Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy senki ne mehessen szembe a kormány hatalom- és pénzéhségével

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Meglepő és mulatságos? Kicsit sem az. Miközben Orbán Viktortól Semjén Zsoltig a kormánypártok prominensei azzal verdesik a horpadt mellüket négy napja, hogy az éppen magunk mögött hagyott sorsdöntő népszavazás bizonyítja, mekkora virágzó demokrácia is Magyarország, nemzeti választásiék – ez Ilonka nénitől Patyi kollégáig néhány arctalan, névtelen végrehajtót jelent -, elkaszálták azt a kezdeményezést, amelynek célja lett volna megkérdezni az embereket.

Arról, hogy akarnak-e olimpiát rendezni egy olyan országban, ahol az úszó vébé és a Forma 1 párhuzamos rendezése is komoly nehézségekbe ütközik. Mint emlékszünk, vagy nem, a 2024-es olimpia budapesti pályázatáról Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója nyújtott be kérdést a kopaszokról elhíresült NVI-hez, Népszavazási Ilonka néni privát homokozójához szeptember elején, amely így hangzott:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?

A 30 napos határidő lejárta előtt, tegnap megszületett a választási bizottság döntése. A testület 9:2 arányban utasította el a népszavazási kezdeményezést, amely valójában azt a törvényt torpedózta volna meg, amit az Országgyűlés a rendezési szándékról hozott. Patyi Jogászkezdemény András szerint egyrészt a kérdés nem volt elég egyértelmű, mert azt a látszatot keltette, mintha az olimpiai pályázat visszavonását jelentené. Másrészt a rendezésről szóló törvény eltörlése olyan szervezetalakítási kérdést is érintene, amiről nem lehet népszavazni. Szervezetek alatt értendők például a Schmitt Pál örökös áLamfő kedvéért és szórakoztatása céljából gründolt szépreményű gittegyletecskék.

Engem annyira nem hozott volna lázba ez az újabb népszavazás, hiszen nem mentem el sem a magánnyugdíj-vagyon lenyúlásáról, sem a Paks 2-ről, sem a trafik- és földpályázatok sorsáról ügydöntő népszavazásokra, tehát az olimpiát is simán kihagyhatónak érzem. Vagy várjunk csak. Ebben a kicsattanó demokráciában kizárólag az növeli 168%-al valamely sorsdöntő kérdés népszavazásra bocsátását, ha annak kezdeményezője Orbán Viktor, vagy a magyar kormány. Mondjuk valóban rengeteg időt és energiát megspórolhatnánk, ha oly módon határoznánk meg a játékszabályokat, hogy csak a kormány írhat ki népszavazást, de mert még nem tartunk ott.

Elképzelhető, hogy a római számoktól fosták össze magukat Patyiék és amiatt aggódtak, hogy az átlaghülye választó is összefossa magát a római számoktól. Ez itt nem érv, a kérdés jogilag teljesen korrekt és rendben van. Arról ugyanis, hogy Magyarország nem, de annak kormánya 2024-es olimpiát akar rendezni mindenáron, a 2016. évi LVIII. törvény rendelkezik. Ergo a törvény hatályon kívül helyezése biztosítaná, hogy Magyarország ne rendezzen olimpiát. Az Átlátszó újságírója – szerintem nagyon helyesen – nem úgy fogalmazta meg a kérdést, hogy a hülye is megértse (Akarja-, hogy Magyarország 2024-ben olimpiát rendezzen?), mert ezt egyből arra való hivatkozással dobták volna vissza, hogy költségvetési pénzeket érintő kérdésekről nem lehet népszavazni. Ehhez képest most arra való hivatkozással dobták vissza a kezdeményezést, hogy Magyarországon bármiről ki lehet írni népszavazást, amiről szabad.

A kérdés valóban nem volt egyértelmű – így okoskodtak jogászék -, mivel az emberek azt gondolhatnák, hogy az olimpia megrendezéséről döntenek, miközben a szavazás csak egy törvényre vonatkozott volna, ami nélkül az olimpiát még meg lehetne rendezni. És tényleg. Itt egy másik jó példa erre:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az emberek azt gondolhatták, hogy arról döntenek, jöhetnek-e a migránsok Magyarországra. Pedig – mint kiderült – az Országgyűlés hozzájárulásával ez attól teljesen függetlenül lehetséges, hogy igennel, vagy nemmel szavaztak. Vagyis az emberek azt gondolták, hogy a muszlim hordákról szavaztak, miközben konkrétan arról szavaztak, amiről Orbán Viktor akarta. Ha másképp szavaztak volna, akkor is úgy szavaztak volna, ahogy Orbán Viktor akarta.

Éppen ezért érthetetlen számomra, hogy ha egy népszavazásnak Magyarországon semmilyen következménye nincs, vagyis akkor is érvényes, ha érvénytelen, és akkor is mindent elsöprő sikerként értelmezik, ha jogilag teljesen értelmezhetetlen, akkor miért nem lehet legalább a látszat kedvéért átengedni néha olyan kezdeményezéseket, amelyeket nem a fényességes istenkirály nyújt be? Hogy legalább látszólag úgy tűnjön, demokrácia ez az istenverte féldiktatúra.

Ha valami egy ország sorsát, külön Semjén Zsolt gyermekeinek és unokáinak sorsát, jelenét, jövőjét meghatározó kérdés, akkor Paks után az olimpia egy olyan ügy: amibe még mindenki belebukott, aki megpróbálkozott vele. Nem véletlen, hogy a migránshordákról szóló nemzeti üggyel szemben ez egy olyan nemzeti ügy, amiben nem kell kikérni az emberek véleményét. Mert a végén még belefosnának a ventillátorba.

Nem tudom mennyire kell még lenyomorodnia Magyarországnak, hogy a drága jó magyar emberek, azok is, akik már nem is magyarok, de főleg azok, akik az új egység részei felfogják, hogy ha a kormány a polgárok megkérdezése és hozzájárulása nélkül írja elő a 2024-es olimpiai játékok Magyarországra történő kötelező betelepítését (ami a nem létező kvótákkal ellentétben reális kérdés), akkor azt nem sokan fogják túlélni.

Millió érv szól amellett – és erre már Magyarországnál gazdaságilag konszolidáltabb országok is rábasztak -, hogy miért ne álljunk bele az olimpiába. Hogy Los Angeles és Párizs úgy pályázik, hogy az infrastruktúra nagy része rendelkezésre áll, miközben Budapesten egy vizes vébé és egy F1 futam szimultán megrendezése kihívás, az építmények nem állnak rendelkezésre (milyen metrófelújítás?), bőven elég indok lehetne ahhoz, hogy hanyatt-homlok kimeneküljünk ebből a sztoriból.

De nem. Míg normálisabb helyeken (Rió például nem a legjobb példa erre) azért nem állnak bele egy ilyen kockázatos, eleve veszteséges vállalásba, mert tudják, hogy a korrupció kockázata megöli a bulit, itt pont azért akarják oly nagyon. Csak olyan kérdésben lehet népszavazni következésképpen, ami nem veszélyezteti a projektbe kódolt korrupciót. Attól persze még nemzeti érdek, de kussoljatok, parasztok! Alaphangon 774 milliárd forint a tét, és ha a korrupciós együtthatóval beszorozzuk ezt az összeget, akkor érthető, hogy bárhogyan próbálnánk feltenni azt a kérdést, jogállami módszerekkel, az NVB, NVI-szerű áldemokratikus állami intézmények révén nem lesz ebből népakarat.

Patyi Andrások és Népszavazási Ilonka nénik őrködnek afelett, hogy senki ne mehessen szembe a kormány hatalom- és pénzéhségével. Mindenki tudja, hogy Magyarországnak esélye nincs olimpiát szervezni, de iszonyú a tét: az olimpiai pályázat egy óriási pénzszivattyú, aminek elzárásáról egy potenciális népszavazás dönthetne. Az meg kinek kell?

Úgyhogy teljesen mindegy az NVB indoklása, lehetett volna az is, hogy azért nem lehet az olimpiáról népszavazni, mert csak. Ezek a hosszú évekre bebetonozott pártkatonák úgy érzik, bármit megtehetnek. Naponta fúrják, bomlasztják, pusztítják a demokrácia meglévő maradványait, és asszisztálnak ahhoz, hogy Orbán Viktort és bandáját (innen is üdvözlöm Schmitt Pált) semmi ne zavarja a lopásban. Odaírtuk ezt is a többi mellé.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.