Felszólítom Budapestet, hogy ne bohóckodjon tovább és ne nézzen hülyének

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Unió meghülyült, Brüsszel nem hallja meg az emberek hangját, mind meghalunk. Nagyjából így lehetne összefoglalni Tuzson Bence sikoltozását, bár lényegében bárki más is mondhatta volna a kormánypártból, szokta is mondani. Lehetőleg naponta kétszer. Ezért is kell üzennünk Brüsszelnek – folytatódott a napi mantra -, hogy ők is megértsék, indulás népszavazni.

Ma annyival dúsult a magyar kisemberek elé tálalt moslék, hogy a Századvég készített – amúgy nem, hanem közreműködött, de így jobban hangzik – egy 28 országra kiterjedő kutatást, amiből az derült ki, hogy szinte ország-függetlenül az emberek ragaszkodnak az Unióhoz, továbbra is uniós polgárok kívánnak maradni és jó dolognak tartják. Akkor is, ha igen távol áll a tökéletestől.

Erről olyan részletesen nem mesélgetett Tuzson Bence, gondolom, nem igazán passzol bele a koncepcióba. Inkább Brüsszelezett, brüsszeli bürokratázott, migráncsozott és sorosozott. Nekem pedig az jutott eszembe, hogy vajon tudják-e a nagyon tisztelt kormánytagok, köztük a  Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára – ez Tuzson beosztása, mert jobban hangzik, mint a papagáj – hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak? Az Unió mi vagyunk. Brüsszel nem az Unió, hanem egy város. A brüsszeli bürokraták között ott ülnek a magyar képviselők is.

Brüsszel (a város) nem dönt semmiben. Az országok képviselői döntenek. Közösen. Amit a többség akar, amire a többség szavaz, az van. Az Európai Parlament – szemben a jelenlegi magyar Parlamenttel – demokratikus. Ott nincs egy országnak kétharmada. Nem egy ország határoz izomból és nyomja le a többiek torkán az akaratát. Ez Magyarországon van így.

Értem én, hogy a kormány, a Fidesz és Orbán Viktor ehhez van szokva, számukra ez a normális és minden más, amibe beleugathatnak más érintettek is, óbégatásra készteti őket. Az a benyomásom, hogy Orbán Viktor kezd teljesen beleőrülni abba, hogy az Unióban ő is egy a sokból, nem kevesebb, pláne nem több, mint akármelyik kormányfő. Az ő szavazata csak egy szavazat és amennyiben nem valamelyik saját ötlete nyeri el a többség tetszését, azon nyomban földhöz veri magát.

Az Unió nem tökéletes, ahogy a demokrácia intézménye sem. Soha nem volt és nem is lesz tökéletes. Lassú, nyűgös dolog, ha nem egy ember dönt – például a klozeton ülve – mindenki feje felett. A magyar képviselők azért vannak ott, azért küldtük oda őket, hogy a mi nevünkben, a mi érdekeinket képviselve tárgyaljanak, egyeztessenek, indítványokat dolgozzanak ki, vitázzanak, szavazzanak. Minden ország képviselője ezért van ott, csak ők pont nem a kiválasztott, mindenkinél zseniálisabb magyarok érdekeit képviselik, hanem mindenki a maga országát. Teszik ezt úgy, hogy közben a közös egész, az Európai Unió érdekeit is szem előtt kell tartaniuk.

Ehhez képest a magyar kormány teljes erőből azon dolgozik, hogy az egyszerűagyú magyar kisembert meggyőzze arról, hogy Brüsszel egy önálló valami, nem pedig a mi közös fővárosunk. Brüsszel az ellenség, ahol éjt nappallá téve azon agyalnak a bürokraták, hogy csellózhatnának ki velünk. A kormány permanensen hazudik akkor, amikor azt állítja, hogy a kényszerbetelepítés ellen kell a népszavazás. Egyrészt nincs – mondom: NINCS – kényszerbetelepítésről szó. Másrészt a magyar népszavazás nem írja felül az uniós döntéseket. A kormány mégis erőlködik ezzel, uszít – szokása szerint – és igyekszik úgy beállítani Magyarország uniós tagságát, mintha az valami zsarnoki hatalom lenne a fejünk fölött.

Itt egy zsarnok van, azt pedig Orbán Viktornak hívják. Ő sem az Uniót terrorizálja a hülye ötleteivel, csak minket. Elég baj az nekünk. Brüsszelnek üzengetni nagyjából akkora ökörség, mintha Soltvadkernek üzengetnénk. Ezzel szemben célszerű lenne, ha az EP képviselőink tennék a dolgukat. Habár ha arra gondolok, hogy például Deutsch Tamás, Szanyi Tibor és Tőkés László lenne erre hivatott, lévén ők EP képviselők, eléggé kevés pozitív gondolatom támad ezzel kapcsolatban.

Én a magam részéről – okulván a kormánypárt technikájából – ezennel felszólítom Budapestet, hogy ne bohóckodjon tovább és ne nézzen hülyének, mert már piszkosul unom. Köszönöm.adomány