Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Matolcsy György ártatlan, mint egy ma született bárány

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy Szijjártó és két Rogán között szinte teljesen megfeledkeztünk Matolcsy György méltatásáról. Márpedig nem kevés pénzről és nem kis jelentőségű ügyről van szó, de a közbeszédet sikerült elterelni a festmény, zongora, ingatlan és saját könyv vásárlása iránt elkötelezett jegybankelnökről. Miután az én kollégám komoly energiákat fektet abba, hogy nap ne múljon el Rogán Antal viseltes ügyeinek részletezése nélkül, én most felmelegítem a hihetetlen népszerűségnek és nem kis tiszteletnek örvendő kebelbarátot és gazdasági csodatévőt.

Volt ugye kezdetben az a nagyon remek ötlet, miszerint a közpénz abban a pillanatban veszíti el közpénz jellegét, amelyik pillanatban Matolcsy mester reája veti szeme sugarát és akkor a szőrös mancsáról még nem beszéltünk. Ezt az újonnan felfedezett gazdasági és történelmi alapvetést – mármint közpénz-Matolcsy-nem közpénz – nem kisebb szakember magyarázta el nekünk, mint Kósa Lajos, aki régtől fogva az eszéről híres.

Miután meglehetősen kis sikert mondhatott magáénak ez a színielőadás, néhány próbálkozás után a művészek feladták a tervet és változtattak a szereposztáson. Na, nem a csapnivalóan ripacs főhőst cserélték le, hanem az egyik segédszínészt, mégpedig Csizmadia Norbert, az MNB gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója személyében.

Ha már szóba került, érdemes pár szót ejteni Csizmadia Norbert hihetetlen felkészültségéről, minden kétséget kizáró tapasztalatairól a gazdaság területén, ami feltétlenül alkalmassá tette őt arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójaként tervezze a gazdaságstratégiát.

Csizmadia Norbert 1975-ben született, Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem település és területfejlesztő geográfus szakán szerzett diplomát 1999-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem turizmusfejlesztő geográfus szakán 2001-ben.

Na, ennyi és ez. Hát ha ez a végzettség nem teszi alkalmassá az embert arra, hogy az MNB stratégiai igazgatója legyen, akkor semmi. És még mondja valaki, hogy Magyarország nem a korlátlan lehetőségek hazája! Mikor meg de. Azért az ilyen karrierhez nem árt, ha az emberfia – ez esetben Csizmadia Norbert – ezt megelőzően a Matolcsy által vezetett Gazdasági Kozultáció titkára legyen egy ideig és mint ilyen (vagy mint olyan) Csordás Lászlóval és főként Matolcsy Györggyel közösen megírjon egy „Térbeli dimenziók, fejlődési tengelyek, övezetek ” címet viselő, bátran korszakosnak nevezhető tanulmányt, ami azóta is tananyag. Valahol. Biztosan.

Tehát így lesz valaki stratégiai igazgató, majd így távozik önként és dalolva, de a botrányt rosszul rögzíthették a talpához, mert nem sikerült eltávolítani az MNB közeléből. Ennek oka lehet egyébként az is, hogy szerintem élő ember sem sok van, aki valaha is hallott a geográfus-stratégiai guru nagyívű karrierjéről, de még a nevét is kevesen ismerték eddig. Ezután meg pláne.

Második körben Matolcsy György saját kezével feltalálta a melegvizet és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy a neves testület állapítaná meg a Pallas Athéné Alapítványok esetében azt, hogy az oda becsorgatott közpénz csorgatás után sem veszíti el közpénz jellegét, sőt!

És itt következik az éles fordulat, a csattanó, itt dördül el a darab első percétől a színpadon lévő fegyver: a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a Pallas Athéné Alapítványokba belapátolt közpénz közpénz marad.

Hát mi ez, ha nem valóságos és illiberális, unortodox csoda? Na ugye.

És nem elég, hogy a Döntőbizottság megállapította azt amit, de még – statuáljunk példát felkiáltással – meg is bírságolta az MNB-t! Alapítványonként 200 (kettőszáz!) ezer forintra. Egyszóval itten jogállam van, igazság, törvényesség és olyan vigyázás a közpénzekre, hogy a fal adja a másikat.

Minden rendben, a bűnös elnyerte méltó jutalmát, Matolcsy György ártatlan, mint egy ma született bárány, lehet oszlásnak indulni, nincs itt semmi látnivaló.

Hogy közben ettől teljesen függetlenül a jegybankelnök vígan vásárolgat, a szabadidejében pedig kistafírozza vélt vagy valós unokatestvéreit, egyéb rokonságát és meghitten csacsog az ellene indított vizsgálatokról az egyik vezető beosztottja férjével, akit történetesen Polt Péternek hívnak és véletlenül ő a legfőbb ügyész, az kit érdekel?

Hát így valahogy.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.