Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Miközben a gumicsizmás, felkapaszkodott paraszt elégedetten röfög a stadionjában

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elnézegettem azokat a fotókat, amelyeken a felcsúti, kimosakodott, pocakos paraszt Polt FüggetlenLegfőbbügyész Péterrel, Csányi Sándorral és a többi kebel-kötél-cimborával fergetegesen jól szórakozott a tegnap esti Magyarország-Elefántcsontpart gól nélküli futballmérkőzés ideje alatt (ezúttal legalább nem köpködte a szotyolát). Gondtalanul, szarva mindenre, mint akinek a focin kívül másról nem szól az élete. És tényleg.

Ezzel a látvánnyal felvértezve ért utol az a hír, amitől mostmár tényleg ökölbe szorul a gyomrom: a csírájában elfojtott pedagógussztrájk megünnepléseként az utolsó kegyelemdöfésre készül a kormány oktatásügyileg. Nem meghátráltak, nem engedtek a vadbaromságaikból, nem kötöttek kompromisszumot, ellenben szemet vetettek az alapítványi iskolákra. A hír egyáltalán nem mai, egy gondosan előkészített folyamat része, ám most fognak beérni az állampárti fáradozás gyümölcsei. A cél: kinyírni az alternatív és alapítványi iskolákat, köztük a Waldorfot. Ha bejön (és miért ne jönne be), milliárdos vagyonok elkobzása kezdődhet meg.

Az történt a hvg.hu szerint, hogy ennek az elhatározásnak a szellemében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (aki tudja esetleg, hogy ezek mivel lopják a napot, világosítson fel engem is) arra szólította fel az alternatív szakképzéssel foglalkozó intézményeket a napokban, adják át teljes vagyonukat az államnak, beleértve az uniós forrásból felhúzott modern tanüzemeiket, a drága informatikai eszközeiket, a járműveiket, és váljanak meg összes dolgozójuktól.

Korábban az Alapítványok és Magániskolák Egyesülete már közleményben figyelmeztetett: miután rengeteg magániskola nem kapta meg a hozzájuk jelentkezett tanulók számának megfelelő keretszámokat (a keretszámrendszer azt jelenti, hogy a tanév kezdete előtt az NGM megadja, mely szakmák képzéseit támogatja az állam fejkvótával korlátlanul, melyeket korlátozottan és melyeket egyáltalán nem), az NGM megkereste az érintett iskolákat, hogy az alapítványok maguk mondjanak le az iskoláikról az NGM szakképzési centrumai javára.

Nem részletezem, hogy a magán fenntartású szakiskolák pontosan azért jöttek létre, mert bizonyos területeken az állami képzés gyatra, silány és pocsék volt vagy egyáltalán nem létezett. A kivéreztetés fontos lépését képezte, hogy Varga Nembóvli Mihály minisztériuma a magániskolák által lefedett szakterületeket nem, vagy korlátozottan támogatottá nyilvánította, majd megvonta a keretszámokat.

Nem részletezem továbbá, hogy a költségvetési salátatörvényben hogyan rejtettek el egy álnok előírást, amely az alternatív intézményektől olyan többletszolgáltatást vár el (eddig ilyen nem volt!), ami  ellehetetleníti, hogy tanítási módszereiket gyakorolják, ez pedig az összes alternatív óvoda és iskola megszűnéséhez vezethet.

Amiről most beszélünk az az, hogy amennyiben bejön ez az ördögi, aljadék terv (és miért is ne jönne be pont most?) és a megzsarolt, sarokba szorított civil szervezetek aláírják a megállapodást, amit a megkérdezésük nélkül ötöltek ki minisztériumék – azaz ingyenesen állami használatba adják ingatlanaikat és taneszközeiket (a számítógépparktól kezdve az utolsó tábláig) -, akkor mintegy 60 ezer diák kényszerülhet át a súlyosan színvonaltalan állami szakképzésbe, amit jól felfogott érdekében éppen elkerülni szándékozott. A pofátlan, geci, téeszes államosításra emlékeztető milliárdos lenyúlás ezúttal az oktatás totális szétverésére irányul.

Elsősorban csókoltatom Hoffmann Rózsát, remélem mindkét szeme nevet és minden éjjel jól alszik, látva milyen csodálatos munkát végzett, amikor egy magát disztingvált értelmiséginek és élő istennek tartó tehetségtelen futballista szavára kezdte el szétzúzni és bedarálni a közoktatási rendszert. Ma ott tartunk, hogy ennek a fasiszta álértelmiséginek az akarata szerint államilag uralt agymosodákká züllesztik a magyar oktatási intézményeket, a független, minőségi oktatást nyújtó, civil szerveződések által menedzselt struktúrákat pedig kirabolják, elveszik tőlük a javaikat, a tevékenységüket ellehetetlenítik, eltiporják és eltakarítják őket az útból.

Még mit kell ellopjanak ettől a társadalomtól, hogy a kényelmes seggét felemelje? Végignézte, ahogy lenyúlják a magánnyugdíját, de leszarta mert ő nem lesz soha nyugdíjas. Ellopták a trafikokat, neki nem volt trafikja, meg se hallotta. Viszik a földeket, nem baj, mi köze neki hozzá, a belvárosban kit érdekel, hogy kié lesz a fél ország? Államosítják a közműszolgáltatókat, de nem probléma, hiszen csökkent a rezsi.

Mikor fogja már fel szülő, pedagógus, fodrász, műkörmös, pincér, tisztességben megőszült nyugdíjas, taxisofőr, bölcsész és jogász, takarító és pizzafutár, hogy a központosítás, az államosítás két célt szolgál és mindkettő ellene irányuló merénylet? A lopás-csalás-harácsolás és az uniformizált, tekintélyelvű, végtelenül primitív, irányítható nemzedékek kinevelése jelenti ennek a kormánynak a politikai programját hetedik éve. Ennyi és semmi más.

Mi kell még történjen ahhoz, hogy birkatürelmű pedagógusaink a semmire nem jó szakszervezeti vezetőiket elhajtsák a vérbe? Hogy felfogják, hogy az egyórás sztrájkolgatásokkal, nyílt levelezésekkel, reménykedéssel, udvariaskodással, a szabályok betartásával nem változik semmi? Hogy szembenézzenek azzal, hogy ez a kormány semmilyen konstruktív párbeszédben nem partner, hogy kizárólag saját magával hajlandó tárgyalni és kész tények elé állítva hülyének néz mindenki mást. A reménykedés kibaszott kényelmes dolog, de közben mindent elvesznek. Mindent. A maradék iskolákat éppen most einstandolják, miközben a kezüket dörzsölik, hogy az idiótákat kifárasztották és elfojtották az elégedetlenséget.

A végletesen korrupt, erkölcstelen gecikkel szemben nincsenek észérvek, nem működnek az alternatív kerekasztalok, a sajtónyilatkozatok, a kockásinges csoportképek. Naív, tájékozatlan, igénytelen, vagy ostoba aki még mindig azt hiszi, hogy ezekkel szemben szakmai szempontokat, racionális megfontolásokat, ésszerű elképzeléseket érvényesíteni lehet. Minden elképzelhetőnél ocsmányabb falanszter épül: az önkormányzatokat kiütik az egyenletből, az eddigi félig államosított iskolákat pedig teljesen maguk alá gyűrik. A szakiskolákat éppen most züllesztik a szaros anyaföld szintjére, már csak az alapítványi és alternatív iskolákat kell kinyírni. És kinyírják, mert semmit nem ért ez a nép. Semmit. Azt főleg nem, hogy ha most ilyen kényelmesen szarik a jövő generációra, saját maga sírját ássa egyre mélyebbre.

Mindent az állam alá szerveznek, minden gyeplő a személyiségzavaros kezében van. Téglánként, kockánként számolják fel a demokráciát, építik a szocializmust és az egypártrendszert. (És ha az alapítványi iskolák vagyonát el lehet kobozni, akkor Erzsi, Biri, Sári, Jancsi, Laci, Ferkó vagyonát miért ne lehetne?)

Szóval itt tartunk ma, miközben a gumicsizmás, felkapaszkodott paraszt elégedetten röfög a stadionjában. Semmi gondja nincs, hiszen minden megy a maga útján. Egy skizofrén küldetéstudatos beteg egyszemélyben hülyének nézi ennek az országnak a jobb sorsra érdemes értelmiségét és az összes többit is, aki nem érti. Aki azt hiszi, hogy őt ez nem érinti, neki semmi dolga ezzel, mert neki nincs gyereke, unokája és soha nem látott diákokat.

A saját magától megrészegült tehetségtelen futballista, aki gyűlöli az értelmes, tanult embereket közben kajánul röhögi szembe az egész országot. Akárcsak tegnap este a VIP-páholyban. Mert amíg az idióták sorosoznak, migránsoznak, gyűlölködnek, a kertek alatt 1984 szelleme kísért. Hogy lehet, hogy még mindig van, aki úgy tudja, őt ez nem érinti és semmi baj nincs azzal, hogy ilyen alapon holnap bárkitől bármit elkoboznak?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.