Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nemcsak akkor hazudnak, amikor pofáznak, hanem akkor is, amikor kussolnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már nagyon unalmas, de azért beszéljünk még egy kicsit róla. Miután a Telegraph tegnap lehozta, hogy Brüsszel eljárást indít a napi 30-40-50 utassal közlekedő felcsúti kisvasút ügyében, Csepreghy Nándor miniszteri táskahordozó és alterego, Lázár János valamilyen nyúlványa, a NER egyik legagyatlanabb bábja sietett helyretenni a kérdést: a magyar kormány soha nem ígért Brüsszelnek napi 2500 kötőjel 7000 utast a felcsúti kisvasútra.

Csepreghy Nándor azt állítja, hogy az Átlátszó korábban félreértelmezte a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kiperelt dokumentációt (igen, azt is perelni kellett, nem adták maguktól): amit utasszám-becslésnek hitt, az egy rutinkalkuláció, ami csak azt mutatja meg, hogy a kisvasúton közlekedő kocsik teljes és 50 százalékos kihasználtság esetén hány főt tudnának szállítani. Ezért Csepreghy szerint Jávor Benedek EP-képviselő bejelentésére nem is indít eljárást az EU, mindenki félreértette a magyar kormányt. Alátámasztandó mondanivalója igazságtartalmát, el is küldte a 444-nek az alábbi kalkulációt (új ablakban megnyitva jobban látszanak a számok):

Azt ne vegyük most figyelembe, hogy Jávor állítása szerint az Európai Bizottságtól azt a választ kapta bejelentésére: a magyar sajtóban bemutatott utasszámok  – a napi 30-50 fő – nem felelnek meg azoknak a kalkulációknak, amiket ők előzetesen megkaptak a beruházásról, ám egyelőre kivárnak, hátha a nyár felpörgeti az érdeklődést.

Mit látunk a Csepreghy által szállított ábrán? Azt látjuk, hogy a Viktorkának épített kisvasutat előkészítő dokumentumok szerint arra baszták el az 600 millió forintos EU-támogatást + 20% magyar adófizetői pénzt, hogy

évi 10 ezer (napi 27,39) utas mellett 4 (!) munkahelyet teremtsenek és évi 6 millió forint árbevételt generáljanak.

Hát ez így már rögtön más, Nándor, te sem leszel már hülyébb! Tehát azt állítod, hogy 600 millió forint támogatást kaptatok egy olyan beruházásra, ami évente 6 millió forint árbevételt hoz, vagyis 100 év alatt térül meg a befektetés anélkül, hogy egyetlen fillér hasznot hozna. Ellenben így ránézésre is évi több milliós veszteséget termel. Nem tudom, a világ mely szegletében fordulhatna elő az, hogy egy ilyen mestertervre bárki pénzt ad.

utasszám felcsútA félreértelmezett adatok – a kikért dokumentumokban a férőhelykapacitásról szóló táblázat a Tervezett utasforgalom alfejezetben szerepel (Fotó: atlatszo.hu)

Kettő. Az Átlátszó 2015 márciusában hozta nyilvánosságra az utasszámokat (egészen pontosan napi 2560-7080). Az elmúlt másfél hónapban a sajtó számtalanszor foglalkozott a felcsúti kisvasút kihasználatlanságával, utalva ezekre a referenciaszámokra. Hol volt Csepreghy Nándor tavaly márciusban és azóta tetszőleges napokon, amikor a sajtó téves, félreértett adatokról írt? Miért nem cáfolta ezeket a számokat Csepreghy Nándor akkor rögtön? Ha akkor nem találták szükségesnek a cáfolatot, akkor most miért sietnek elmagyarázni, hogy az EU-nak átadott dokumentációban nem ígértek napi többezer utast? Kinek hazudtak és mikor? A magyar adófizetőt, vagy az európai döntéshozókat nézték hülyének? Egészen pontosan kit és mikor?

A Matolcsy-féle utólag hamisított jegyzőkönyvek alapján én bármit el tudok képzelni, még akár az is, hogy Mészáros Lőrinc tud írni, és ő töltötte ki s.k. ezt az állítólag tavaly májusban kelt fecnit. Persze az külön érdekes, hogy ez a komolyan veendő dokumentáció-foszlány azután keletkezett, miután már pontosan lehetett tudni, hogy 600 millió landol a felcsúti baráti alapítványnál. Nade.

Összefoglalva: a korábban kiperelt iratokon szerepel a 2500-7000 utas. A félreértemezett számok megjelennek a sajtóban, a kormány kussol. A Telegraph lehozza, hogy az Orbán-kormány hűtlenül kezelt 2 millió eurót, miközben napi alig 30-50 utas döcög a játékvasúton. A Bizottság nyilatkozik, hogy ez a szám nem egyezik azzal, amit a magyar kormány előzőleg elküldött nekik. Csepreghy Nándor pedig lobogtat egy papírlapot, amin évi 10 ezer (napi 27,39) utas szerepel. Kvázi azt állítva, hogy ők mindig is ennyivel számoltak és hogy vannak olyan retardáltak Brüsszelben, hogy megfinanszírozták Orbán sehonnan sehova nem vezető gyerekkori álmát, ami naponta kevesebb utast szállít, mint egy elromlott felvonó egy random magyar kórházban. Vagyis más szavakkal: annyira debilek azok ott Brüsszelben, hogy veszteséges beruházásokat támogatnak, nem érdekli őket a belátható időn belüli megtérülés.

Én azt gondolom, hogy a fentiek alapján Csepreghy elismerte: nemcsak akkor hazudnak, amikor pofáznak, hanem akkor is, amikor kussolnak, majd hirtelen megvilágosodnak. Az Uniónak sajnos prezentálni kellett olyan számokat, amikből megnyugtatóan kiszámítható volt a megtérülés. Ez pedig egészen biztos nem napi 30 utas.

Ha mégis, akkor  azt kell mondanom, hogy ha valaki előre megfontoltan tervez milliárdos beruházást napi 30 emberre, az jóval tragikusabb, mintha csuklóból hazudna többezret. Mégpedig azért, mert ebbe az országba naponta 2,2 milliárd forint érkezik és a felcsúti kisvasúton mérhető le igazán, hogy ebből semmi nem a fejlődést szolgálja, hanem az elmebeteg, látványberuházásnak álcázott baromságok megvalósítását. Amelyeknek képtelenség megálljt parancsolni, miután szakemberek helyett tele a kormány az ilyen szervilisen lihegő, Csepreghy-féle agyatlan alattvalókkal.

Legalább annyira elkeserítő ez a magyarázkodás, mint egy beismerő vallomás. Hazudunk, letagadjuk, átverünk mindenkit. A hülye magyart és az idióta brüsszeli férgeket egyaránt. De akkor is lesz kisvasutja Viktorkának. És az sem baj, ha üresen zakatol. Megérdemeljük?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.