Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


(Habony) Árpád-ház program: 5 milliárd

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mivel én ma sem tudom megmondani, milyen érzés nagypapának lenni, kénytelen vagyok valami másról írni. Beszéljünk a kultúráról, mert az senkit nem érdekel. De ha mégis. Olvasom éppen, hogy Hoppál Péter, hazudozásairól elhíresült és hazudozásai ellenére, vagy éppen azoknak köszönhetően felkapaszkodott, kultúráért felelős államtitkár ma jelentette be az örömteli hírt: több mint ötmilliárd forintos keretösszeggel elindult az Árpád-ház program operatív része.

Aki nem hallott még erről a programról, szégyellje magát, velem az élen! Pedig már 2013 óta zajlik az előkészítés, ez itt már a megvalósítási szakasz első üteme, ami 2018-ig tart, és három pilléren nyugszik.

  • Létrehoznak egy naaaaaaaaaagy nemzetközi kiállítást, amely az Árpád-ház Európában is párját ritkító teljesítményét igyekszik megmutatni szerte a világban.
  • Nemzetközi kutatóintézetet alapítanak, amely az Árpád-ház gazdag örökségét többnyelvű publikációkkal a közvélemény elé tárná.
  • Székesfehérváron a komplex városrehabilitációs program részeként a volt Köztársaság moziból látogatóközpont jön létre, onnan indulva pedig egyfajta kulturális körút épülne ki a Nemzeti Emlékhely és a Szent István-székesegyház érintésével.

A múltba révedő, állítólag nemzeti kormány Hoppálja arra figyelmeztette a hozzám hasonló hazaárulókat (milyen szépen alliterálok), hogy az Árpád-ház a honfoglalás, a középkori államalapítás és a kereszténység felvétele mellett 12 szentet adott Európának és az egyetemes kultúrának. Szerinte a 21. század emberének kötelessége az Árpád-házat méltó módon bemutatni.

És mivel ehhez földi halandónak nem férhet kétsége, a nemzetközi kiállításról szólva közölte: a javaslatban szereplő 2018-as budapesti bemutató után a Magyar Nemzeti Múzeum 2022-ig öt tárlatot szervezne többek között Berlinben, Párizsban, Londonban és New Yorkban.

Mivel én pontosan emlékszem minden idők egyik legdrágább magyar kulturális programjára, konkrétan a milánói világkiállításra, amely arról híresült el, hogy a befektetett 5,2 milliárd forint egy jelentős részét sehol nem látható programokra költötték el, szerintem úgy hiányzott ez az Árpád-házi program is, mint egy falat kenyér. Nem milliókról beszélünk ugyanis már megint, hanem milliárdokról. Szépen hangzó, szívet melengető lózungokról (már akinek), amelyekre hivatkozva megint könyékig lehet merülni a pénzeszsákokba.

Ha nem egy hete olvastam volna, hogy a nagyfene bürokráciacsökkentés jegyében egy raklapnyi intézmény szűnik meg (jogutódlással, vagy anélkül), és mintegy 3000 embert bocsátanak el járulékos haszonként, akkor is megrökönyödve állnék ez előtt a nagyszerű ötlet előtt. 715 éve semmi szóra érdemes dolog nem történt ebben az országban, tényleg 5 milliárd (= 5000 millió) forintot kell az Árpád-ház nevében ilyen átlátszóan innovatív módon felhasználni?

Mi a kurva életet jelent az Árpád-ház párját ritkító jelentősége Európában? Milyen nemzetközi kutatóintézet? Egyáltalán ki az a barom és mennyi idejébe telt kitalálni ezt a nagyszerű ötletet? Van már miniszteri biztos? Titkárság, titkárnő, szolgálati autó? Több tíz csókosnak kamu megélhetés? Ki fog már megint jól járni, hazudós államtitkár úr? A sok tehetségtelen, maradandót alkotni képtelen Senki-házi, aki semmit nem tud felmutatni, amire büszkék lehetnénk így nemzetileg, megint az ezeréves múlthoz nyúl vissza?

Mert minden jelenkori nemzetközi összehasonlításban csúszunk lefele, az oktatástól a mindent átható korrupcióig. Az ENSZ munkaügyi szervezete alig egy hónapja ajánlotta a figyelmünkbe, hogy a GDP 0,01 százalékából, vagyis nagyjából 3,4 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet, hogy ennyit kellene átcsoportosítani ahhoz, hogy ne legyen olyan ember Magyarországon, akinek a jövedelme  vásárlóerő-paritáson naponta kevesebb mint napi 870 forint. Erre mi a tetves életet csinálunk? Semmit. Döglődünk az EU-pénzek csúszása miatt és az Árpád-házzal verjük a mellünket az általunk mélyen megvetett, hanyatló Európában. Mert arra van több, mint 5 milliárd forint bármikor.

Lehet demagógozni bőszen, de fölösleges. Szégyen, hogy az ország jelenlegi állapotát figyelembe véve, a magát felelősnek tartó kormánnyal ennyire elszaladt a ló. Az Árpád-ház úgy, ahogy volt, tokkal-vonóval elhányná magát, ha látná ezt a polgári pusztítást, Szent István meg egyenesen a fejét verné a falba. Hogy ezer éve az ő gondolkodása haladóbb volt, mint koronázatlan Viktor király gyűlölködő, szélsőségesen nacionalista, köldöknéző politikája. (Még eljöhet az idő, amikor Szent István migráns-simogatónak fog számítani, ha az aktuális érdek úgy kívánja.)

Az van, hogy ebből megint nem lesz gazdasági fejlődés, nem lesz semmilyen nemzetközi elismerés, ellenben körvonalazódik egy újabb adag közpénz-rablás. Amivel ki fog jól járni, hazug államtitkár úr? Hát persze, hogy a Habony Árpád-ház, a Garancsi, Vajna, Mészáros és egyéb pereputtyok. Ugyanazok, akik mindig jól járnak, amikor valami magasztos eszme mögé milliárdos tételeket sorakoztatnak fel.

Az remélem megvan, hogy szeptembertől 150 ezer diák esik el az iskolatejtől, mert mindössze 2,16 milliárd forint jut erre a célra. Mi a kötelessége ezek után a 21. század emberének, Hoppál? Eltakarítani titeket oda, ahova valók vagytok. Egy kis szerencsével talán nem kell 700 évet várni rá.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.