Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ne legyen vigasz, hogy mindez azért történik, mert a rekedt hangú, zavart tekintetű fél és retteg

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem, ez így nem volt benne az alkotmánybírósági döntésben (továbbra se értem, ha nincs alkotmány, minek neki bíróság), hogy Orbán Viktor háza előtt nem lehet tüntetni, de ha nem hülye az ember, akkor tudja: a Stumpf István markáns különvéleménye mellett és ellenére született Ab-határozat ezt jelenti. Illetve ez lesz a következménye.

A politikai parancsot végrehajtó taláros testület kimondta: mulasztásos alkotmánysértés történt, amennyiben feloldatlan ellentmondás van a jogban a magánélet védelme és a gyülekezés szabadsága között. Magyarul: a rendőrség és a bíróság alapjogok összeütközésével szembesült, amelynek feloldásához hiányoztak a szükséges törvényi szabályok, ez pedig alaptörvény-ellenes. A döntés szerint a parlamentnek év végéig fel kell ezt oldania, ami új gyülekezési törvényt jelenthet. Következésképpen az alkotmányjogi panaszt elutasította, vagyis az Ab szerint gyakorlatilag jogosan tiltották be a devizahitelesek tüntetését többek között Orbán Viktor házánál is.

Persze millió helyen lehetett volna tüntetni, nem tudom a devizahitelesek miért az élőisten rezidenciája elé vonultak elégedetlenségükben, de az végképp felfoghatatlan, miért gondolja úgy bárki, hogy egy tüntetés célja az, hogy megfeleljen a hatalom szája ízének. Egy ilyen típusú, nem erőszakos rendezvény nem azért jön létre (ha csak nem a Békemenetről van szó), hogy a fennálló rezsim kurzusával összhangban – elégedetlenség helyett – dicsőítsen és félreálljon a magánélet útjából.

Nálam okosabb emberek ezt úgy fogalmazták meg: ha egy tüntetés megtiltásakor vagy tudomásul vételekor a magánélethez való jogot figyelembe akarják venni, azt csak a gyülekezési jog korlátozásával lehet megoldani. Ne legyünk álszentek, ez a történet konkrétan Orbán Viktor magánélethez való jogáról szól, ami a gyülekezési szabadság további korlátozását célozza. Ez akkor is egy újabb súlyos csapás a döglődő jogállamra, ha egyébként úgy tűnik, a magyaroknak nemigen van igényük a tüntetésekre, ha a kényelmesen legelésző többség fel sem fogja azt, ami történik.

Azt hiszem, hogy akármennyire is belemennénk a részletekbe, újdonságot nem fogunk találni. A rendőrség demonstrációt elutasító érvelésénél már világos volt, mire megy ki a játék. Annyira hihetetlen, hogy idéznem kell: „a gyülekezők beláthatnak a kertekbe, a lakóknak nem áll módjukban kitérni a rendezvényen elhangzó közlések elől, ráadásul a környéken nem található a közhatalom gyakorlása szempontjából releváns állami szerv.”

Ha a gaz Medgyessy és a patás ördög Gyurcsány otthonánál is lehetett tüntetni még kiemelten fideszes potentátoknak is (ugyan a hatóság akkor is megpróbálta megakadályozni ezeket, ám az érvelések rendre elbuktak a bíróságon), akkor elvileg most sem itt kellene tartanunk. De itt tartunk, mert Orbán Viktor magánéletének és otthonának védelme felülír mindent. Mert Orbán Viktornak ízlésének nem felelt meg, hogy a korábbi joggyakorlat alapján lehetett tüntetni a háza előtt.

Ehhez képest most ott tartunk, illetve tartottunk 2014 decemberében – ahogy Stumpf István kolléga is mondja -, hogy a rendőrség és a bíróság is utólagos oszlatási indokra hivatkozva tiltotta meg előzetesen a konkrét helyszínekre bejelentett rendezvények megtartását. Tehát miközben eddig a magánszférára való hivatkozással tüntetést nem lehetett megtiltani előre – menet közben nyilván beavatkozhatott a rendőrség – az Alkotmánybíróság döntésével

a rendőrség szabad utat kapott arra, hogy önkényes döntést hozzon az egyik legfontosabb politikai szabadságjog legsúlyosabb korlátozásában. (Szabó Máté, TASZ)

Ennyike. És ne legyen vigasz, hogy mindez azért történik így, mert a rekedt hangú, zavart tekintetű diktátor fél és retteg. Nem szívesen használom a diktatúra szót, de a hat éve módszeresen szűkített emberi jogokat, a napi szintű jogsértéseket figyelembe véve, más nemigen jut eszembe. Az alaptörvény átírásával kezdődött és ma az alkotmánybírósági felhatalmazással elkövetett jogállam elleni merényletnél tartunk. A sokadiknál. Amikor februárban a Nemzeti Választási Irodánál történt példátlan eset megtörtént, már régen késő volt. Ahol embereket erőszakkal meg lehet fosztani alkotmányosan egyelőre még szavatolt jogaiktól, ahol arról lehet népszavazni, amiről a hatalom szeretné, ott nincs értelme álszenteskedni és reménykedni, hogy ez nem az, aminek látszik.

Nem, még nincs beleírva a alaptörvénybe, hogy Orbán Vikor házánál Orbán Viktorra és szomszédaira való tekintettel nem lehet tüntetni, sőt az Ab-határozatban sincs leírva a neve. Ettől még jóval túlmutat a gyanúperen: ahol több millió ember többmilliárd forintos magánnyugdíját einstandolhatják; ahol társadalombiztosítást (mint kötelező állami feladatot eltörölhetik); ahol hosszú éveken át következmények nélkül el lehet tünteni társadalmi csoportok felzárkóztatására szánt forrásokat; ahol a hatalom embereinek feneketlen zsebeiben landolnak az ország fejlesztésére szánt pénzek; ahol a korrupció elleni küzdelemre fordítandó millióknak is lába kél; ahol egész szakmai ágazatok követeléseit évek óta le lehet söpörni az asztalról; ahol békés civilekre rá lehet szabadítani a kormány kopasz magánhadseregét, ott ne várja senki, hogy a hatalom a normalitás részeként kezelje, hogy bármilyen demonstrációnak lehet oka, alapja, létjogosultsága.

Be kell fejezni az Alkotmánybíróság Alkotmánybíróságként való emlegetését, hiszen ténykedésük már rég nem mutat túl egy szervilis, maskarás bohócok parancsvégrehajtó gyülekezetén. Amely most utasításba adta a parlamentnek, hogy tegyék világossá a törvényben a homályt. Az mégsincs rendben, hogy a Cinege utcában a pórnép belásson a kertekbe. Aki arrafelé közlekedik, csak úgy arra megy, az szerencsére nem lát be a kertekbe, csak a hülye tüntetők. És az, hogy valakinek a magánélethez való jogát korlátozzák, lehet bármi. Csak ezután majd a törvényben is benne lesz, hogy előre jogsértőnek lehet titulálni jövőbeni tömeges békétlenkedéseket. Mert annak a törvénynek a szövege, amit a kétharmados parlament fogad el, ezt már pontosan és világosan előírja majd. Bármire rá lehet fogni, hogy másokat zavar, jogainak gyakorlásában akadályoz. Úgy értem, bármilyen megmozdulásra, ami Orbán Viktor nagyszerűségét megkérdőjelezi. Nincs szükség olyan rendezvényekre, amelyek a felcsúti Ramszesz érzékeny lelkivilágába beletaposnak.

Orbán Viktor, a hős forradalmár, akiből lényegében úgy lett valaki, úgy került a hatalomba, hogy utcára vitte az embereket, most ettől a joguktól fosztja meg őket. Alattomosan, aljasan, kőről kőre építve azt, amit a másik oldalon lebont. Aztán fene tudja, legközelebb majd a valaha demokratikus választásokat számolja fel magánéleti jogokra hivatkozva. Megteheti, mert – bár elég sokan látják, hogy mi történik – még mindig van az az esetenként kánikula, eső, havazás, kifogás, amitől még nem lángol a Kossuth-tér. A szekta meg tapsol a saját jogfosztásának. Annak, hogy megfigyelhetik, lehallgathatják, nyilvántartásba vehetik, és az elégedetlenséghez való esetleges jogát is eltiporhatják. Ha nem változik a helyzet, akkor így marad. De békés úton itt már semmire nincs lehetőség. Az a vonat már elment. Többször is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.