Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


A régi és új nemzeti egység már csak ilyen. Akkor több, ha kevesebb. És akkor emelkedik, ha csökken

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mivel is lehetne méltóbb módon véget vetni ennek a kínosan keserves napnak, mint egy igazán jó hírrel. Ez mondjuk nem az én asztalom (a mondat és nap végi csattanók megtalálása) de teszek egy kísérletet. Tudta? Az egészségügyben olyan jól sikerült a béremelés, hogy néhány száz orvos fizetése csökkent. Miután megemelték a bérét neki.

Nem csűröm, nem csavarom. Ennyi a lényeg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevű, Balog Puritán Zoltán lelkész és miniszter által irányított vízfejű monstrum bebizonyította, hogyan kell igazi sikereket elérni. Ha van rá akarat és hozzáértés. Az Emmi megszüntette a pályakezdő orvosok ösztöndíjait, így ők most átlagosan 43 ezer forinttal kapnak kevesebbet. Ha ők nem jártak jól, akkor senki.

Azt történt, hogy a Balog lelkész vezette csőd és tragédia, az Emmi tavaly januárban döntött arról, hogy a fiatal szakorvosok 5 éves ösztöndíjprogram keretében bérkiegészítést kapnak, mert ez az itthon tartásukat szolgálja. Ez az egyébként nagyon helyes és hatalmas nemzeti felismerés időben megelőzte egyrészt azt a júniusi, tömjénfüstös bejelentést, miszerint szeptembertől bruttó 100 ezer forintos béremelésben részesülnek az orvosok, másrészt Balog lelkész riói olimpiai kirándulását. Ahol szintén felismert valami hatalmasat, ami ugyanakkora siker lesz, mint minden más is, amihez hozzányúl: a budapesti olimpia megrendezésére gondoltam, amiről a maga idején már beszámoltunk.

Most az van tehát, hogy a frissen végzett orvosok itthon tartásának szellemében – miként erről a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke, Dénes Tamás is beszámolt – bár az orvosok többsége jól járt a béremeléssel, körülbelül 200 fiatal szakorvos baromira nem. Ez pedig azért szóra érdemes, mert (még egyszer!) pont az ő itthon tartásuk miatt találták ki a programot. A kitörő sikereknek köszönhetően vannak, akiknek csak 40 ezer forinttal, ám vannak, akiknek több mint 100 ezerrel csökkent a fizetésük szeptemberre.

Jelentéktelen kis hír ez ahhoz képest, hogy csapataink hetedik éve harcban állnak és küzdenek éppen mikor ki ellen, hogy az Orbán nevű ember Európa trónjára készül a 98%-nak kinevezett 40%-ra és egy érvénytelen népszavazásra hivatkozva. Tudom, hogy a negatív béremelés is béremelés, de ezt a fajta béremelést legfeljebb elszenvedni lehet. Úgy megemelték a nyomorultaknak, hogy beledöglenek. De hát mit tegyünk? Balog is elmondta, puritán kormány ez, csak mi vagyunk irigyek. Ott spórolnak, ott húznak a gatyán, ahol csak tudnak.

Politikai értelemben emelkedtek a bérek, vagy hogy is kell ezt mondani? Ha az érvénytelen népszavazást 98%-al megnyerték, akkor a 43 ezer forintos felcsökkenést minek nevezzem? Nem akarok demagóg lenni, de még egy ilyen arcátlan bagázst a föld nem hordott a hátán, az egészen biztos. 200 ember átlagosan 43 ezer forintos bércsökkenése az mennyi is? 8,6 millió forint. Uraságék ennek az egyharmadát egy hétvége alatt elbulibárózzák, ellagzizzák (nem érdekel, hogy nincs ilyen szó). Arról már nem beszélve, hogy ennyit Habony is simán elszipog egy este alatt Ibizán, mint ahogy saját lábék is röhögve elbahreinozzák 2 nap alatt.

Értem én, hogy egy fiatal szakorvos nem kereshet annyit, mint Matolcsy György jógaoktató szeretője, aki a diplomaosztóról egyenesen az akkori nemzetgazdasági tárcavezető ágyába állományába került, és azóta is az időközben MNB-elnökké avanzsált urat hipnotizálja (mélyen a szemébe nézve) havi több mint 2 millió forintért. Nem akarok demagóg lenni, de kétségbeejtő ez a Balog Zoltán-féle kártékony ügyködés. Akármilyen életpályamodellről, akármilyen béremelésről, akár egészségügyről, oktatásról vagy kultúráról van szó, ez az ember egyszerűen tragédia.

Gratulálunk Balognak, hogy sikerült okosba’ megoldani ezt is. Pipa. Hát végül is itt maradt ez a néhány száz hülye, akkor minek neki ösztöndíj, nem? Ráadásul tárgyalni sem kellett velük (mádám Cser Ágika képviselte mindenkinek az érdekeit), majd megkapják a fizetéspapírjukat és tudomásul veszik: hogy 20-40-100 ezer forinttal kevesebb érkezett. Kit érdekel ez, amikor a kényszerbetelepítés ügyében üzentünk Brüsszelnek? Amikor titkosítottuk a TAO-támogatásokat, és olyan túlárazott stadionokat építünk, hogy a világ a csodájukra jár.

De ez annyira pitiáner, aljas húzás, hogy nem állhatom meg. Amikor a hangulatkeltés, melldöngetés, a közhangulat olcsó manipulálása és az állandó választási kampány van terítéken, akkor annyit ígérnek, amennyit nem szégyellnek. Aztán amikor a beharangozott intézkedéseket végre kellene hajtani, akkor kiderül, hogy egyesek már nem jogosultak, másoknak még nem jut, megint másoknak csak tegnapig járt, vagy elfelejtették folyósítani az igérményeket.

Az sem baj, ha az érintetteket meg sem kérdezik, amíg Cser Ágnes-félék képviselik a szakma érdekeit, addig nagy baj nem lehet. Addig ugyanazt meg lehet csinálni az orvosokkal, mint a pedagógusokkal és közben sikerrel lehet uszítani ellenük a társadalmat, hogy ezeknek semennyi béremelés nem elég. És sehol abban a gigaminisztériumban sincs egy ember, aki megkérdezné ettől a nem tudja a jobb kéz, mint csinál a balféktől, hogy mi lesz azokkal a fiatal szakorvosokkal, akiknek béremelés után csökkenni fog a fizetésük ha megvonjuk az ösztöndíjukat. Amit azért adtunk nekik, hogy ne az első gondolatuk legyen, miként tudnának innen hanyatt-homlok elmenekülni.

Ha nem volna megint arcpirító az ügy, akkor mondanám, hogy az a hosszú évek óta minden béremelési tárgyaláson kifelejtett kisegítő személyzet járt a legjobban ezzel a béremeléssel, mert nekik legalább nem csökkent a fizetésük. Ám mivel nem vicces ez az egész, azt kell mondanom, hogy az egészségügy végképp a nyolcadrangú kérdések kategóriájába került a kormány számára. Nem most, ez csak egy apró példa. A nem piaci viszonyok között működő, a migránsok elleni szabadságharc oltárán végképp háttérbe szorult egészségügyi rendszer terén a helyzet változatlan. Néha kurva nagy dérrel és dúrral bejelentenek valami béremelést, az érintettek megnyugszanak, aztán lesz, ami lesz. Vagy nem lesz.

Az uniós pénzek meg nem jönnek ahogy kellene, a helyzet egyre rosszabb lesz, ezért a fizetéseket úgy lehet majd széles körben emelni, hogy csökkenteni kell őket. Egy újabb kör bezárult. Az itthon tartani kívánt fiatal orvosok meg fogják magukat és távoznak a többiek nyomában  a hanyatló Nyugatra. Balog Zoltán pedig verdesheti a horpadt mellét, hogy ezt is milyen jól megcsinálta. A régi és új nemzeti egység már csak ilyen. Akkor több, ha kevesebb. És akkor emelkedik, ha csökken. Kár, hogy nem vicc, hanem véresen komoly.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.