Az emberek az utcára mentek

Forrás: ideal.es Forrás: ideal.es

1 757 618 fős város. A tömegközlekedéssel gondok vannak, az egyik metró hamarosan működésképtelenné válik. Irtják az élő fákat. Néha néhány ember tiltakozik.

Sok kórház elképesztő állapotban van. Hiányos a felszerelés, kevés az orvos, a szakszemélyzet. Nincs pénz eszközökre, nincs fertőtlenítőszer, vécépapír. Ez Budapest.

9 830 485 fős ország. A lakosság közel fele szegénységben él. Az emberek közel egyharmada nem jut elég élelemhez. Betegek maradnak ellátatlanul a pénz- és orvoshiány következtében. A szegénységből és az iskolázatlanságból szinte lehetetlen kitörni. Aki ott született, ott is marad. A továbbtanulás kiváltság. Van olyan műtét, amire évekig kell várni.

Nincs megfelelő ellátórendszer az idős, beteg, magatehetetlen, fogyatékkal élő, önellátásra nem képes emberek számára. Mentálisan sérült emberek élnek az utcán.

9 830 485 fős ország. 2014-2020 között 215 milliárd forintot költ stadionépítésre. Jövőre 17 milliárd forintot szán a Hungaroring lelátóinak megújítására. 11 milliárd forint évente az az összeg, amit ki kell fizetni azért, hogy Magyarországra jöjjön a Forma1.

Sok faluban nincs orvos, nincs gyógyszertár. Sok faluból órákig kell buszozni, hogy szakorvoshoz jusson valaki. Sok faluban akár órákig tarthat, ameddig a mentő odaér.

Néha tüntetnek a feketeruhás nővérek. Néha a rezidensek. Máskor valamelyik párt. Külön-külön. Ez Magyarország.

250 ezer fős város.

A meglévő kórház mellé épült egy új, a város másik részén. A város vezetése úgy döntött, hogy a régi kórházból néhány szakrendelést, orvost, eszközöket áttelepítenek az új kórházba. Ezzel gyakorlatilag működésképtelenné tették a régi kórházat is, az újat is. Az embereknek elegük lett. Hiába próbáltak tárgyalni, senki sem volt kíváncsi a mondandójukra.

Az emberek az utcára mentek.

Ennyien. 40-80 ezer között. Nem külön kétezren és másnap nyolcezren, máshol és máskor ötezren, a következő héten hatszázan és megbeszélték, hogy jövő hónapban majd megint. Egyszerre. A város egyhatoda, vagy egyharmada (ha jól számolok). Ez budapesti léptékben 300-600 ezer ember.

Senkit nem érdekelt a menetben, hogy ki melyik pártra szavaz, ki kivel szimpatizál (pedig ha valahol, ott aztán van most cirkusz a választások körül), mert közös volt a probléma, közös volt a cél és közös volt az akarat.

Nem a vezetőket akarták leváltani, egyszerűen arra akarták kényszeríteni őket, hogy a lakosság, az emberek érdekében végezzék a dolgukat. Azt akarták, hogy ne a fejük fölött döntsenek, nélkülük, hanem hallgassák meg őket. Nem gyújtogattak, nem romboltak. Csak mentek. Fiatalok, idősek, férfiak, nők, családok. Együtt.

Az eredmény: a város vezetése nyilvánosan bocsánatot kért és ígéretet tett arra, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találnak.

El ne feledjem! A várost Granadának hívják. Spanyolországban van, egy szintén nem túl gazdag, viszont elég nagy bajban lévő országban, ahol hónapok óta képtelenek kormányt állítani.

Mégis. Na, ugye?adomany