Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Nem túl jó taktika körmöt lakkozni, amikor a ház ég a fejünk felett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát ezt is megértük. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szembement a kormány (a kormány hetedik éve azonos Orbán Viktorral) – ha nem is akaratával – populista szólamaival. Ugyanis helyzet van. Jelesül az a helyzet, hogy már iszonyúan nagy gáz van, annyira kevés a szakképzett munkaerő, hogy az már a gazdaság működését veszélyezteti.

A napokban röppent fel a hír: 250 ezer – akár harmadik országbeli – munkavállalóra van szükség, mégpedig tegnapra. Úgy tűnt, ezt Varga Mihálynak is sikerült felfognia, majd gyorsan kitolatott a saját szavai mögül, mert a főnök összevonta a szemöldökét.

Hamarosan ki is állt Lázár János, aki ugyan már csak félig mindenminiszter, de attól még remekül képes hülyét csinálni Varga Mihályból, vagy bárkiből. Lázár el is énekelte a kormányzatilag kötelező szólamot: nem kell ide nekünk senki, van itt elég munkanélküli. Ez kétség kívül így igaz, de a kormány hetedik éve tartó közoktatási rombolása és a – zömében szintén a kormány számlájára írható – kivándorlási hullám megérlelte a maga rohadt gyümölcsét. Nincs szakember, mert aki volt, elment olyan országba, ahol történetesen meg tud élni a fizetéséből, utánpótlás meg szintén nincs, miután fontosabb volt központosítva szétlopni az oktatási forrásokat, mint fejleszteni az iskolarendszert.

Az sem sokat javított a helyzeten, hogy a munkanélküli, képzetlen, vagy nem megfelelő szakmában képzett emberekkel továbbképzés címszóval napocskákat rajzoltattak és közmunkába fojtották őket az átképzés helyett. Ha valaki éveken át munkanélküli, vagy szégyenletes bérért dolgoztatott közmunkás, az bizony nem fejlődik, legfeljebb leépül. Nem azért, mert alapvetően hülye, hanem mert a reménytelenség és az egyik napról a másikra történő vegetálás egy egyetemi professzort is hamar padlóra küldene. A nyomornak ez a sajátossága. A tartós nyomornak meg főleg.

Tehát nincs szakember. Nagyon nincs. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke – Rolek Ferenc – ideges. Nem csodálom. Csak jó lett volna, ha 2-4-6 évvel ezelőtt is ideges lett volna, ugyanis jól látható volt már akkor is, mire vezet, ha egy kormány szétveri az oktatást, bénítja a piacot, kiiktatja a piaci versenyt, szétlopja az ország fejlesztési forrásait, tulajdon csókosainak osztja ki a beruházási forrásokat – kivégezve így a magyar vállalkozásokat -, szétlopja az oktatásra szánt pénzt is és a statisztikák kozmetikázása céljából közmunkába nyomorítja emberek százezreit. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a megbénított ipart külföldi összeszerelőiparral helyettesíti, befagyasztva a béreket a béka segge alatt nyolcvan méterrel.

Ez vezetett ide, ahol most tartunk. Nem túl jó taktika egyébként körmöt lakkozni, amikor a ház ég a fejünk felett, de Rolek Ferenc biztosan jobban tudja. Nyilván annak is megvan az oka, miért nem verték eddig az asztalt.

Nem tudom, mi lesz a megoldás, mert ez elég rókafogta-csuka szituációnak tűnik. A kormány (tiszteletem, Orbán úr) nem engedhet, mert azt hogyan adná be a híveinek, hogy miközben élet-halál harcot vívunk az Unióval nem egészen kétezer menekült befogadása miatt, közben 250 ezer embert akarunk behozni. Valahonnan. De honnan? Már a szlovák bérek is vonzóbbak, mint a magyarok és a határ mellett élők már nem csak Ausztriába, hanem Szlovákiába is ingáznak. Romániában most volt jelentős béremelés. Még egyet emelnek és oda is érdemes lesz kimenni dolgozni. Az elvándorlás is folytatódik, ezen a Brexit sem tud változtatni. Az a pénz, ami gazdaságfejleztésre mehetett volna (ami felhajthatná a munkabéreket), egyrészt eltünt szeretett honatyáink, azok feleségei, szomszédai zsebében, másrészt ott csühög Felcsút és Alcsút között, harmadrészt fociznak benne háromszázhúsz szotyolaköpködő néző előtt.

Tehát a kérdés: honnan lehetne munkavállalókat behozni? A kékszemű norvégok tuti nem verik le egymást a magyar határon a vonzó magyar bérekért, Afrikában meg nem biztos, hogy túl sok villanyszerelő és CNC esztergályos nevelődik. Meg amúgy sem célszerű olyanokat hozni, akik első ránézésre lebuknak, mert eléggé ügyesen sikerült felhergelni a híveket. Nem lenne szerencsés, ha a Fidesz-szurkolók megtámadnák a frissen toborzott munkaerőt.

Egyszóval én nem nagyon látok megoldást. Ha csak azt nem, hogy még több munkavállaló elhúz innen a vérbe és az ország kénytelen lesz megrázni magát és lerázni a tetveket. Ha jól tudom, Írországban bevált a dolog.

Addig is mindenki kezdjen el barátkozni a gondolattal, hogy megérhetjük azt a csúfságot, amikor hosszabb várólista lesz a fodrászhoz, vagy a villanyszerelőhöz, mint egy csípőprotézis műtétre.

Hajrá!adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.