Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És nem csak jó pénzért pörgeted a szektás szélsőbaloldali fogyatékos munkásőrökből álló birka olvasótáborodat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már jó ideje töprengek azon (így az uborkafa árnyékában különös tekintettel), hogy mi baj lehet velünk. Miért lépünk bele újra és újra ugyanabba a pöcegödörbe, miért választunk meg, vagy tartunk hatalomban alkalmatlan, szabad szemmel is jól láthatóan erkölcsi, szakmai és szellemi deficittel küzdő embereket. Pontosabban ők nem küzdenek, ők így élnek. Ami magánügy is lehetne, ha nem egy országnyi ember inná meg a levét.

A politikusokat és egyéb közéleti szereplőket lehet látni, lehet tőlük, vagy róluk hallani, olvasni, ismerni lehet a gondolkodásukat. Tehát el tudom dönteni, kit kedvelek, kit nem és miért. A választókat azonban kevéssé lehet látni. Az ismeretségi kör behatárolja a lehetőségeket: mégsem mehetek oda vadidegenekhez, hogy beszélgessünk már a politikáról, az életről, bármiről egy kicsit. Ha be akarok pillantani a zemberek gondolkodásába, az internet, a különféle irányultságú politikai, közéleti fórumok, a politikusok tevékenységét méltató, vagy bíráló kommentek módot adnak erre. Természetesen távolról sem ez a teljes kép, de az interneten aktív rétegeket jól ki lehet bányászni.

Mert bányászni kell. Mélyről, sötétből. Biztos vagyok abban, hogy vannak értelmes, egészséges gondolkodású emberek minden párt szimpatizánsai között, ahogyan ostoba, betegesen elvakultak is. Sok olyan dolog van, amit képtelen vagyok megérteni. Ilyen a gondolkodás nélküli rajongás. Azt gondolom, egy kamasz esetében ez természetes jelenség, de aztán el szokott múlni. Normális esetben. Nem normális esetben úgy marad az illető és 30-40-60-80-100 éves korában is feltétlen és tökéletes vakhittel imádja Orbánt, Gyurcsányt, Kádárt, vagy akit kiszemelt magának. A rajongás tárgya tehet, mondhat bármit, az hibátlan, tökéletes és kívánatos a rajongó szempontjából. Akkor is, ha ellentéte annak, amit az illető néhány hete, vagy éve mondott, tett. Az eredeti valami és az annak homlokegyenest ellentmondó valami egyformán rendben van. Ezt hívják kognitív disszonanciának. Talán.

Ami ebből következik, az még kevésbé érthető számomra. Biztosan van ennek komoly szakirodalma és értelme valamely ismeretlen dimenzióban, de én a magam egyszerű eszével nem tudom feldolgozni. A rajongó nem elégszik meg azzal, hogy ő rajong. Elvárja mindenkitől, hogy hozzá hasonló kritikátlansággal fogadja el és tegye magáévá ezt az érzést. Amennyiben ez nem következik be, akkor olyan feneketlen gyűlölet bugyog fel az illetőből, ami látható, tapintható, szagolható. Verbálisan ölni akar, kiirtani mindenkit, aki nem hajlandó mellé állni és magáévá tenni a hitét.

Valahol itt lehet a kormány sikerének nyitja. Arra jutottam – és sajnos nem mondok ezzel újat -, hogy a kormány feltétlen hívei valójában egy vallás, vagy inkáb szekta tagjai. Ők nem egy politikai irányzat iránt köteleződtek el (ami nehéz is lenne, ha figyelembe vesszük Orbán érdek-vezérelt irányváltásait a liberalizmustól az illiberalizmusig), hanem Orbánt imádják. Vagy inkább Viktort. A Viktort. Feltétel, de legfőképpen gondolkodás nélkül. Más pártok, irányzatok is büszkélkedhetnek kevéssé iskolázott, egydimenziós lelkületű követőkkel, de az orbáni rendszer egyenesen az ilyenekre építi a hatalmát. Nekik szól a végletekig leegyszerűsített kommunikáció, amit sokan ámulattal nézünk. Az ámulat annak szól, hogy ez működik. Márpedig működik.

Ha valaki bepillant Orbán Viktor közösségi oldalára, minden alkalommal csodát láthat. Ivarérett emberek kiáltják világgá olthatatlan rajongásukat, mesélnek arról, hogy ők bizony megkönnyezték a miniszterek elnökének nagyívű beszédét. Tetszőlegesen akármelyiket. Többen vagyunk ezzel így, de más és más okból. Lehet találni rajongói oldalakat szép számmal. Ezek közös jellemzője a magyar nyelv alapjainak nagyvonalú semmibevétele, az elemi erejű gyűlölet és az önkritika tökéletes hiánya. Kimondottan népszerű mindenkit ellenségnek bélyegezni, aki egy rossz szót mer szólni a kormány működését illetően, mindenkit libsibolsinak titulálni, aki nem orbánhívő, gyurcsányistának, árulónak nevezni azokat, akik máshogyan gondolkodnak. Tipikus szálka-gerenda megnyilvánulás egy hölgytől, aki ugyanezt a kommentet Orbán közösségi oldalára már hímneműként tette fel.

Bocsánat, ha most egy magán véleményt közzé teszek!! A komcsik tábora,a lehető legprimitívebb és iskolázattlan emberekből áll!! Vannak értelmiségi rétegek akik ezeket, simán félre tudják vezetni!! Sőt egy birkagulyásért még a szüzességét is odaadja!!

Ráadásul ez nem az alja, hanem a krémje a harcosoknak. Volt már olyan, hogy feltöltöttek fotót például Vadai Ágnesről. Nem ma volt, de talán többen emlékeznek a monoklis demonstrációra. Lényegében a bántalmazott emberek, nők védelmében a női politikusok festett monoklival a szemük körül igyekeztek felhívni a figyelmet a családon belüli erőszak problémájára, Balogh József képviselő és a vak komondoron keresztülzuhanó Terike apropójából. Ekkor készült a fotó Vadairól.

A feltöltött képre jószándékú NER-társak a következő szöveget írták: Férfitársaim! Elrettentő példaként nézzétek meg ezt a liberálfeminát! A szöveg folytatódik, hasonló stílusban. A hívek pedig lecsaptak rá, gazdagon kommentálva a látványt és akaratlanul is feltárva emberi nagyságuk feneketlen mélységeit. Többségében női lények fejezték ki véleményüket. Idézem. Minden szó, ékezet és írásjel eredeti:

járna nekik mindnek a szeme alá és fölé is; Vissza kezel kapta okollel!!Varatlanul!!; Egy igazi monokli kéne neki!!!; Förtelmes egy alak női szemmel is!!!!!!!!!!!!!!; Jobb horgos- bal horgos jöhet a fogorvos! Micsoda görény látvány. 

Írták ezt a hölgyek. Empatikus, okos, emberi megnyilvánulások. Ugyanők lelkesen beszélnek arról, hogy természetesen mennek a misére, mert rendes ember keresztény. Én fel nem tudom fogni, hogyan férhet össze a vallásukkal mindaz, amit egyébként képviselnek emberként.

Hosszasan idézhetnék még a helyesírási hibáktól zamatos, gyűlölködéssel fűszerezett bölcsességekből, amelyeket az idők során – valamifél perverziótól vezérelve – csokorba kötöttem, de nem fogok. Már csak azért sem, mert az (egyébként teljesen nyilvános, bárki által látható) oldal tagjai az egyéb problémáikon túl komoly paranoid tüneteket mutatva lázasan keresik maguk között az árulót, aki kiviszi az anyagokat az ellenségnek. A végtelenül okos, művelt és humánus értelmiségi hívők fogékony elméjét a nemzeti érzület felcsigázásával is stimulálja a kormány, vagy az ő szócsöve. Sok helyen, sok módon.

Teljesen mindegy, miről van szó, pillanatok alatt bugyognak fel az indulatok, cigány, zsidó, meleg, idegen. Ellenség. Gyűlöletes. Érthetetlen. Elfogadhatatlan.

A kormányzati kommunikációban mindezek jelen vannak. És akkor a migránsozásról még csak egy szót sem ejtettem. Nem is kellett szerintem. Pedig egyetlen pártnak sem lenne szabad az ilyen szélsőségesen sötét, indulat-vezérelt emberekre építenie a hatalmát, mert ez mindenkivel, az egész országgal szemben bűn. Olyan rombolás, ami nem indokolható és nem bocsátható meg.

Amikor annak idején láttam a „savazós bácsit”, azt gondoltam: egyedi eset. Van néhány ilyen elvetemülten sötét ember, de biztosan nem sok. Most kétségeim vannak. Félek, sok ilyen van. Úgy tűnik, ők a keménymag, a béközép. Nekik, az ő nyelvükön születnek a kormányzati jelszavak, az egymondatos felhívások. Nekik fontos a nyájat összetartó trágyameleg, az egyatáboregyazászló biztonsága. Akkor az érvek, a tények semmit nem érnek. Nem jutnak el oda, ahová kellene. Pontosabban: nincs hová eljutni.

Ha ez így van, akkor baj van. Nagy baj.

Utóirat. Ezt a kommentet nekünk címezték. Friss és meleg.

Szalonnácskám, vicces, hogy te oktatsz személyeskedésről, amikor az egész „cikked” egy Szabad Nép-es álhír ürügyén összehordott primitív személyeskedő fröcsögés, semmi más. Amit itt te produkálsz, az már frankón nem vélemény, hanem tünetcsoport. Ha mindazokat komolyan „gondolod”, amiket idehánytál, és nem csak jó pénzért pörgeted a szektás szélsőbaloldali fogyatékos munkásőrökből álló birka olvasótáborodat, ahogy inkább gondolom, szóval ha ezeket magad is elhiszed, akkor sürgős orvosi segítségre van szükséged. Nem, nem pszichológusra gondolok, hanem pszichiáterre.

Hát így.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.