Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor zavarba jöttem Sarka Katától

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hogy jön ez ide, nem? De. Igaz, hogy szombat van, de akkor is meredek, hogy Sarka Katás afférjaimról írjak. Picit. Valójában semmit nem akarok ex-Hajdúnétól/-val (ex-, ameddig ki nem derül az ellenkezője), csak el akartam mesélni egy sztorit, és azt akarom, hogy gondolkodjunk el rajta. Nem azért, mert egy középszerű bulvároldalként funkcionálunk, miként jóakaróink ezt mesélik rólunk, amerre járnak. Hanem.

Igaz, hogy első felindulásomban az érthetetlen okokból igen közlékeny és bőbeszédű Mészáros Lölö hatalmas interjúját akartam darabokra szedni, amelyben arról csacsog a drága jó ember, hogy ebben az országban nem csak Mészáros Lölö él sokkal jobban, hanem mindenki más is. Egyébként meg pénzért mindent meg lehet venni. Aztán mégis Sarkata mellett döntöttem. Semmi köze Lölöhöz, de ő is meg tud venni bármit. Sikeres üzletasszony, celebritás. Tehát.

Mint minden valamire való celeb vagy celebné, Sarkata is az Instagramon celebkedik, szelfizik, pózol, néz bele az arcunkba, mások arcába, a tükörbe, és így tovább. Néhány napja is ugyanazt csinálta, mint máskor (magáról töltögetett felfele fotókat), amelyeken viszont ezúttal még én is kiszúrhattam volna, ha akarom, hogy a kezén fura piros foltok láthatók, amelyek hozzá nem értők számára is csak valamilyen bőrbetegség árulkodói jeleinek tűnhettek. A durva és nagyon durva kommentek nem maradtak el (inkább nem idéznék), Kata viszont nem reagált rájuk, hanem tovább töltögette a nem éppen szívderítő látványt nyújtó fotográfiákat. Aztán egyszer csak elmesélte a nagy titkot, feloldotta a rejtélyt:

Sokan észrevettétek, hogy a héten különös bőrtünetek jelentek meg a kezemen. Erre szeretnék most nektek magyarázatot adni. Magyarországon közel 200 ezer ember él a pikkelysömör nevű betegséggel, ami azt jelenti, hogy legtöbbünk ismeretségi körében vannak érintettek, még ha sokszor nem is tudunk róla. Az ilyen panaszokkal élők gyakran rejtőzködnek, a bőrükön látható tünetek miatt sokszor érik őket negatív megjegyzések. (…) Rájuk és erre a kórra szerettem volna felhívni a figyelmet, ezért egy maszkmesterrel pár napig minden reggel magamra festetettem a pikkelysömör bőrtüneteit és így töltöttem a napjaimat. Ahogyan azt gondoltam, élőben is megtapasztaltam, nem lehet könnyű a betegséggel élni, nap, mint nap szembesülni kell a pikkelysömörösöknek a beszólásokkal, rosszindulatú megjegyzésekkel. Ezért is fontos a tájékoztatás: ez egy immunológiai betegség, ami NEM fertőző, megfelelő kezeléssel és életmódváltással pedig tünetmentessé tehető. Fontos, hogy ezzel tisztában legyetek és ennek tudatában kezeljétek a pikkelysömörrel élőket!

Be kell vallanom, hogy Sarka Katának sikerült ezzel a leleplezéssel zavarba hoznia. Alapvetően messziről elutasítom a celebségnek azt a formáját és szintjét (amúgy mindegyiket), amelyet Hajdú Péter szintén celeb ex-felesége (vagy papíron tán még mindig az, kit érdekel?) és Rogán Üzletasszony Cecília kebelbarinője képvisel és naponta ostromol.

Be kellett látnom viszont, hogy azért az rendesen képes az embert összezavarni legalább egy pillanatra, hogy a médián naponta végigvonagló, gondtalan életet élő celebnépség ilyen szokatlan gesztusra vetemedik. Jó, persze, szóra sem érdemes. Hiszen nem főzött otthon a kis kacsójával 100 emberre meleg ételt, és nem állt ki vele a Blahára, nem ajánlotta fel havi bevételét a Dóri Háznak és nem is mentett meg egy fészekaljnyi kiskutyát. És ami a legfontosabb: mindezt nem úgy csinálta, hogy kivételesen ne az Instagramon landoljanak azonnal az erről szóló fotók. Ellenben azt, amit soha nem láttam egy Rogán Cecíliától (Vajna Tímea fánkozója hogy érzi magát, vajon?) azt a minimumot, ami elvárható egy jólétben fetrengő, sikeres bulvárcelebtől, azt megcselekedte: legalábbis felhívta a figyelmet egy valós (egészségügyi-társadalmi) problémára és az azzal kapcsolatos előítéletekre. Ennyi történt.

Az igazsághoz nagyon is hozzátartozik, hogy megfordult a fejemben: ha meglátom, hogy Sarka Kata két hét múlva Vajna András tévéjében életmód-magazint vezet, amelyben a többi mellett a pikkelysömörrel való együttélés lesz a téma a minden második szerda utáni páratlan napon, és valójában csak önmagát marketingelte a hölgy, akkor kurva ideges leszek. Mert akkor nincs szó többről, mint amiről eddig is szó volt, ha üresfejű, de legalább feltörekvő celebmacákkal álltunk szemben: akik általában átvernek, aki mindent elkövetnek, hogy felhívják magukra a figyelmet és akik természetesen idiótának néznek. Mert ez soha nem rólam szól, hanem róluk. Minden.

Lehet következésképpen méregetni, hogy egy tehetős, gondtalan celebné mennyire hitelesen tud azonosulni hétköznapi emberek hétköznapi nyomorúságával, mennyire hihető ez a fel akartam hívni a figyelmet dolog. Nem lehet eltekinteni attól sem (nekem legalábbis nem megy), hogy tetszőleges celebnének saját maga személyén túl minden és mindenki másodlagos, még akkor is, ha az értelmesebbje pontosan tudja, hogy őt – mások mellett – ismeretlen pikkelysömörrel küzdő, ismeretlen emberek rajongása tartja életben. Hajdú Péter ex-feleségéről pont azért nehéz nyugodt lelkiismerettel a jót feltételezni, azért zavarbaejtő, hogy egyszer végre valami nemeset villantott, mert Hajdú mellett vált bulvárcelebbé, akiről köztudott, hogy nem ritkán emberek nyomorúságát felhasználva épített karriert.

Szóval mi a lényeg? Hogy ezek a celebritások, akik imádóik imádatából és rajongásából élnek jól (gyakran nem érdemtelenül), akikről olyan ritkán hallani, hogy társadalmi munkára adták a fejüket és beálltak szart lapátolni a város peremén, valójában felfoghatatlanul sok embert hatékonyan képesek befolyásolni.

Sarka Kata felhasználhatja celebségét arra, hogy a fenék feszességének, vagy az előnyös smink fontosságára, netán az őszi ruhakollekciójának nagyszerűségével töltse meg elbutulni vágyó tízezrek-százezrek által követett oldalait. És megteheti azt is, hogy beleáll ilyen ügyekbe, celebségét nem baromságokra, hanem hasznos ügyek mellé állásra használja fel. Sokat tehet ilyen ügyekért. Nem gyógyítani fogja a pikkelysömör nevű betegséget, ám a Blikktől a Ripostig terjedő skálán kultúrát fogyasztó közembereknek a szájukba rághatja, hogy a taplóság csúnya dolog, és hogy a pikkelysömör nem fertőző, de gyógyítható. Ha Sarka Kata ténykedése hozzájárul ahhoz, hogy eme betegséggel küzdő emberek megítélése változzon, akkor már megérte ennyi szót leírnom.

Sarka Kata nem lesz szimpatikusabb mától, de talán egy árnyalattal emberibb igen. Javaslom neki, hogy – ha valóban komolyan gondolta ezt a dolgot -, Rogánnénak és Vajnánénak is ajánlja figyelmébe: a helikopterezés meg a csodafánk meg a rongyrázás nem teszi jobbá a világot, nem teszi emberibbé őket, ellenben a jó ügyek élére állás sokat változtathat akár az ő megítélésükön is. Nyugaton ez a mindennapok valósága: hogy a celebek nem rongyot ráznak az Instán (de, azt is), hanem felkapják a kinyúlt pólót, szakadt farmert és társadalmilag hasznosat cselekednek. Segítenek, adakoznak, mennek, csinálják. Remélem, ez csak a kezdet volt, Kata! Még a végén kiderül, hogy a Hajdúval való szakítás jót tett neked.

adomany

 

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!