Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Verekedős nagyik fenjék a sodrófát hegyesre, mert hamarosan új háborúba indul velük az Orbán nevű háromnegyed-isten

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mit látnak szemeim az MTI-n? Ha eddig aggódott ártunk és ormányunk, hamarosan átmennek dühöngő őrültbe. Kár, hogy olyan lassú az EP, amilyen. Tipikusan az az eset, amikor nem jó, de jobbat még nem sikerült kitalálni. Mindenesetre érdemes felkötni az alsóneműt, verekedős nagyik fenjék a sodrófát hegyesre, mert hamarosan új háborúba indul velük az Orbán nevű háromnegyed-isten. Minden jósdiploma nélkül is merem állítani, hogy mindjárt elkezdődik a sipákolás és sopánkodás hazánk, a magyar emberek megtámadása ügyében. Tuti.

Az EP új felügyeleti mechanizmust hozna létre a demokrácia és a jogállamiság védelmére.

„Brüsszel/Strasbourg, 2016. október 25., kedd (MTI) – Új felügyeleti mechanizmus létrehozását kezdeményezte keddi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a demokrácia és a jogállamiság alapelveit.

Az EP strasbourgi ülésén 405 igen szavazattal, 171 ellenében, 39 tartózkodás mellett elfogadott jogalkotási javaslat értelmében »a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok vélt sérelme kapcsán végzett tűzoltómunka helyett kötelező mechanizmus keretében, éves jelentésekben kellene megvizsgálni a tagállamok helyzetét«.

Az Európai Bizottság, egy független szakértői testület munkájára támaszkodva, éves jelentést és országspecifikus ajánlásokat készítene az EU-tagállamok helyzetéről olyan mutatók alapján, mint a hatalmi ágak szétválasztása, a sajtószabadság, a médiapluralizmus vagy az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés.

Az új uniós mechanizmus célja az, hogy a tagállamok a szerződésekben foglalt alapértékeket tiszteletben tartsák. A rendszernek világos, bizonyítékokon alapuló és politikai befolyástól mentes kritériumok alapján kell a tagállamok teljesítményét értékelnie – olvasható az uniós parlament tájékoztatásában.

Mint írták, az EP orvosolni szeretné azt az ellentmondásos helyzetet, hogy míg a tagjelölt országok részletes vizsgálaton esnek át, addig a tagállamok esetében erre nincs hatékony eszköz. Az új mechanizmus a tervek szerint megfelelő keretet teremtene a demokratikus elvek betartásáról felvetődött problémákkal kapcsolatos uniós viták számára is.

Az elfogadott dokumentumban az EP arra kérte az Európai Bizottságot, hogy 2017 szeptemberéig nyújtson be javaslatot a demokráciára, jogállamiságra és az alapvető jogokra vonatkozó mechanizmus létrehozására, amely »összehangolja és kiegészíti a meglévő eszközöket«.

»Az Európai Uniót elláttuk minden szükséges eszközzel, hogy más területeken be tudja tartatni a közös döntéseket, azonban éppen az alapértékeink nem kaptak olyan erős eszközt, amivel védelmük az EU-n belül biztosítható lenne« – mondta a szavazást megelőző vitában Sophie in’t Veld holland liberális képviselő.

A témával kapcsolatban a magyar EP-képviselők közül a néppárti Gál Kinga hangsúlyozta, »amíg nincs a jogállamiság fogalmának egy objektív, konszenzussal elfogadott meghatározása, addig bármilyen jogállamisági mechanizmus, a most elfogadott is, az épp aktuális pártpolitikai játszmák részét fogja képezni, kettős mércék táptalaja marad«. Hozzátette, tapasztalata szerint »a jogállamiságért, emberi jogokért való aggodalom meglehetősen kettős mércével méretik, s napi politikai szándékok és erőviszonyok játékát képezi«.

Párttársa, Schöpflin György kijelentette, hogy a mechanizmusnak »olyan jogalappal kell bírnia, amely megvéd a politikai beavatkozás lehetőségétől«, illetve »minden egyes tagállamra egyenlő jogi erővel és mértékben kell, hogy alkalmazható legyen, hiszen már a legparányibb eljárásbeli különbség is delegitimálja az új eszközt«.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szorgalmazta, hogy »az új mechanizmust létrehozó európai jogszabály adjon majd hathatós választ az Orbán-rezsim cinikus jogi trükközéseire is, kezelje az olyan helyzeteket, ahol az adott kormányzat a jelentős parlamenti többségével visszaélve a jogsértések elleplezését vagy utólagos legalizálását célzó jogszabály-, sőt alaptörvény-módosításokat fogadtat el«.

Felszólalásában Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője elmondta, hogy azok közé tartozik, akik a jelenleginél kissé radikálisabb megfogalmazást és eljárást szerettek volna látni.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint a jogállamisági mechanizmus létrehozása elengedhetetlen eszköz az EU alapértékeinek hatékonyabb védelméhez.

Balczó Zoltán jobbikos képviselő pedig azon véleményének adott hangot, hogy a javaslat az »Európai Unió tagállamok feletti politikai dominanciájának új formáját valósítaná meg« . Mint mondta, a határozat elfogadása azt jelzi, hogy az EP többsége semmit sem tanult a Brexitből, vagyis az Egyesült Királyság unióból való kiválásának elhatározásából.” (MTI)

No, lelkecskéim! Megeszem a ballábas cipőmet, ha nem külön Magyarország tiszteletére hozták volna ezt a határozatot. Nem gondoltam, hogy eljön az életemben ez a pillanat, de: hajrá, Szanyi!

A Jobbik megint elsütötte a nacionalista petárdát, közben finoman megfenyegette az EP-t. Hát, gondolom hogy egyből összerémülték magukat a népek, hogy esetleg a hatalmas, gazdag és minden tekintetben turulszaros Magyarország kilép az Unióból.

Szerintem meg a határozat elfogadása azt jelzi, hogy – bár rohadt lassan – de az EP-nek is leesett, hogy mi nem tudunk, de nem is vagyunk hajlandóak késsel-villával enni, ellenben nagy örömmel szarunk az abrosz közepre és zsebre vágjuk az ezüst eszcájgot. Megunták. Ennyire nagyon egyszerű. Nem csodálom. Én is unom és nem most kezdtem.adomany