Szerintem inkább takarodj a függöny mögé, és a saját érdekedben hagyd abba a hazudozást

Rétvári, a hazudós (Fotó: MTI/Földi Imre) Rétvári, a hazudós (Fotó: MTI/Földi Imre)

Vasárnap van, az MTI is, Rétvári Bence is fontos munkát végez. Az utóbbi elböffenti magát, az előbbi lehozza. Nem mondom, hogy nem áll a művelettől égnek az ember haja, mert de. Viszont ez sem az MTI-t, sem Rétvári Bencét nem zavarja. Mert örömhír hozója az emberi dolgokkal haloványan összefüggő mammut-minisztérium KDNP-s parlamenti államtitkára.

Hat év alatt megfeleződött az óvodákban, általános iskolákban és középiskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek száma

ezt bírta lehozni a kormányzatilag manipulált és távirányított köz(pénz)szolgálati hírügynökség, amely a Bence nevű ügyeletes keresztény és demokrata viszkető közléskényszerét továbbította.

Rétvári úgy döntött, telepakolja dörgedelmes propaganda-beszámolóját számokkal, mert akkor biztosan hitelesebbnek tűnik a mondanivaló. Ez az esetek zömében így is van, ám amikor a statisztikák célja az ordas manipuláció, csúsztatás, hazugság, akkor teljesen lényegtelenek a számok. Nézzük Rétvári állításait, aki – ha így folytatja – hamarosan miniszter lesz, akárki meglássa:

Míg a 2010/2011-es tanévben 476 ezer hátrányos helyzetű fiatalt számoltak össze (a teljes létszám 28,5 százaléka),  a 2015/2016-os tanévre csak 212 ezer (az összlétszám 14 százaléka) maradt. Egyszerűen megszűntek hátrányos helyzetűnek lenni.

Siker, siker, világraszóló siker, amelynek okait ennek az egyedülállóan nagyszerű kormánynak a páratlanul eredményes intézkedéseiben kell keresni, amiket így foglalt össze a vasárnapi ügyeletes: a szülők közül többen kapnak munkát, a bérek sok helyen emelkedtek, a gyermeket nevelők jóval kevesebb adót fizetnek.

Mindez nem lehetne így, ha nem nőtt volna és nem növekedne folyamatosan a családtámogatás meg a kétgyermekesek adókedvezménye, meg nem lennének ingyenes tankönyvek, meg a sérülékenyebb társadalmi csoportokba tartozóknak munkát adó cégek járulékkedvezménye, meg az ingyenes étkeztetés, meg a történelmien alacsony munkanélküliség, meg természetesen a közfoglalkoztatás.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon hosszú hónapok óta kormányzás címszó alatt kizárólag a harsány propaganda formájában megnyilvánuló, kőkemény milliárdokat felemésztő migrációs frászkeltést művelik az elvtársak, olykor meg kell lobogtatni egy méltatlanul elfeledett jobban teljesít jellegű szólamot is, nehogy az emberek véletlenül a saját bőrükön kezdjék el érzékelni a valóságot. Erre tartják a Rétvárikat. Akik nemhogy éhező, fázó, nélkülöző gyereket nem láttak, de a hátrányos helyzet fogalmát is az eléjük rakott propagandából olvassák.

De ha már Rétvári vette a pofátlanságot, hogy nehéz helyzetben lévő, nyomorult gyerekekre hivatkozva kampányoljon az állampártnak, akkor szerintem nézzük az egy bekezdésre eső hazugságokat, és azokat a tényeket, amiket a legkártékonyabb minisztérium államtitkára nagyvonalúan kifelejtett az agymosásából.

Idén lett  volna százéves Magyarországon a létminimum-számítás, amelynek tiszteletre méltó jubileumát a Központi Statisztikai Hivatal úgy ünnepelte meg, hogy eltörölte (2014-ben). Pontosabban a KSH továbbra is végez létminimum-számítást, csak a hagyományos, lesújtó képet nyújtó módszert dobja el a francba, és keres helyette valami kevésbé lehangoló és elkeserítő algoritmust.

Rétvári melldöngető állításaival szemben/ellenére tény, hogy a kétharmados sikerkommandó ugyan felemelte a bruttó minimálbért, viszont eltörölte az alkalmazottak adókedvezményét. Ebből az következett, hogy miközben a bruttó minimálbér jóval meghaladta a létminimumot, a nettó szépen, folyamatosan leszakadt tőle. Közben az infláció gyakorlatilag megszűnt, csak az árak nőttek.

A Policy Agenda nevű intézet a hagyományos módszer szerint elvégezte a tavalyi évre vonatkozó létminimum-számítást – erről írtunk mi is ITT és ITT meg ITT is érintőlegesen – , ami egy felnőttnek 88 016 forint, egy átlagos (két felnőtt + két gyerek) családnak 255 246 forint lenne. Mivel a nettó minimálbér 68 775 forint csak tavaly érte el a 2009-es szintet, a létminimum alatt élők száma tovább nőtt, elérve a 41 százalékot. Hárommillió koldus országából négymillió koldus országa lettünk. Nem én mondom, nálam jóval okosabb emberek.

Rétvári okleveles csúsztató állításai ellenére tény, hogy a 2016 márciusi Eurostat adatok alapján Románia és Bulgária után Magyarországon a legmagasabb a gyermekszegénység kockázata az Unió országai közül. Minden korosztály átlagát tekintve 31,8 százalék volt a veszélyeztetettségi arány. Gyermekek esetében ez drasztikusan megugrott és már 41,8 százalékuk lett veszélyeztetett a lecsúszástól. Magyarország ezzel Románia 51 százaléka  és Bulgária 45,2 százaléka után a harmadik legnagyobb gyermekszegénységet produkáló ország lett az unióban.eurostatgyerekszegenyseg2_0201605

Az mfor.hu Eurostat adatain alapuló elemzéséből kiderül, hogy a materiális depriváltságot tekintve Magyarországon a gyerekek 22,8 százaléka nem evett naponta  sem friss zöldséget, sem friss gyümölcsöt. A gyerekek 42,4 százaléka pedig semmilyen, a napi fehérjeszükségletnek megfelelő hús-, illetve halterméket sem tudott fogyasztani naponta még egyszer sem. Mindeközben a gyerekek 27,4 százalékának tartósan nem volt új ruhája sem.

Rétvári szemforgató, aljas dumája ellenére tény, hogy 2015-ben rekordot döntött a dolgozói szegénység Magyarországon. Ma már majdnem minden tizedik foglalkoztatott szegénységben él, a közmunka pedig egyáltalán nem old meg semmit. Ha ehhez hozzávesszük, hogy naponta három magyar lesz hajléktalan, akkor egyetlen kérdés maradt: hogy nem sül le a bőr a pofádról, Rétvári?

Összegezzünk. A 2010/2011-es tanév összevetése a 2015/2016-os tanévvel hamis, indokolatlan és úgy baromság, ahogy van. A Fidesz menetközben megváltoztatta a hátrányos helyzetű gyerekek besorolását, gyakorlatilag mesterségesen manipulált statisztikai mérések alapján kivette őket a legnyomorultabb kategóriából és közben azt hazudja, hogy jóllaktak és megszűntek hátrányos helyzetűeknek lenni. Hacsak így nem, Rétvári, hacsak így nem. Ennek körülbelül annyi a valóságtartalma, mint annak lenne, ha holnap a parlament megszavazná, hogy ezután a szegényeket nevezzük gazdagoknak, a boldogtalanokat boldogoknak, a hátrányos helyzetűeket elégedetteknek. Annak, amit Rétvári állít, konkrétan ez a jelentése.

Már eleget mondtuk, de ezek szerint soha nem lehet elégszer: nincs ingyenes étkezés, nincsenek ingyenes tankönyvek! Ezt mind a magyar adófizetők pénzéből, a kismillió kivetett adóból finanszírozza a kormány. Nem ingyenes étkezés, nem ingyenes tankönyv kell, nem dolgozói szegénység kell, nem közmunka kell, nem a kamu családtámogatás és nem ilyen meg olyan kedvezmények kellenek. Működő piacgazdaság kell, tisztességes, emberhez méltó megélhetést biztosító munkahelyekkel, amiből nem csak a létminimumra futja. Ahhoz kevesebbet kellene pofázni és lopni.

Bence úrfi! Ezek a gyerekek nem tűntek el, ezek a gyerekek egyre többen vannak. Ezekért a gyerekekért a Fidesz-kormány két lopási akció között semmit nem tett, ezek legfeljebb akkor fognak eltűnni, amikor éhen halnak. De még mielőtt éhen halnak, fázni is fognak, mert közelít a tél. A hátrányos helyzetű gyerekek nem szűntek meg létezni azért, mert a statiszikai módszereket módosították, és ezzel a szart berugdosták az ágy alá.

Rétvári! Jó lenne lemászni abból az irdatlan elefántcsonttoronyból és körülnézni a valóságban. Mert miközben ti nagy erőkkel kozmetikáztok és hülyítitek a még hülyíthető birkákat, a magyar társadalom sínylődik, éhezik/egészségtelenül étkezik és minden egyes nappal összébb húzza magát, lemond valamiről, ami korábban természetesnek tűnt. Szerintem inkább takarodj a függöny mögé, és a saját érdekedben hagyd abba a hazudozást. Vagy mint igazi álkeresztény, még elmehetsz templomba is meggyónni a bűneidet. Ott talán megbocsáttatik ez a rengeteg disznóság. Ha így folytatod, senki más nem fogja megbocsátani mindazt, amihez a nevedet adtad az idők során.

adomany