Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Összefognak a katolikusok, reformátusok, zsidók és most nem szólunk be

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mielőtt ész nélkül csomagolni kezdenénk arra a remek hírre, hogy jelen állás szerint Semjén Zsolt vezeti az országot és ezt ő tudja lovon és trapézon, mindenki üljön vissza a fenekére. Nem túl gyakori dolog, de kivételesen találtam egy jó hírt. Íme.

„Budapest, 2016. június 16., csütörtök (MTI) – Közös fenntartású egészségügyi szakképzési intézmény alapításáról írt alá megállapodást a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) 

Úgy fogalmaztak, hogy példa nélküli, új együttműködés jön létre keresztény és zsidó egészségügyi intézmények között.
A programban a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, a Mazsihisz Szeretetkórháza, az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által működtetett Budapesti Szent Ferenc Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház vesz részt.
Kiemelték: az intézmények vezetői a kórházi gyógyítás és ápolás különösen fontos részének tartják a lelki gondozást. Tapasztalataik szerint kívánatos lenne, ha a magyar egészségügyben nem kizárólag az egyházi, felekezeti fenntartású kórházak eszköztárában kapna kitüntetett figyelmet az ápoltak lelki segítése, támogatása.
A megállapodás által érintett egyházak olyan, a hivatásuk iránt mélyen elkötelezett, a katolikus, a protestáns és a zsidó hit hagyományait egyaránt ismerő nővérek képzését ígérik, akiknek az anyagi biztonságot garantáló, a megbízható munkavégzést jutalmazó és a hosszú távú tervezést is lehetővé tévő életpályamodellt is biztosítanak majd.
Az együttműködésben részt vevő kórházak és fenntartóik továbbá úgy kívánják fejleszteni létesítményeiket, hogy azok a szülészettől a gerontológiáig, a teljes életutat lefedve képesek legyenek biztosítani hitétől függetlenül bármely rászoruló magyar állampolgár magas színvonalú egészségügyi ellátását.
Tekintettel arra, hogy az intézmények fontos, helyenként nélkülözhetetlen közfeladatokat látnak el, fejlesztési elképzeléseik megvalósításában számítanak az egészségügyi kormányzat támogatására”.

Ennek én a magam részéről valóban nagyon tudok örülni. Nem azért, mert a kormány nem vesz részt benne. Sőt! Ott lenne a helye, itt kellene lihegniük a keresztény honatyáknak egytől egyig. Akár még a Budai várba költözés, átköltözés, szétköltözés és összeköltözés terhére is itt kellene lenniük és teljes erőből támogatni a kezdeményezést.

Anyagilag is, erkölcsileg is, mindenhogyan.

Igaz, hogy nem pontosan értem az időzítést, mivel a kormány jelen állás szerint ott köröz az alapítványi iskolák felett és roppantul szeretné rátenni a kezét a vagyonukra. Ez most meghiúsulni látszik, ami azért olyan nagyon nem meglepő, mivel az a gyanúm, hogy a szeretve(se) tisztelt honatyák gyermekei, unokái zömmel ilyen intézményekben tanulnak. Erősen az az érzésem, ez volt az oka a hirtelen visszavonulónak.

Tehát lehetséges, hogy a most létrehozandó egyházi alapítványi intézmény biztonságban lesz tőlük.

Mindenesetre szerintem több szempontból is nagyon jó kezdeményezés ez és ezt annak ellenére állítom, hogy a vallás igen távol áll tőlem. Az összes. De drukkolok a kezdeményezőknek, hogy valóban sikerüljön egy ilyen pozitív úton elindulniuk és remélem, hamarosan hozhatom a jó hírt: a kormány is beszállt a projektbe.

Érdemes lenne – sőt, kötelező – odaállni az ilyen elképzelések mellé, hogy ne csak a bajokról, hanem ilyen hírekről is be tudjunk számolni.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.