Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Cigányok Hegye

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Korábbi cikkemben Granada leghíresebb menetéről, a Silencio-ról meséltem. Ma pedig egy felfogásában ellentétes menetet szeretnék bemutatni.

Mint azt korábban leírtam, a Silencio, vagyis néma menet a vezeklésről, gyászról szól. A cigányok vonulása ennek az ellenkezője. Óriási üdvrivalgások közepette, Jézus és Szűz Mária szobrát megtáncoltatva teszik meg a majd 10 órás utat a cigányok Szent Hegyére.
c3

j

Ugyan már délben elindul a menet, de az igazán érdekes része valójában csak a város szélén kezdődik el.c6

Miután elhagyták a Plaza Nuevat, Granada ékköve – az Alhambra – tövében megkezdik a hegy megmászását.c12

Ekkor mindent el lehet felejteni, amit Semana Santa-ról tudtál. Az egészen addig fegyelmezett sorokban haladó penitentesek és mantillák elhagyják helyüket, hogy Jézus és Szűz Mária szobra előtt összegyűlve ünnepeljék őket.

A szobrok előtt úgynevezett bullak (bujja) haladnak. A bulla a cofradía tagjaiból, valamint a vállalkozó szellemű nézők tömegéből áll.

A bulla ugyan mókásnak tűnhet, de elég merész mutatvány, ugyanis annak, aki be akar kapcsolódni, helyet kell csinálnia magának. Tehát erővel be kell tuszkolnia magát a tömegbe, hogy aztán hátrafelé gyalogolva tegyen meg több kilométert hegynek fel.c15

Nem ritka az, hogy a tömeg annyira összetömörül, hogy az emberek egymásnak préselődve próbálnak levegőhöz jutni. Néha ijesztő tud lenni, de ez is a show része.

Ez a menet rendelkezik egy igen érdekes hagyománnyal. Mégpedig azzal, hogy costalerok (a szoborvivők) egyik csoportja nőkből áll. Amint megkezdődik a hegymenet, ők azok, akik átveszik a szobrot és nekivágnak a Semana Santa legkeményebb 4 órájának.c21

Amint átvették Krisztus és Szűz Mária szobrát, megkezdődik az őrület. A szobrok előbb táncra perdülnek, majd a nézők hatalmas üdvrivalgása közepette futásnak erednek. Azon a bizonyos emelkedőn, amin nem hogy futni, de még gyalogolni is kihívás.c25

A következő négy óraban a Szent Hegy kacskaringós utcácskáin, emberek ezreinek üvöltése közepette elérkezik a menet az éjszaka utolsó és egyben legbrutálisabb emelkedőjéhez.c24

A völgyben lakó családok – mintegy erőt adva az utolsó nekifutásnak – hatalmas örömtüzeket gyújtanak.c13

Városszerte látni és érezni lehet, mit jelent hőn szeretett szentjeik megerkezése a Szent Hegy lakói számára.c17

Hajnal 3-kor, több mint 10 óra utazás után a cofradia tagjai elérkeznek végső céljukhoz. A cigány Jézus és Szűzanya hazatért.c23

Talán nem ez Granada legrégebbi, legnagyobb népszerűségnek örvendő körmenete, de hogy különleges, az nem kérdés. Semana Santa a hitről, vallásról, összetartozásról szól. Jelen van benne a sírás és súlyos gyász, de ott van a vidámság, az élet ünneplése. Ez Semanta Santa.

A végére egy videó. Talán képes visszaadni azt a semmihez nem fogható hangulatot, ami ilyenkor a Cigányok Hegyét és egész Granadát áthatja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.