensége miatt, nagyon türelmetlenül viseli, hogy nem az ő szájaíze szerint történnek az események. A tévében és a rádióban, de főleg a televízióban szokták ezt úgy is mondani, hogy egy szörnyű ambivalencia. A kommunista, vagy szocialista állam egy nagyon erős állam volt, ami az élet minden területére bele tudott avatkozni. 

A demokráciában az államnak vissza kell vonulnia oda, ahol neki a helye van. De viszont így az állami eszközökkel nem lehet az élet sok területét befolyásolni. Ez a helyzet a televízióval is. Rossz, mert az nem jelent sajtószabadságot, ha az állam befolyásolni tudja a tévének az ügyeit. Vissza kell vonulni, de így akkor tudomásul kell venni, hogy egy televízió az én rossz politikai döntéseimről hiteles tájékoztatást fog adni. Tehát az emberek azt tudhatják, azt láthatják egy rossz kormányról, hogy az tényleg rossz. Ehhez kell egy politikai bölcsesség, ezt tudomásul venni. Ez ebben a kormányban nincsen meg. 

Ezért látszik egy – mostmár több, mint egy éves – politikai törekvés beleszólni, minél nagyobb politikai befolyást megszerezni, közvetlenül a politikai célok érdekében. A saját sikerességem, a saját népszerűségem, lehetséges választási sikereim és eredményeim elérése érdekében a televízió és a rádió fölött.”

 

Gondolom, senki nem maradt le a Jobbik-MTI pengeváltásról. Aki mégis, annak röviden összefoglalom: az MTI három Jobbik közleményt nem volt hajlandó lehozni. Hol erre hivatkoztak, hol arra, de az Orbán Viktor nevű állampolgár szomszédságába költöző, vélhetőleg az Orbán família tagjaival üzleti kapcsolatban álló, mindeközben a hírek szerint nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Rashad Pharaont érintő közleményt nem jelentette meg az Országos Sajtószolgálat.

Nem hozták le továbbá a Habony Árpád üzleti vállalkozásait és az ezekhez kapcsolódó közpénzeket  feszegető közleményt sem. Ugyanígy nem volt hajlandó lehozni az Országos Sajtószolgálat a Jobbiknak azt a közleményét, amelyben a párt tiltakozik az MTI cenzúrája miatt és ellen.

Én meg azt gondolom erről, hogy.

Egyrészről: tudtommal a Jobbik nem feltétlenül hisz a demokráciában, a szólás- és a sajtó szabadságában. Ha ez így van, akkor mi a gond? Most legalább közvetlen közelről módjuk nyílik megtapasztalni, milyen is ezek hiánya. Olcsó buli ám az, ha más (az állampolgárok) fizetik a cehhet. Így – ha többet nem is -, a borravalót nyögje ki a párt.

Másrészről: mindannyian tudjuk, hogy az MTI – valamint minden egyéb, elvileg közszolgálati, gyakorlatilag kőkemény pártpropagandát szolgáló média – így működik. Sok egyéb – ügyészség, bíróságok egy része, rendőrség – is így működik. A Fidesz talpa alatt. Ezért is érdekes, mit gondolt mindezekről a totális diktatúrát építgető párt akkor, amikor nem ők voltak hatalmon.

Elég egy pár évtized, hogy az ember – momentán Deutsch Tamás, de bárki más is lehetne a Fideszből –  teljesen mást gondoljon a sajtószabadságról, a hatalmi ágak szétválasztásáról, a demokráciáról és általában a dolgok helyes működéséről. Elég hozzá pár év, biztos fizetés, korlátlanul lenyúlható közpénzek, a hatalom mámora, a sérthetetlenség tudata.

Deutsch fiatal korában fiatal volt. Pontosan annyira okos, mint most, ebben nem történt változás. Ügyesen felmondta a leckét. Az nem tudható, hogy ebben a leckében mennyi volt a valódi meggyőződés. Az azonban tudható, hogy a Fidesz ma mindent megtesz annak érdekében, hogy a saját propagandáján kívül senki más hangja ne jusson el az emberekhez.

Az a rossz hírem van Deutschnak, Orbánnak, Vajnának, Habonynak, G. Fodortól Széles Gáboron át a Századvégig ívelő hálózatnak, hogy az előző állampárt – a Kádár-korszak – idején is csak propaganda volt. És cenzúra volt. De volt szamizdat is. És megbukott a rendszer. Pedig az is előfordult, hogy 103 százalékos támogatást kaptak a választáson. Bizony.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.