Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Én inkább azt javasolnám a kormánynak, hogy kevesebbet kellene hazudni, mert a fene nagy jólétben előbb-utóbb elszakad a cérna és akkor csúf világ jön

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Novák Katalin örül és ez engem mindig megnyugvással tölt el. Olyan helyesen tud örülni és ártatlan nagy szemekkel nézni bele a vakvilágba, hogy egészen megejtő. Főleg, ha meg is szólal.

Nőtt a gyermekvállalási hajlandóság Magyarországon: a termékenységi arányszám 2015-ben 1,44 volt, 15 százalékkal magasabb, mint négy évvel korábban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Kaposváron.

MTI

Hát éljen! Bár tudom, hogy Novák Katalinnak nem erőssége a matek, de azért nézzük meg – csak úgy, viccből – hogy állnak azok a fránya adatok. Kiírom a KSH hivatalos adatait, mert így jobban látszik, mintha kimásolnám. De ITT a link is, ha ellenőrizni szeretné valaki. Tehát:

2015-ben 92 135 élveszületés volt Magyarországon. Ez kétségtelenül több, mint amennyi 2011-ben volt, mert akkor meg 88 049 csecsemő született. De mielőtt hurrában törnénk ki, egyrészt szögezzük le: 2011-ben már bőven az Orbán-kormány dúvadkodott az országban. De nézzük a teljes adatsort, mert úgy látszik igazán a lényeg.

2006: 99 871

2007: 97 613

2008: 99 149

2009: 96 442

2010: 90 335

2011: 88 049

2012: 90 269

2013: 89 524

2014: 93 281

2015: 92 135

Igaz, hogy így már nincsen sok ok az örömteli visongásra, de ez legalább igaz. Azt viszont jó lenne tudni, hogy a statisztikába bekerültek-e esetleg azok a dedek, akik történetesen Angliában, vagy Németországban születtek, de a szülők kérték a magyar állampolgárságot? Mert akkor a születések száma még riasztóbb.

 Novák Katalin a somogyi megyeszékhely önkormányzata által szervezett családügyi konferencián tartott előadásában kifejtette, hogy az 1,44-os mutató azt jelenti, 100 családban 144 gyermek született, s ezzel Magyarország Törökország után a második legnagyobb termékenységimutató-növekedést érte el Európában.

Ja, biztosan. A kérdés az, hogy mihez képest?nepesseg

Okot ad az optimizmusra az is, hogy a házasságkötések száma a 2002 és 2010 közötti 23 százalékos csökkenés után 2010 és 2015 között 30 százalékkal, 45 ezer 900-ra nőtt, azóta pedig még dinamikusabban emelkedik.
„A tendencia a fiatalok jövőbe vetett nagyobb bizalmaként értékelhető” – mondta.

Hát értékelhető úgy is, ha a kormánynak éppen az szolgálja a pillanatnyi érdekeit, de leginkább annak köszönhető a házasságok számának növekedése, hogy más elbírálás alá esik egy házaspár, mint egy élettársi kapcsolatban élő pár. Tetszik tudni?

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a mostani népesség megtartásához legalább 2-es, sőt a demográfusok szerint inkább 2,3-2,4-es mutató kellene, ezért arra ösztönzi a családokat, hogy kettőnél több gyermeket vállaljanak.
Az államtitkár hozzátette: ezt nehezíti, hogy kitolódik a gyermekvállalás időpontja, a párok kicsúsznak az időből, a második-harmadik gyerek születését gyakran termékenységi problémák akadályozzák meg.

A családok nyilván a könnyekig meg vannak hatva attól, hogy Novák Katalin ösztönzi őket. A baj csak az, hogy amelyik család véletlenül nem az Orbán, Mészáros, Tiborcz, Matolcsy és hasonló névtáblát kalapálhatja a Szabolcshepaj-alsón lévő másfél szobás luxusvilla ajtajára, az nem feltétlenül tud előbb gyermeket vállalni. Sokan később sem. Ugyanis a gyermeket el kell tartani, fel kell nevelni. De először merni kell vállalni.

A nagyon nagyszerű egykulcsos adónak és a családi adózás sajátosságainak köszönhetően egy gyermektelen munkavállaló bruttó 120 000 forintos kereset esetén közel 9 000 forinttal kap kevesebbet kézhez 2016-ban, mint 2010-ben. Ez gyermektelen házaspár esetén majdnem 18 000 forint mínusz.

Eközben – a nulla infláció ellenére – kicsit alacsonyabb a pénz vásárlóértéke, mint 2010-ben. A gyönyörű foglalkoztatási adatokkal is csak kitörölni tudjuk – a szemünkből a meghatottság könnyeit – mivel a közmunkások és a külföldön dolgozó magyarok nélkül (akiket a KSH nagyvonalúan beleszámol mindenbe, amikor úgy alakul), nem lenne ilyen rózsás a kép.

Nem beszélve az egyre növekvő szegénységről, ami tudom, hogy megfeleződött, de csak azért, mert a szegénységi küszöböt le tetszettek engedni arra a szintre, ahol a minimálbéresek már átesnek. Ettől még ők pont olyan csórók, mint addig, de a statisztika jól teljesített.

Én inkább azt javasolnám a kormánynak, hogy kevesebbet kellene hazudni, mert a fene nagy jólétben előbb-utóbb elszakad a cérna és akkor csúf világ jön. Még akár Novák Katalin optimista mosolya is megfonnyadhat. Kár lenne érte.adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.