Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem technikai hiba lesz az, hanem ehetetlenül szar a fánkod, Timike! Mi tizedannyi pénzből ezerszer finomabbat sütünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap óta össze vagyunk zuhanva lelkileg. Alighogy hatalmas dérrel és dúrral, VIP-vendégekkel, majd közönséges halandókkal is körítve kétszer is megnyitották, tegnap reggel 8-kor már jelentették is a Facebookon:

Pedig azelőtt egy nappal:

Miután lemaradtunk a pénteki (ingyenes!) fánkról, tegnap pedig már hiába is akartuk volna megkóstolni a némelyek által lefikázott, gejl édesség tekintetében piacvezető, egyébként meglehetősen elborzasztó látványt nyújtó finom süteményeket, bánatunkban ma szerkesztőségileg hatalmas elhatározásra jutottunk. Úgy döntöttünk mindannyiunk legbölcsebbjét, legtapasztaltabbját és legügyesebbjét megkérjük, hogy süssön nekünk egy kis fánkot. Mert a változatosság gyönyörködtet. Éhezés ellen is jó egyrészt, másrészt Vajna Tímeának sem árt a miheztartás végett.

Szerintem az egész emberiség ha nem is, de szűkebb környezetem és kollégáim hálát rebeghetnek, amiért Erzsi (és nem énszerénységem) sütötte ezt a fánkot, gondoltam mutatok nektek pár fotót, ha már megkínálni nem tudlak. Már csak azért is, mert vasárnap estére minden kedvem elment attól, hogy a kőkemény politikai baromságokról elmélkedjek, amikor már mindenki megpihenne. Pedig tudom: a Szabad Sajtó útján ma nem ketten voltak a rezsim elleni tüntetésen és a Blaha Lujza téri ételosztáson sem, de ezekről lesz még szó a későbbiekben.

Másrészt azért is, mert megkértem az elkövetőt, számolja már ki mindannyiunk okulására, mennyibe került a kereken 20 darab fánk, amit megsütött a kedvünkért, alapanyagostól, mindenestől. Nézzük először is az eredményt:

Itt már 7 darabot elpusztítottunk a húszból

Itt már hét darabot elpusztítottunk a húszból

Közelebbről így néz ki

Fánk közelebbről

Szilvalekvár. Házi

Szilvalekvár. Házi

Baracklekvár. Szintén házi

Baracklekvár. Szintén házi

Fánk nagyon közelről

Ez is fánk igen nagyon közelről

Fánk elvágva: puha, könnyű, mmmmmmmm

Fánk elvágva lekivel: puha, könnyű, finom, nyámm

A helyzet így áll: a 20 darab fánk elkészítése – igaz, hogy a csillogás, villogás, szivárványszínnel lehányt mézes máz elmaradt – nagyon durván maximalizálva a hozzávalók árát, nagymama lekvárját is beleszámolva, hozzávetőleg 1000 forintból készült el. Ha jól tévedek, akkor ez 50 forintos egységárat jelent úgy, hogy állítólag nem olyan, hanem amolyan, nem tudom pontosan milyen (de, tönköly) lisztből készült, ami drágább mint a többi. Mert különben 40 forintból megúszható a történet.

Persze nem amerikai fánk ez, nem is állítom, hogy az lenne. Nincs belőle Mignon-os, Walt Disney mesefigurás, habosbabos, színes, tömény édességgel, és ételszínezékkel vastagon nyakon öntött kalóriabomba. Ellenben nem émelyítően-undorítóan édes, könnyű, omlós, puha és nem érzi úgy magát tőle az ember, mintha egy úthenger vonult volna végig a gyomrán.

Tudom, hogy Mr. Funk, Ms. Bagel és a parókakészítő Dollárpapa magasról szarik a fejemre, nem az ő pénzük van benne ebben az egynapos üzletben, de azért mégiscsak gáz, hogy 450 forintba kerül egy ilyen lisztes-cukros/nagyon cukros szénhidrátból készült isten csapása, és elvitel esetén nem szégyellik 200 forintért kínálni a csomagolást hozzá. Értem én, hogy egy ilyen exkluzív, belvárosi helyen, annyi négyzetméteren, annyi lobogó hajú, kipirult arcú alkalmazottal nem jön ki a lépés, ha nem kérjük meg az árát a Vajna papa által gondosan megszakértett és leellenőrzött süteményeknek, de akkor is elmentek ti a picsába. Azzal a kis párhuzamos dimenziótokkal együtt, ahonnan idiótának néztek mindenkit.

Hogy mit szerettem volna közölni? Például azt, hogy Vajna Tímeácska egynapos fánkja tökéletes példa arra, hogy ebben az országban kábé mindenre ez a pofátlan túlárazás jellemző. Mindenhol ez van, ahol a politikából és az adófizetők keservéből gazdagodó befolyásos gengszterek és/vagy tehetséges üzletasszony feleségeik ráteszik valamire a kezüket. Elvileg annyira finom volt ez a házi fánk, hogy megígértem magamnak, nem húzom fel magam még véletlenül sem, de sikerült. Nem úgy, mint Kovács Zoltánnak szokott, hanem.

Mondjuk az is igaz, Timike drága, hogy ha a helyedben elolvastam volna a látogatóid kommentjeit, a büdös életben nem nyitnék ki soha már. Mivel helyetted nem tudtam elolvasni, csak magam helyett olvastam el az észrevételeket, és változatlanul csak azt tudom javasolni neked, hogy ha már ennyi pénzünket beleölted, hagyd a fenébe. Nem késő abbahagyni.

Az külön idegesítő és szánalmas, hogy a kibaszott gerillamarketingetek (apropó, elkapták már a garázda vandált, aki betörte a kirakatot, vagy tényleg megpuccsoltátok magatokat?), a TV2-n tolt pofátlan ingyenreklámotok, a Rádió1 helyi performansza ennyire volt elég. Vagy egérszar került a tésztába? Esetleg Andy nyála keveredett a mázba? Elfogyott az Eximbankos hitelből vett nullás liszt? Vagy belefingott valaki? Vagy a cukorszirup-generátorba fosott bele a mutyimentes fánkok népes rajongótábora? Vagy a ventillátorba? Vagy a fánksütő gépbe? Netán elgondolkodtatott, hogy ennyi pénzért ilyen selejtes minőségű, átverés, valamint cukor ízű szart csak nem kéne?

Timike, ezért kár volt magadra húzni azt a 3000 eurós, suhogóan gusztustalan bomberdzsekit, és hivalkodni, hivalkodni, hivalkodni. No meg bebizonyítani, hogy uborkafára és milliárdos oligarchákra felkapaszkodott celebmacaként úgy szívatod az embereket, ahogy nem szégyelled. És nyilván nem szégyelled, de remélhetőleg legalább élvezed.

Persze a pórnép soha nem fogja megtudni, hogy kizárólag pénzmosás céljából jött létre ez a méregdrága hely, vagy azért, mert Timike unatkozott, mint Rogán Cecilke és két veszteséges, meg egy alig élő cég mellé kellett egy negyedik homokozó is. Még az is lehet, hogy Vajnáné rájött, hogy akkor is veszteséges ingyen adni a fánkot, ha jó, hát még ha szar. Amúgy megértem a helyzetet: a megnyitó buli megvolt, a többi meg olyan macerás, inkább bezárnak. Timike belefáradt az exkluzív VIP-parti szervezésébe és elfelejtette, hogy másnap is kéne nyitni, amikor nem jönnek exkluzív vendégek.

A legközelebbi ünnepélyes megnyitóig, meg ameddig kötelező nem lesz az iskolákban ez a színes-virágos-felfújt-lehányt Vajna-féle amerikai fánk, szerintem szállj magadba, Timike. Nem a technika szar, hanem a fánkod. Nem kicsit, nagyon. Nem olcsó, hanem méregdrága. Mi ennél ezerszer finomabbat sütünk, tizedannyi pénzből. Nem mi, csak a munkatársam.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.