Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orlando gyönyörű angyalai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A társadalom, mint olyan, nehezen értelmezhető fogalom. A társadalom emberekből áll, ahány, annyiféle gondolkodás, elvek, politikai, vallási hovatartozás, vagy nem tartozás. Mégis, vannak alapvető szabályok, amik mindenkire egyformán vonatkoznak, de ezeken az egységes szabályokon túl – országtól függően – az egyén szabadsága megmarad. Vagy meg kell, meg kellene maradnia.

Nemrégiben rázta meg a világot az orlandói mészárlás híre, amikor egy elmebeteg, frusztrált bűnöző megölt 49 embert egy melegbárban. A pontos okokat talán soha nem fogjuk megtudni. Amerika gyászol és temeti a halottait. Most a 49 embert, akik a mészárlás áldozataivá váltak. Nem tudjuk, hogy közülük hányan voltak melegek, hányan voltak, akik egyszerűen csak bulizni mentek oda. Nem tudjuk, de nem is fontos. Emberek voltak, akiknek az életét elvette egy őrült.

A város képes volt méltósággal búcsúzni.

Facebook/Jim Helsinger

Facebook/Jim Helsinger

Orlando búcsúzik az áldozatoktól, a Westboro Baptist Church egyház tagjai pedig úgy gondolták: most kell felvonulást szervezniük a melegek ellen. A demokrácia és a szólás szabadsága mindenkire érvényes és bizony azok is élhetnek ezzel a jogukkal, akik nagyon távol állnak a demokratikus eszméktől. Így azok is nyilváníthatnak véleményt, akik éppen kirekeszteni, megbélyegezni akarnak egy csoportot, ez esetben a melegeket. A hatóságok nem tilthatják meg, nem avatkozhatnak bele, nem akadályozhatják meg. A társadalom viszont igen.

És Orlandoban úgy döntött a társadalom – annak egy része -, hogy nem engedik meggyalázni a halottak emlékét. 1000 ember fordult szembe a nyíltan melegellenes egyházzal és amit a hatóságok nem tudtak megtenni, azt ezek az emberek igen. Sok önkéntes angyalnak öltözve állt a temetési menet és a Westboro Baptist Church egyház tüntetésén felvonulók közé, megakadályozva a gyász méltóságának megzavarását.

Fotó: Facebook/Jim Helsinger

Fotó: Facebook/Jim Helsinger

Ezt a képet elnézve talán bármikor máskor elmosolyodna az ember, de most sajnos nincs min mosolyogni. Van, amikor a társadalom azon részének, amely fontosnak tart egy ügyet annyira, hogy tegyen ellene, vagy tegyen érte, ki kell állnia az elvei mellett. Itt ez történt.

Az angyalok nem először álltak ki az elveik mellett, 1999 óta rendszeresen megjelennek, ha a gyűlölettel szemben a szeretet kell felmutatni.

Erről eszembe jutott egy évekkel ezelőtti történet. Már nem emlékszem a város nevére, valahol Németországban egy ember úgy gondolta, boltot nyit. Kis üzletet egy lakóövezetben. Amikor elkezdte feltölteni áruval a kirakatot, az ott élők akkor szembesültek azzal, hogy itt bizony második világháborús relikviákat óhajt árusítani az üzlet tulajdonosa és kifejezetten dicsőíteni szándékozik a hitleri Németországot. A bolt nyitása előtti éjszakán valaki betörte a kirakatot, festékkel összekente a falat. Reggel természetesen nem volt ünnepélyes nyitás, hanem rendőrség volt. Sokat nem kellett nyomoznia a hatóságnak, mert a tettes önként jelentkezett. Elfogadta a bírságot, fizette az újraüvegezést, a fal újrafestését. Néhány nap múlva minden újra csillogott-villogott. A nyitás előtti éjszakán valaki ismét betörte a kirakatot, festékkel lefújta a falat. Reggel ismét jelentkezett a tettes. Talán még egy, vagy két alkalommal fordult elő ugyanez, mire a reménybeli boltos belátta: ő itt nem fog ilyen üzletet nyitni, mert az ott élő emberek nem engedik. Mindig lesz valaki, aki betöri azt a kirakatot.

Az én szememben hősök voltak a kirakatot betörők és hősök az orlandói angyalok. Így működik egy egészséges társadalom, hogy akkor is odaállnak egy ügy mellé, ha ők közvetlenül nem érintettek benne. Az orlandói angyalok nem meleg emberek voltak. A német kirakatrongálók nem háborús áldozatok voltak. Mégis megtették, amit helyesnek véltek.

Tisztelet nekik.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.