Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


A történelmet a győztesek írják, a történelemkönyveket meg a fideszesek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez van: történelmi tananyag lett az elcseszett rendszerváltóból. Az állami tankönyvgyártó üzem egyik verhetetlen párosa (a nevüket most nincs kedvem ideírni) felsőbb utasításra, avagy saját kútfőből eljárva történelmi dimenzióba helyezte a fővezért: nem halt meg, de már megdicsőült. A nyolcadikosok számára készült történelemkönyvben háromszor szerepel Orbán Viktor.

A Kiskunhír írta meg és szemléltette fotókkal is, hogy a mérföldkőnek számító műben egy-egy pillanatkép erejéig Horn Gyula, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is helyet kapott, ez utóbbit eléggé nyilvánvaló szándékoktól vezérelve a privatizáció nagy nyerteseként említik. Ezzel szemben az egyélőisten egy 2001-es fotón jelenik meg, az Esztergom és Párkány (Szlovákia) közötti híd ünnepélyes felavatásán, illetve II. János Pál pápa oldalán is feltűnik. A legmellbevágóbb mégis az, hogy multikulturalizmusól szóló alfejezetben széljegyzetként olvasható 2015-ös strasbourgi beszéde a bevándorlásról, amelyben gyarmattartó és nem gyarmattartó országokról, illetve a homogén Magyarországról nyomja a rizsát.

strasbourg

Amit még tudni érdemes: a nyolcadikosok összesen két történelemtankönyv közül választhatnak, következésképpen valószínűleg éppen elegen lesznek olyanok, akik – jobb híján – ebből a moslékból fognak tanulni. Az ember első reakciója az, hogy Bayer Zsolt irodalmi munkássága kívánkozik ki a száján hosszú percekig, aztán megnyugszik és megpróbálja értelmezni az értelmezhetetlent.

Szerény véleményem szerint nem az a baj elsősorban, hogy Orbán Viktor, aki életének hatodik évtizedében lubickolva már velünk élő történelemmé avanzsált, hanem főleg az, hogy milyen kontextusban került oda, ahova. Úgy, hogy tudomásom szerint nem Havasi Bertalan miniszterelnöki titkárnő vagy Schmitt Pál miniszterelnöki csahos talpnyaló lektorálta ezt a korszakos remekművet.

Nem tudom, a szorgos cselédek mennyire gondolták végig ezt a dolgot. Semennyire. Ugyan hiányolom egy kicsit a kiapéldaképed?miért éppen orbánviktor? passzust a szervilis ténykedésből, ha már erre adták a fejüket, de komolyra fordítva: nem kellett volna várni egy kicsit a szélkakas nemes gondolatainak megörökítésével? Mert ha tetszőleges korábbi nagyotmondását ugyanilyen alapon bepréselték volna bármelyik tankönyvbe, most raklapszámra kellene megsemmisíteni azokat a könyveket.

Ha a történelmet a győztesek írják állítólag, akkor a történelem tankönyveket – a fenti ábra szerint – szépreményű szakemberekből NER-rabszolgává silányult végrehajtók. Akik a szakmaiságot hátba szúrva magasról leszarják, hogy semmi nem indokolja Orbán beszédeinek idézését egy 14 évesek számára készült könyvben. Nem hogy történelmi távlatról nem beszélhetünk, de teljes rálátásunk sincs az elbeszélő jelenben zajló, le nem zárt ámokfutásra. Enyhén szólva nem szerencsés, durvábban szólva bűn egyéves eseményeket egy mai tankönyvben példaként felhozni és Orbán nagyságát történelmi kontextusba helyezve még életében megítélni. Nem korai ez egy kicsit?

Mérhetetlenül undorítónak tartom, hogy Orbán homogén országról vallott hazug gondolatai, illetve a menekültek befogadásának aljas tézisei bekerülhettek egy tankönyvbe. Ráadásul a fényestekintetű ömlengése alatti kérdésben a tankönnyvíró állítást fogalmaz meg, sugall, egyáltalán nem a tanuló véleménye érdekli. Hogy a bevándorlók integrációjából a teljes asszimiláció melletti ellentmondást nem tűrő állásfoglalás lesz, külön hányinger.

A tankönyv aktuálpolitikai átideologizáltsága, egyoldalúsága, tendenciózussága és elfogultsága pontosan mutatja, mi lett a magyar oktatás reformjából. Saját képükre hülyíteni a diákokat, tudatlan, legfeljebb egy dimenzióban tájékozott droidokat faragni belőlük. Akiket nem zavar, hogy miként írják át a történelmet az Orbán Viktor parancsait teljesítő mutánsok. Nem elég, hogy több tízezer gyereket kényszerítettek bele az egyházi oktatásba, az állami általános iskolai agymosás is oktatáspolitikai alapvetéssé vált.

Nem csak az a baj, hogy sötét diktatúrákat idéző módon, egy élő ember politikai lábszagával töltik meg a tankönyveket (ez csupán egy példa, következnek majd szépen sorban a többiek), azaz közoktatási tananyaggá teszik, hanem ezt vitatható, hazug beszédek révén művelik. Az, hogy Magyarország kultúrájában, gondolkodásmódjában homogén társadalomként jelenhet meg egy tankönyvben, a legaljasabb történelemhamisítás. Ami veszélyes, pusztító és butító egyszerre. Ráadásul nehéz helyzetbe hozza azokat a pedagógusokat, akiknek nem az lenne a dolguk, hogy helyesbítsenek, vitába szálljanak nyilvánvaló hazugságokkal, hanem hogy tanítsanak.

Pillanatnyilag szerintem nem vigasz, hogy Orbán Viktor valamikor majd eltűnik a süllyesztőben és esetleg úgy emlékszik rá a történetírás, mint a magyar államalapítás óta eltelt időszak legkártékonyabb politikai vezetőjére. Itt az a jelen legnagyobb tragédiája, hogy egy egész apparátus asszisztál és teszi hozzá a magáét ahhoz, hogy agymosott idiótákat termeljen ki a magyar oktatási rendszer. Igen, már ide is eljutottunk: Magyarországot a személyi kultusz, a tekintélyuralomban gyökerező önkény és elnyomás igázza le éppen a szemünk láttára és Orbán vigyorog tankönyvek lapjairól is. Nem mérhető ellopott milliárdokban, de nagyságrendekkel súlyosabb annál. Ostoba, primitív csőcseléket akarnak faragni a felnövekvő generációkból. Nem akarnak, már csinálják is. adomány

 

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.