Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha ki akarják vágni a Liget fáit, akkor kivágják

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a kontinensen szinte forr a levegő, Magyarország a béke kicsiny szigete. Minket aztán nem zökkent ki a nyugalmunkból semmi, szépen ballagunk a nekünk kijelölt úton. A Magyar Idők címen futó tudományos-jövőlátó és tenyérjós portál egyik cikkében valaki hosszasan elmélkedik arról, hogy – bár nagyon vicces gyerekek – a ligetvédők tulajdonképpen hülyék. Ezt onnan lehet tudni, hogy az egyikük rendkívüli módon emlékezteti a szerzőt egy faunra, avagy szatírra. Nem derült ki, melyikre pontosan, de hogy nem százas a ligetvédő az biztos. És még a haja is hosszú. Meg raszta. De amúgy jó zenész.

Alapvetően nincs azzal baj, ha az újságírónak nem tetszik Komáromy Gergely (ő a raszta faun/szatír) külseje. Az sem baj, ha Gulyás Márton sem tetszik neki. Ezek a srácok ugyanis nem azért vannak ott, hogy elnyerjék a cikk szerzőjének, vagy nekem, esetleg a komplett Orbán-kormánynak a tetszését.

Azért vannak ott, mert hisznek abban, hogy kötelességük megvédeni az életet a Ligetben. A fák ugyanis nem képesek a védekezésre. Ezzel szemben az ember oxigén helyett nem tud sem benzint, sem betont, de még múzeumot sem belélegezni.

Senki, még a nagyon kigúnyolt Ligetvédők sem állítják, hogy ne kellene átalakítani, megújítani a Ligetet. Ők azt nehezményezik – velem és még sok honfitársammal egyetemben -, hogy minden társadalmi vita, a nyilvánosság és főleg a közvetlenül érintettek teljes kihagyásával esett neki a kormány a Ligetnek. Jelenleg is úgy óhajtják kiirtani a száz éves fákat, hogy lényegében nincs kész és nyilvános, komolyan vehető építési terv. Rizsa van, sumákolás, hazudozás, kopasz verőlegények és általános gúnyolódás, amibe lelkesen szállnak be a közpénzből gazdagon honorált újságírók.

Az izomból és mindenáron való fairtás ellen tiltakozók nem a frizurájukkal, nem az öltözékükkel óhajtanak a kormányra hatni, mert ez így nem is értelmezhető. Azt teszik, amihez joguk van és joga van minden magyar polgárnak: tiltakoznak. Érvet érvvel szokás ütköztetni, bár mostanában sokkal divatosabb a személyeskedést – bármekkora mélységig – használni. Értem én, hogy nincsenek érvek. De akkor el kellene gondolkodni és megfontolni, hogy a kétségtelenül sok lenyúlható közpénzt megmozgató projekt valóban annyira jó-e a főváros lakóinak, mint a kormányhoz közel álló vállalkozóknak.

Az Orbán-kormány évek óta magántulajdonnak tekinti az országot. Így, egyben megszerezték, az övék és tesznek, amihez kedvük van. Ha el akarják adni a közös földeket, akkor eladják, ha kisvasutat akarnak elvezetni a családi házak mellett néhány méterre, akkor azt teszik. Amennyiben ki akarják szivattyúzni a pénzt az oktatásból, egészségügyből, akkor szivattyúznak. Ha nem adnak egy vasat sem a közpénzből a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek méltó ellátására, akkor nem adnak. Ha tízezres stadionokat építenek kétszáz nézőnek, akkor azt építenek.

Ha ki akarják vágni a Liget fáit, akkor kivágják. Mert tehetik és mert senki semmibe nem szólhat bele. Tanuljuk meg. Ezen dolgoznak az újságíróik és az egyéb sajtómelósok, hogy mindenki vegye tudomásul: itt nincs olyan, hogy a polgárok beleszólhatnak őket érintő ügyekbe. A kormány nem engedhet a Liget esetében (sem), mert akkor a polgárok vérszemet kapnának és azt hinnék, joguk van saját ügyeikben elvárni a közös gondolkodást. Ezért kerül előtérbe a ligetvédő frizurája, öltözéke, teátrális gesztusai. Minden, aminek semmi köze nincs semmihez.

Eközben egy nem túl távoli helyen – Prágában – 200 új, gondozott közparkot hoznak létre. A meglévő 714 gondozott park mellé. A város lakossága durván a fele Budapest lélekszámának, de valamiért fontosnak érzi a kormány, hogy élhetővé tegye a környezetet. Nem úgy óhajtják növelni a zöld felületet, hogy gyeptéglákat rakosgatnak ide-oda, hanem a meglévő fák megóvásával és gondozásával, valamint a beépítetlen, gazos részek beültetésével és a romos épületek elbontásával, majd parkosításával.

Nem tudom, melyik kormánytag melyik rokonának lehet térkő, járólap és/vagy betongyártó üzeme, de feltétlenül fontosabbnak érzem azt, hogy a városban élők levegőt szívhassanak a szmog helyett. Azt pedig sem a beton, de még a térkő sem termel. Kormányzati utasításra sem.

adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.