A hatalom vasökle alatt törnek a csontok

Forrás: Ligetvédők/Facebook Forrás: Ligetvédők/Facebook

Amikor tegnap este igen keserű szájízzel összefoglaltam a Ligetben történt lesújtó események (ITT egy jó tudósítás) egymásutániságát, még nem tudtam, hogy a hatalom egyik gorillája (= munkásnak álcázott verőembere) akkorát ütött az egyik aktivista kezére, hogy a bal kisujjából levált egy csontdarab. Az éjszaka folyamán meg is kellett műteni, és dróttal rögzíteni a levált csontdarabot.

Gulyás Mártonról van szó, arról az aktivistáról, akit – a választási irodánál februárban garázdálkodó kopaszok akciója elleni tiltakozása jutalmául – rekordgyorsasággal elítéltek. Akkor is leírtam, 4 hónap elteltével még aktuálisabbnak tűnik: ahol nincs jogállam, ott nehéz a jogállamot tiszteletben tartva tiltakozni a megsértése ellen. Ahol nincs jogállam, ott abszurd elvárás az igazságszolgáltatástól azt remélni, hogy méltányolja, ha valaki a jogállam védelmében, vagy a jogállam megtaposása elleni tiltakozás jegyében leszerel két táblát. Februárban ez volt a bűne: leszerelt két táblát.

Tegnap úgy döntött, megpróbálja eltávolítani a munkaterületet elzáró kerítésen lévő vásznat az Olof Palme-sétánynál lévő szakaszon, hogy kívülről is lehessen látni, mi történik bent. Nem kellett volna. Az egyik biztonsági őr/verőember/munkásnak álcázott erőszakszervezet kiszúrta, és a sisakjával óriási csapást mért a kezére. Mit lehet erre mondani? Lehet-e a virtuális nyomdafesték határain belül, civilizált módon gondolkodni erről az egészről?

Már leírtuk, hogy mi a baj a Liget-projekttel egyrészt többé-kevésbé racionálisan, másrészt az indulatok hangján is. Ha csak annyi lenne a baj(unk), hogy egy múzeum, vagy a döntéshozó urak-hölgyek édesanyja nem termel annyi oxigént, mint amennyit egyetlen kivágásra ítélt fa, az is elég lenne a felháborodáshoz. És nem azért, mert drogtanyát szeretnénk a Városliget helyén, vagy mert nem gondoljuk fontosnak Budapest legértékesebb parkjának rehabilitációját.

Ha nem tudnánk, hogy milyen erőszakosan írta felül Zugló akaratát a Liget-törvény, ha nem sejtenénk, hogy milyen mérhetetlen lenyúlás körvonalazódik a háttérben, ha gondolkodás nélkül igazat adnánk a rezsimnek és minden szakmai kritikát és ellenérvet egyszerű baromságnak titulálnánk, amellett akkor sem mehetnénk el szó nélkül, hogy már megint a hatalom vasökle alatt törnek a csontok. Tegnap egy kisujj, ma egy sípcsont, holnap majd békés emberek nyakát fogják kitekerni?

Nagyon nagy baj, hogy bár a főváros lakóinak elsöprő többsége nem támogatja ezt a ritka aljas tervet (az értetleneknek mondom: nem a felújítással van bajuk, hanem annak módjával), mindössze néhány tíz, legfeljebb 500 civil nézett szembe tegnap a kigyúrt kubatovistákkal. Nagyon nagy baj, hogy hiába tiltakozik a szakma, hiába nem a tulajdonuk a Városliget, senkinek nem lehet beleszólása a történésekbe. Beleszólásuk kizárólag a hatalom pittbulljainak van, akiknek feladatuk mindenáron, bármilyen eszközzel védeni a zsarnokokat, lenyomni az emberek torkán, hogy a személyiségzavarosnak a Várba kell költözni, erkélyről szotyolázni, tehát szét lehet bombázni a Városligetet, és egy újabb gyalázatos gigaberuházást szétlopni.

Ha nem hasbavágnak, akkor eltörik az ujjadat. Mindig ugyanazok a rossz arcok bukkanak fel mindenhol: a Fidesz székháznál, a választási irodánál, a Városligetben. Üvöltenek, rázzák az öklüket, kidagadt erekkel a nyakukon csaholnak és ütnek. Ide jutott ez az ország. Egy biztonsági őr, aki nem tehetné rá a kezét senkire, csak ha az ő vagy, mások élete veszélyben van, gondolkodás nélkül kapja le a sisakját és tör-zúz.

A Fidesz hat éve tartó erőpolitizálása immár a közterületen is megjelent és fizikai erőszak formájában ölt testet. Munkásnak álcázott agresszív hordák bántalmaznak békés embereket. Kezd elviselhetetlenül fojtogatóvá válni a levegő. Tegyünk úgy, mintha ez jogállam lenne? Meddig? Ezt is meg lehet magyarázni ott a keresztény jobboldalon? Ha valaki  alkotmányos (tudom, nincs alkotmány) jogával él, ráküldik a vérebeket, az illető pedig kórházba kerül, az rendben van? Ez még mindig nem az a szint, ahol már kételkedni, gondolkodni kellene? Milyen kormány az, aki verőemberekkel operál, mint a maffia?

Hát ilyen. És senkinek ne legyen kétsége: ahol a demokráciára rászabaduló, választási irodánál önkényeskedő szekrényajtók szabadlábon vágják hasba a békés cilvileket és roncsolják szét a kezüket, ott előbb-utóbb mindenkire sor kerül. Még azokra is, akik a kezüket dörzsölgetve drogtanyáról és koszos hippikről fröcsögnek perpillanat. Lehet díszmagyarban feszíteni és várni, hogy boldogan lélegezhesd be a múzeumok által kibocsátott oxigént, de te is sorra kerülsz, jóember.

Mert amikor a ligetvédők tiltakoztak, te sehol nem voltál. Sőt, kárörvendően röhögtél. Hogy a ballibsi csürhe megérdemelte. Amikor majd téged rúgnak hasba, nem lesz senki, aki eléd állna. A gátlástalan, cinikus hatalom téged is ugyanúgy eltapos.