Előmászott a kövek alól a kormány valódi énje

Forrás: atv.hu Forrás: atv.hu

A Városligetben megkezdődött a bontás. A demokrácia, a jogrend bontása. Nem is jó kifejezés rá, hogy megkezdődött, inkább folytatódik. Az Orbán-kormány különbejáratú verőemberei védik a kormányt a polgároktól, Orbán rögeszméit, hagymázas álomvilágát a valóságtól.

A rendőrség felett álló slapajok felszívták magukat. Mivel intellektuális szkanderezésre nem alkalmasak, marad számukra az, amire képesek, amiben jobbak. Az ordítás és a fizikai erőszak, a maguk büdösbunkó stílusában. Parancsra cselekszenek. Meg a maguk örömére is nyilván, hiszen valamiben ki kell emelkedniük a masszából. Agresszivitásban, tahóságban jobbak az átlagnál, tehát abban villantanak nagyot.

Fogalmam sincs, mennyi köze lehet a Kubatov-fiúknak az ügyhöz, vagy akár Pintér Sándor egykori biztonsági emberei közül hány dobálja most a Ligetvédőket. Hogy milyen felhatalmazás alapján, az nem kérdés. Itt nem arról van szó, hogy valaki magántulajdonát kell védeni az illetéktelenektől. Itt a polgárok tulajdonát védik a polgároktól.

Orbán Viktor és bandája levetette az álarcot és többé nem is próbálják azt a látszatot kelteni, mintha politikusok, demokraták, vagy akár csak kultúremberek lennének. Annak mutatkoznak, amik: hatalom és pénzéhes csürhének. Semivel, egyetlen egy centivel sem különbek, mint a kigyúrt verőlegényeik. Esetleg csak a vezér lottyadt pocakja lógna ki a sorból, ha összeállnának egy kedélyes csoportkép erejéig.

Minden látszat ellenére a nyílt erőszak nem az erő, hanem a gyengeség és gyávaság megnyilvánulása. Világosan látszik, hogy a rendszer széthullik, nincs már eszköze a hatalomnak arra, hogy legalább a demokrácia mázát megőrizze, hogy a polgári társadalom, a jogot tiszteletben tartó rendszer függönye mögé rejtőzzön. Előmászott a kövek alól a kormány valódi énje.

Ha valóban egy ésszerű, átgondolt, alátámasztott terv alapján folyna a munka a Városligetben, semmi szükség nem lenne keretlegényekre. Egészen nyugodtan oda lehetne menni a Ligetvédőkhöz és bemutatni, mit szeretnének csinálni, hogyan alakítják át a területet és mi a garancia arra, hogy nem csökken a zöldterület. De ilyen terv nincs, csak egy sebtében feltöltött videó valamelyik propaganda-közösségi oldalon. Márpedig ez a kormány nem úgy működik, hogy valaha valamit betartana azokból az ígéreteiből, amiket kényszerből, vagy érdekből tett.

Nyilván nem kevés pénzről van itt is szó és meglesz az anyagi nyertese a dúlásnak. Azonban a lényeg nem ez, hanem az izomból uralkodás. Nem politizálás, ez már nagyon régen nem az. Ez már a sarokba szorított patkány-szindróma. 50 ember tiltakozik a Ligetben és szabad polgárként ragaszkodik az őt megillető jogokhoz. A hatalom birtokosa, név és arc szerint Orbán Viktor (ebben az esetben az is mindegy, ha ő személy szerint akár még csak nem is tud az eseményekről, mert a felelősség az övé) többszáz rendőrt és hordában járó gorillákat küldött erre az ötven emberre.

Orbán verőlegényei megtehetik, amit a rendőrök nem.

Gyenge az a kormány, amelyik ilyen védelemre szorul az érvek, egyeztetések helyett. Retteg az a diktátor, akinek már a törvényes rendőrségben sincs bizalma, hanem pénzért bérelt magánhadsereg mögé bújva támad saját polgáraira.

Gyenge és gyáva az a miniszterelnök, aki a nem létező Alkotmány bíróságának talárja alól pislog ki a háza előtt tüntetni akaró civilekre.

Erőtlen, összezavarodott és döglődő rendszer képes csak arra, hogy saját polgárai ellen támadjon, hogy kizárólag csak a könnyen befolyásolható, tanulatlan és minden téren tudatlan polgáraihoz szóljon, hogy a menekülteket maga előtt tolva akarja megerősíteni a tulajdon rogyadozó hatalmát.

Látok azért más változást is. Ahogy az utcán egyre durvább Orbán magánhadseregének lábszaga, a virtuális térben finomodnak a módszerek. Már szinte teljesen kikoptak a nagyon primitív trollok, helyüket átvették a sokkal rafináltabb bérkommentelők. Már nem a dögölj meg hülye ballib a jellemző, hanem az én aztán nem vagyok fideszes, de úgyis rájuk fog megint szavazni a nép, úgysincs más választás – típusú kriptaszagú lemondás.

Az élet pedig pont attól érdekes (olykor szép is), de feltétlenül izgalmas, hogy a dolgok változnak és nem mindent lehet előre sem kiszámítani, sem befolyásolni. Ki tudja, mi lesz ősszel, melyik bokorból bukkan elő egy új párt, hogy elsöpörje a dohos pókhálókat, vagy mikor kerül elő valaki, aki képes kiforgatni a sarkaiból ezt a rozsdásodásnak indult társadalmi tespedtséget.

Ha valami biztos, az az, hogy semmi nem biztos. Az évek óta minden következmény nélkül a szőnyeg alá sepert ezernyi ügy nem tűnt el, csak pillanatnyilag nem látható. De a dolgoknak az a sajátossága, hogy amikor megindul a lavina, amikor a közhangulat megváltozik (megélhettük már néhányszor), akkor egytől egyig előkerül minden feledésre ítélt szemétség.

Most még nem tartunk itt. Egyelőre ott tartunk, hogy a kormány, a kormány kegyelméből gazdagodók és maga Orbán Viktor legfőbb hadúr rettegnek. Ez pedig jó hír. Szerintem.adomány