Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Welsz Tamás nem tudott eléggé meghalni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Több mint két év telt el azóta, hogy Welsz Tamás igen rejtélyes körülmények között meghalt. A magam részéről nem találtam arra vonatkozó hivatalos információt, hogy valójában mik voltak a nem éppen makulátlan hírnévnek örvendő üzletember halálának pontos körülményei. Megjelentek ugyan különféle hírek, miszerint az őt kihallgatásra szállító rendőröknek azt mondta, hogy bevett valamit és nem tudnak semmit tenni ellene. Az öngyilkosságra utaló mondat elhangzását hivatalosan cáfolták, valamint a rendőrség közlése szerint sem ételt, sem italt, sem gyógyszert nem vett magához Welsz 2014. március 20-án 12.05 óra és 15.55 – a halál beállta – között. Egy dolog tűnik biztosnak, mégpedig az, hogy méreg végzett Welsz Tamással. Bár lehet, hogy nem elég gyorsan.

Annyi tűnik még biztosnak, hogy azon a bizonyos napon amikor a haláleset történt, Welsz maga hívta ki a rendőröket egy budapesti címre, ahonnan érdi lakására mentek, mert át kívánt adni a hatóságoknak bizonyos birtokában lévő iratokat. A rendőrség tájékoztatása szerint a vállalkozó mindvégig együttműködő volt, semmi nem utalt arra, hogy öngyilkosságot akarna elkövetni. Mégis meghalt.

Halála előtt 2013. szeptemberében feljelentést tett a rendőrségen egy – saját magánnyomozása kapcsán feltárt – magyar érintettségű panamai offshore ügyben.

Egy nappal azt követően, hogy Simon Gábor neve felbukkant a médiában egy külföldi bankszámlán tartott, ismeretlen eredetű 240 millió forintos betéttel kapcsolatban,  2014. február 4-én a szlovákiai Nagymegyeren eltűnt egy ismert helyi vállakozó, bizonyos Dömény Zoltán borász. Dömény üzleti kapcsolatban állt Welsz Tamással. Eltűnésekor találtak egy búcsúlevelet, ennek alapján azt feltételezték, hogy öngyilkosságot követett el. Nem sokkal később a borász felesége egy kézzel írott naplót talált, melyben bűnszövetkezetben elkövetett milliárdos áfacsalásról számolt be Dömény.

A hatóságok nem találták meg a borász holttestét, ami nem is nagy csoda, mivel életben volt. 2014. február 4-én tűnt el és 2014. december 1-én jelentkezett a NAV pénzügyi nyomozóinál, vallomást tett egy 18 milliárd forintos áfacsalási ügyben. A férfi – még a naplójában leírt – állítása szerint az elcsalt pénzek egy része az MSZP pártkasszájában landoltak. Azt állította, szlovák és magyar politikusok, bűnözők biztosítottak védelmet a két ország adóhivatalainál az ügyletek zökkenőmentes lebonyolításához. Dömény vallott, a NAV tanúként védelem alá vette.

2014. március 10-én – Welsz Tamás érdi lakásán lefolytatott házkutatást követően – Központi Nyomozó Főügyészség  újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt, majd a kihallgatást követően őrizetbe vette a gyanúsítottat.

A Welsz-Dömény üzleti körnek volt egy harmadik tagja is. Mégpedig Bankó Gyula, akit egy 1,6 millió eurós áfacsalási ügy nyomozásakor vett őrizetbe a szlovák rendőrség, a házkutatás során dokumentumokat és adathordozókat foglaltak le. Bankó az előzetes letartóztatást követő néhány napon belül – máig tisztázatlan körülményk között – meghalt. Nagyjából akkor, amikor Welsz is életét vesztette.

2016. januárjában még tartott a nyomozás Welsz Tamás ügyében. Nem a halála, hanem a kiterjedt csalássorozat tárgyában. Majd teljes csendben a rendőrség megszüntette a nyomozást.

Ezt követően – bizonyára egy nyitva felejtett ablakon keresztül – a huzat valahogy kiröppentette Welsz Tamás eredeti, halála előtt tett feljelentését, ami az Átlátszó asztalán landolt. Van egy olyan érzésem, hogy a mármár sikerrel a szőnyeg alá kotort ügy új lendületet vesz a napokban. Ha csak el nem szaporodnak a mérgeskígyók- és pókok a globális felmelegedés egyik mellékhatásaként.

Összefoglalva:

2014. februárjában (a választási kampány időszakában) a Magyar Nemzet megnevezte, hogy Simon Gábor 240 millió forintnyi devizát tart egy osztrák bankszámlán. Egy nappal később a szlovákiai Nagymegyeren nyoma veszett Dömény Zoltán helyi vállalkozónak. Decemberben Dömény önként jelentkezett a magyar hatóságoknál, ahol védelmet kért és kapott.

2014. március 10-én letartóztatták Simon Gábort.

2014. március 17-én a szlovák rendőrség elfogta Bankó Gyulát egy 1,6 millió eurós áfacsalási ügy nyomzásakor. Bankó néhány nappal később a vizsgálati fogságban elhunyt.

Welsz Tamás 2014. március 20-án hívta a lakására a rendőröket, mert dokumentumokat akart átadni a hatóságoknak. Néhány órával később Welsz a rendőrautó hátsó ülésén eszméletét vesztette, majd a kórházba szállítást követően (vagy már azt megelőzően) elhunyt. Halálát méreg okozta.

2016. első félévében a magyar rendőrség megszüntette a Welsz Tamás feljelentése alapján 2012.-ben indított nyomozást.

2016. júniusában a feljelentés dokumentumai nyilvánosságra kerültek.

Kérdés: hány éves a kapitány?

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.