Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Orbán Viktor víziói

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mielőtt még eltrappolna a miniszterek elnöke focit nézni (csak meg ne pofozzák őt is a dühös szurkolók), beletolt az arcunkba egy halom hazugságot. Ezt beoszthatjuk, ameddig visszajön és folytatja a rombolást szeretve tisztelt kollégáival egyetemben.

A mai apropó egy hitelmegállapodás volt, amikor is 30 milliárd forintnyi refinanszírozási hitelt nyújt az Európai Beruházási Bank Magyarországnak. A refinanszírozási hitel lényege: az EBB a hitelt magyar bankoknak adja, amely magyar bankok magasabb kamattal továbbadják a hitelt bizonyos célzott programokra. Ebben az esetben – mivel erről szól a megállapodás – tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építésére.

Refinanszírozási hitelt egyébként a Jegybank is szokott nyújtani, de felénk az a szokás, hogy inkább kastélyokat, festményeket és Matolcsy-műveket vásárol a Jegybank. Tehát máshonnan vettünk fel hitelt. Nem baj, majd visszafizetjük. Telik rá.

Fogalmam sincs, ebből a pénzből hány óvoda és hány tornaterem fog épülni, de túl sok biztosan nem. Ha a magyar szokásjogot nézem, hamarosan hitelhez jutnak azok, akik hagyományosan is nem csak hitelhez, hanem megbízáshoz is szoktak jutni mifelénk. Például Mészáros Lőrinc jövendő vejének pont van egy alkalmas építőipari cége. Azt nem tudom, hogy a miniszterelnök veje miben nyomul, mióta már nem a közvilágítást lendíti felfele.

A lényeg: annyira nagyon megbízható és jól teljesítő ország vagyunk – mondta Orbán Viktor -, hogy nekünk aztán érdemes hitelezni, mert mindjárt meg fogjuk duplázni a mostani gazdasági teljesítményünket. Ezt:növekedés

Az ábrán az EU tagországok növekedési rátája látható éves alapon, az első negyedévből kiindulva. A növekedés normális esetben úgy történik, hogy a fejlett országok növekedése jóval alacsonyabb, mint a nem fejlett országoké, ugyanis a fejletlen gazdaságnak van mit behoznia. Na most, mi nem azért vagyunk a sor végén, mert olyan jók vagyunk, hogy innen már nincs tovább, hanem azért vagyunk ott, mert gyakorlatilag leállt a gazdaság. Az okokat ezerötszázszor elmondta már mindenki (szerintem párszor én is), nem fogom megismételni.

De a lényeg, hogy Orbán ezt akarja megduplázni. Az nagyon jó lesz. Már csak azt lenne jó tudni, hogy az ország első embere egyáltalán nincs tisztában a magyar valósággal, vagy tisztában van vele és ennek ellenére úgy hazudik, mint a vízfolyás és nem csak az ország lakóit nézi hülyének, hanem a nemzetközi szakembereket is. A harmadik lehetőség, hogy olyan mértékben elszakadt a valóságtól, hogy az már erősen súrolja a köveszélyes kategóriát. Mert azért érdemes lenne felkapni a fejünket, amikor a vezető ilyen kijelentéseket enged meg magának:

  • Hazánk 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában; Magyarország gazdasági növekedése most és középtávon is jóval az EU átlaga felett alakul.
  • Büszkék lehetünk az eredményeinkre, de az csak a fele annak, amit az ország elérhet. Meggyőződésem, hogy Magyarország képes lehet arra, hogy a mostani gazdasági teljesítményét megduplázza.
  • Ez nemcsak lehetőség, hanem kényszer is, nekünk meg kell dupláznunk középtávon a magyar gazdaság teljesítményét.
  • Magyarországnak reális esélye van arra, hogy elérje a teljes foglalkoztatottságot, és arra is képesek vagyunk, hogy a nagy nemzetközi vállaltok mögé odarakjuk az erős és innovatív magyar ipart.
  • Valószínű, hogy ezek a pénzek (uniós támogatások – szerk.) csökkenni fognak. Ebből az következik, hogy nekünk tudatosan fel kell építeni egy olyan pénzügyi rendszert, amely a bőkezű uniós időszakok után is képes lesz finanszírozni a magyar gazdaság növekedését.

Végül – mert egy kiadós migránsozás nélkül még egy nyomorult hitelszerződés sem képzelhető el – azt mondta Orbán Viktor, Magyarország reménybeli örökös vezetője:

  • Európában ma kétfajta magatartás látható a demográfiával kapcsolatban: vagy nem beszélnek róla, vagy azt gondolják, a demográfiai hanyatlást bevándorlással lehet megoldani. Magyarország egy harmadik utat jár; az a meggyőződésünk, hogy még nem ütött az utolsó óránk, van még egy kevés időnk, és meg lehet fordítani a tendenciákat megfelelő családtámogatások és családpolitika révén. 

Tehát összesítsünk: Magyarország egy világ csudája, ahol úgy képes növekedni a gazdaság teljesítmény, hogy egyébként csökken, megduplázzuk a mínuszos ipari teljesítményt és az ettől átmegy száguldásba és a negatív demográfiai mutatók azt fogják eredményezni, hogy az egyre csökkenő születésszám ellenére szaporodunk, mint a nyulak. Mindezt azzal koronázzuk meg, hogy bevezetjük minden kommunisták álmát: a teljes foglalkoztatást.

Az a szörnyű érzésem támadt, hogy Orbán Viktornak víziói vannak. A közhiedelemmel ellentétben amelyik politikusnak ilyen baja van, abból nem száguldás és fellendülés szokott születni, hanem összeomlás.

A végére egy erősen megfontolandó idézet:

„Akinek víziói vannak, forduljon orvoshoz”  – tanácsolta egykor Helmut Schmidt. Én sem tudok mást tanácsolni. Gyorsan, ameddig nem késő!adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.