Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Az autentikus balatoni betyár kínai műanyag pacskerben tolja a lábszagú show-t

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tekintve, hogy a közszolgálati média élő adásairól mindig lemaradok, nem volt szerencsém az MTVA ama bejelentkezéséhez sem, amely a Tihanyi Levendula Fesztiválról tudósított. Pedig olyat láthattam volna. Konkrétan olyat, hogy a vámosi csárda különbejáratú, kínai papucsba öltözött betyárja egy karikás ostor segítségével a közszolgálati televízió riporterén mutatja be, hogyan kell bánni az asszonyokkal:

A spontán ütlegelések közepette jajgató Mancikának (nevezzük így) ilyeneket mond a trendi hagyományőrző betyár úr:

„A kutyafáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így kell ezt csinálni.”

Majd jön a slusszpoén:

„Emberek, az ilyen nőt meg köll becsülni, okvetlen, mert bírja a verést, ebből jó asszony lesz!”

Mancika elheherészi a dolgot és megállapítja, hogy sose gondolta volna, hogy így fogják ellátni az ő baját. A nekem is kimaradt felejthetetlen riportról beszámoló 444.hu megkérdezte az MTVA-t mégis ezt így hogy képzelték? Bármilyen meglepő, az MTVA válaszolt és megmagyarázta. Az ízléstelenül undorítóan gyomorforgató jelenetsor csak egy folklorisztikus geg, amit érdemes a helyén kezelni.

A minősíthetetlen válaszban az MTVA szájba rágja, hogy természetesen senkinek nem esett bántódása, az ostor nem az áldozaton csattant és ez a szörnyűség azért kerülhetett műsorba, mert az M1 célkitűzése megmutatni mindazt a magyar és a magyaron túli világból, ami csak hírértékű és érdekes. Ennek megfelelően nem alakítói vagyunk az eseményeknek, hanem közvetítői.  Amúgy a közmédia nem támogat semmilyen bántalmazást, és senkit nem biztat ennek elkövetésére sem.

Natehát. Annyira hülye még én sem vagyok, hogy a teljesen abszurd műjajongások láttán-hallatán ne lenne világos számomra: nem az áldozat bőrén csattan a csattannivaló, hanem a levegőben. Hogy az MTVA ezt külön meg is magyarázza, az viszont annak jele, hogy a közszolgálat nem csupán primitív bunkók, hanem totál hülyék gyülekezete (a kivételektől elnézést) is.

A jelenet látványos spontaneitásán (ja, nem, egyáltalán nem spontán ez) lemérhető, hogy az MTVA nem az események alakítója, hanem közvetítője. Ez alól csak az képez kivételt, amikor karaktergyilkossági akciókat szerveznek és tendenciózusan vágnak össze anyagokat (lásd Pukli István  közszolgálati lejáratása).

Ha a kisasszony élvezte a kamubántalmazást, nem én vagyok illetékes pálcát törni fölötte, de – megengedve még azt is, hogy ízlésbeli kérdésekben nem nyitunk vitát – az, hogy egy alapvetően állatterelésre alkalmas eszközt mókából és kacagásból nők fenyítésére alkalmas eszközként prezentálnak és azt hírértékűnek, a magyar kultúra részeként szóra érdemesnek tartják, több mint megdöbbentő. A jelenet folklorisztikus geg jellege valószínűleg abból adódik, hogy az autentikus balatoni betyár kínai műanyag pacskerben tolja a lábszagú show-t. Másra nemigen tudok gondolni.

Az összkép annyira siralmas és visszataszító, hogy újra fel kell tennem a kérdést: ez a trilliárdokból fenntartott közmédia szerepe? Ez a magyar néplélek és kultúra, amire büszkének kellene lenni? Ezt kell másoknak tiszteletben tartani? Egy nőverés-imitáció közben heherészni?  Ez tényleg vicces? Ez a konzervatív-keresztény értékrend manifesztációja?

Szerintem ez se nem folklorisztikus, se nem geg. Ez nettó tahóság és valóban jó lenne a helyén kezelni. A Balog József Érdemrend Vak Komondor alakú Tisztikeresztjére méltán rászolgáló, hagyományőrzés-ügyileg műanyag papucsos betyár eljátssza, hogy ő egy sötét büdösbunkó, az állami televízió szerint ez vicces és kulturális elemként mutatja be. Szánalmas és vállalhatatlanul ciki.

Az ezer vak komondor országában ezt a jelenetet értékként belenyomni a nép orcájába, mély erkölcsi válságot jelez. Szerintem valakit bántalmazni, vagy mímelni a bántalmazást és aláfesteni az egészet a betyár elvtárs öblös, hányásszagú büfögéseivel, nem vicces. Szánalmas. Ha ezt fideszes családfők oktatására és művelésére szánták, akkor hatványozottan az.

Egy akrobatikus ostorcsattogtatás önmagában lehetett volna látványos és hírértékű. Ha már. A jelenetet így megkonstruálni azonban gyalázatos. De ennél sokkal nagyobb baj, hogy egyesek szerint (beleértve az áldozatot) ez mókás. Nagy igazság, hogy a nők bántalmazásánál csak az azon való kétpofára röhögés az undorítóbb. Súlyosbító körülmény, ha maga a bántalmazott is együtt röhög a bántalmazóval. De hogy ez az MTVA szerint annyira a magyar kultúra része, hogy mindenkinek látnia kell, az egyenesen félelmetes. Hogy ez mind közpénzből megy, azt hagyjuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.