Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bicskanyitogató ez a lenéző, utálkozó, felsőbbrendű röfögés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Ha Magyarország tényleg diktatúra lenne, akkor Panyi Szabolcs és a fajtája már börtönben ülne”

– ez Schöpflin György kiváló történész, politológus, egyetemi tanár, fideszes EP-képviselő és Twitter-kommandós úriember magvas kommentárja az Index újságírójának ama bejegyzéséhez, amely egy, a Die Zeit által készített térképet ábrázol. Ezen Magyarországot veszélyeztetett demokráciaként tüntetik fel.

Azt én soha nem állítottam – és e tekintetben a térkép nem kicsit nevetséges -, hogy Magyarországot Törökországhoz hasonló autokrata, diktatórikus rezsimnek tartom (vagy épeszű ember annak tartaná), tehát most nem azt firtatom, miként lehet az Orbán-rezsim által kreált államberendezkedést veszélyeztetettebbnek leírni, mint mondjuk Moldovát, Izraelt, vagy akár Albániát.

Nem mellesleg így nézett ki ez a térkép 2006-ban, a Die Zeit kommentárja szerint a két kép egy elveszett évtizedről szól:

Nem fogok vitába szállni a német lap által vázolt képpel (pedig lehetne vele), mert itt most elsősorban mégiscsak egy európéer fajta megnyilatkozásáról kell beszélünk. Belémfagyott a szó, meg minden más is, amikor először elolvastam ezt a szentenciát, amiről nem sikerült eldöntenem, hogy minek is kellene értelmezni: tudatos beismerő vallomásnak, egy nem túlságosan burkolt fenyegetésnek, esetleg Freud bácsi könyökölt ki Gyurink száján? Merthogy szerintem Schöpflin Györgyöt ezután nevezhetjük nyugodtan Gyurinak.

Schöpflin György, fideszes EP-képviselő (Forrás: europarl.europa.eu)

Azért mégsem Németh Szilárd, vagy Kósa Lajos, netán Kövér házmester eresztett el egy kolbász- és pálinkaszagú, zsigeri, népi bölcsességet, hanem egy professzorról beszélünk, aki több évtizedes, európai szintű tudományos munkássággal bír, aki élete nagy részét a rothadó Nyugaton élte le. Aki elvileg világot látott, élete első tíz és legutóbbi 12 évét leszámítva (2004-ben hazaköltözött Nagy-Britanniából) lényegében európai kultúrkörökben szocializálódott és szerzett felsőfokú végzettséget, akinek elméletileg széles rálátása van olyan kérdésekre, amikről mások legfeljebb konyhanyelven és esetleges tudások birtokában formálnak véleményt.

Nos, Schöpflin György csúcsértelmiségi 63 évet várt azzal, hogy végre beléphessen a Fideszbe (2003) és újabb 13 évet (2016), hogy ez az arcpirító kijelentés elhagyja a száját, pontosabban a billenytűzetét:

Vagyis Schöpflin György okleveles professzor és megfelelési kényszertől túlfűtött káder a tisztességben megőszülés helyett beleállt a rendpárti, bugris és lábszagú, magát jobboldalinak nevező politikai kánonba, amelytől korábban – ha jól sejtem – sugárban tudott volna okádni. Nem most állt bele, hanem már akkor, amikor egy, a nyugati demokráciák biztosította kényelemben, mindenfajta diktatúráktól távol leélt élet után hazatért megvilágosodni.

A tájékozatlansággal aligha megvádolható díszmagyar, a 76 éves fiatal demokrata Schöpflinnek van arca – a tényeket figyelmen kívül hagyó – agitpropról beszélni az Index újságírójának posztja kapcsán, miközben az állampárt, amelynek ő is tagja, évek óta mindent megtesz a független média totális bezúzásáért, naponta egyre magasabb fokozatra kapcsolt az ellehetetlenítés, kivéreztetés, megfélemlítés.

Gyuri bácsi! Bicskanyitogató ez a kijelentés, ez a lenéző, utálkozó, felsőbbrendű röfögés. Mi az, hogy a fajtája, Gyuri? Egyáltalán hogy veszi a bátorságot? Annyira nem lehet kívülálló, annyira nincs messze az a gaz Brüsszel, hogy ne értesült volna, hogy ne fogná át a tudata, miként vegzálják a sajtót azok, akik mindeközben nyomorba döntik az országot. A fajtáját azokra érti esetleg, akik nem álltak be a sorba, akiknek nem drágább rongy életük, mint az, hogy feltárják ennek az elszabadult hatalomnak a gazemberségeit? Milyen demokrácia az, Gyuri, ahol a hatóságok (kiemelten Polt Péter sóhivatala) az oknyomozó újságírók ellen indít vizsgálatot, nem a korrupt Rogán Antal, Tasó László-féle politikusok ellen?

Meséljen nekem arról a demokráciáról, Gyuri, ahol a szakembereket elhajtották és minden állami intézményt jellemtelen, kilóra megvehető seggnyalókkal töltöttek fel, ahol a parlament dísznek van, ahol titkosítják a közpénzek elköltését, ahol egyetlen ember akarata mozgatja a szálakat! Milyen demokrácia az, ahol Schöpflin György későre felfedezett elvtársai állandóan az osztályellenséggel, Soros ügynökeivel és provokátoraival, a nemzetre-hazára áhítozó idegenszívűekkel, terroristákkal-migránsokkal riogatják főállásban a polgárokat, ahol a tartós ideológiai hadviselés leple alatt tör mind nagyobb befolyásra az állam a médiától, gazdaságtól kezdve a nők szülőcsatornájáig? És az milyen demokrácia, ahol bűnözőgyanús politikusokat az igazságszolgáltatás védi a felelősségre vonás elől? És aki ezt a mocskos rezsimet szolgálja, azt minek hívják, Gyuri bácsi?

Igazad van, Gyuri bácsi! Ahhoz képest, hogy Oroszországban elteszik láb alól a mindenható Putyin elvtárs viselt dolgait firtató véleményformálókat, ahhoz képest, hogy Törökországban börtönbe csukják és megkínozzák Erdogan szultán bírálóit, Magyarország virágzó demokrácia. Ahhoz képest. De attól, hogy itt még úgynevezett ellenzéki újságírókat nem lőnek főbe fényes nappal az utcán, csak lejáratják, megfélemlítik, ellehetetlenítik, vagy éppen felvásárolják őket és a lapjaikat, ne kérd már ki magadnak az agitpropra hivatkozva.

Én elfogadom, bár soha nem fogom megérteni, hogy köztiszteletben álló, megbecsült és értékes emberek vénségükre eladják a lelküket, hogy a kellő tudás és tapasztalat sem elegendő ahhoz, hogy valakit ne lehessen akármilyen ordas eszmék szolgálatába állítani. A jó hír ezzel összefüggésben csak annyi, hogy – Schöpflin Györggyel ellentétben – nem mindenki áll kurvának havi sokezer eurós fizetésért és a tudomány, a tetszőleges szakma képviselőjeként nem köpi szembe mindazt, amit életében letett az asztalra.

Egyébként meg igazad van, Gyuri! Magyarország valóban nem diktatúra, sokkal jobban illik rá a sötét maffiaállam elnevezés. Ha Deutsch Tamás préselte volna ki magából ezt a súlyos kijelentést, akkor sem lehetne szó nélkül hagyni, Schöpflin György fejéből azonban hatványozottan durva. Deutsch Tamás sem nagyobb szégyen Magyarország uniós képviseletére, mint ez az öregember, akit a szervilizmus magával rántott a mélybe.

A helyzet a következő: ha Magyarország valaha még per definitionem demokrácia lesz, akkor a Schöpflinek fajtájának is börtönben lesz a helyük. Mert pontosan tudták, mi folyik, de kussoltak, kiszolgáltak, minden elvet feladtak. Ez pedig nem kisebb bűn, mint milliárdokat elharácsolni. Ha az értelmiségnek felelőssége van abban, hogy ebben az országban ne konszolidálódhasson soha a legsötétebb putyini-erdogani diktatúra, akkor Schöpflin Györgyöt nem lehet értelmiséginek nevezni. Tegnaptól már Györgynek se nagyon.