Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Polgári ellenállásra fel! Védjük meg Matolcsyt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Én már minden hülyeségre felkészültem és azt gondoltam, semmivel nem lehet meglepni. Aztán meg de. Itt az ideje a polgári ellenállásnak – harsant fel a trombitaszó pünkösdnek idején.

Ez még önmagában nem egy olyan felszólítás, ami különösebb meglepetést csihol ki az ember zsibbadt agyából, hiszen ezer és egy ok van az ellenállásra és szorgos kormányunk naponta hozzácsap még párat. Éppen itt az ideje, hogy a társadalom végre megszervezze önmagát és beintsen a politikából élő összes oldalnak, amennyiben az ő működésük és a társadalom érdekei szembe mennek egymással.

Tehát láttam már éppen elég összefogásra, ellenállásra felszólító kiáltványt, de ilyet még soha a büdös életben. Azt gondolom, ez megint valami unortodox magyar különlegesség. Olyan, amilyet sehol máshol még csak elképzelni sem tudnak az emberek, nálunk pedig simán, gond nélkül megterem, mint a bolondgomba.

Ugyanis nem más szólít fel polgári ellenállásra minket, mint Lentner Csaba közgazdász. Ő az az okos bácsi, aki Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorában elmagyarázta, hogyan is kell értelmezni a matolcsyzmus lényegét. Lentner szerint az ármányos balliberális média kiforgatta az ő szavait, mivel nem azt mondta, amit, hanem mást mondott. Vagy másra gondolt. Ezért aztán elérkezettnek látja az időt arra, hogy a polgári értelmiség törje meg a hallgatást és egységesen álljon ki a jegybank elnöke mellett.

Lentner Csaba úgy látja, hogy a balliberális média életcélja Matolcsy György megbuktatása, mivel az unortodox zseni gazdaságpolitikája adja az Orbán-kormány fantasztikus sikereinek alapját. Ezért, ha sikerül kiiktatni az MNB jelenlegi vezetését, az ármányos neoliberális gazdaságpolitika hívei ismét felkapaszkodhatnak a politikai hatalom ormaira és bérceire.

Nem állítom, hogy nem vicces ez az okfejtés, mert az. Egyrészt azért, mert olyan, hogy balliberális média nem létezik. Média van. Ez nem keverendő össze a kormánypropaganda gépezetével, amit a kormányközeli érdekeltek szeretnek jobboldali médiaként megnevezni. A média dolga pedig éppen az, hogy apró darabokra szedje a hatalomban lévők hazugságait, csúsztatásait, vagy ostobaságait. A közpénzből fizetett propagandagépezet nem azért nem kritizálja a hülyeségeket, mert egyetért azokkal, hanem azért, mert éppen abból a célból kapják a rengeteg (köz) pénzt, hogy ne tegyék, ellenben dicsőítsék. Ezért fizetik őket.

Innen nézve rendkívül érdekes elgondolásnak tűnik a polgári értelmiséget felszólítani arra, hogy sorakozzanak fel a hatalomban lévők és Matolcsy György megvédésére.

Már csak azért is, mert a polgári értelmiségnek nem ez a dolga, hanem az, hogy a mindenkori hatalomtól függetlenül a polgárság érdekeit képviseljék. Amely érdekek többnyire szemben állnak a mindenkori hatalom birtokosainak érdekeivel. Erről (is) szól a demokrácia. A politikusok és a polgárok ellentétes érdekeinek ütköztetéséről és az optimális, mindenki számára elfogadható megoldás megtalálásáról. Az orbáni elképzelés ezzel szemben az, hogy majd ő megmondja, mi a jó a polgároknak és ezzel kizárólag egyetérteni lehet, mert aki nem ért egyet az ellenség és pusztuljon. Na, ez nem demokrácia. Még unortodoxul sem.

Amennyiben Lentner mégsem a polgári értelmiségre gondolt (mert tudjuk, hogy sunyi módon szokás őt félremagyarázni), hanem mondjuk az Orbánhoz hű értelmiségnek szánta a felszólítást, az megint necces vállalkozás. Ugyanis éppen az Orbán-kormány tett meg mindent annak érdekében, hogy a kormánynak még a közeléből is kiirtsa az értelmiséget, a gondolkodó, vitára kész és alkalmas, hozzáértő szakembereket. Ha most megnézzük a kormány különbejáratú értelmiségi bázisát, elég sajátságos képet fogunk látni.

Kerényi, L. Simon, Fekete, Lánczi, Fricz és hasonló, kirobbanó intellektusnak jóindulattal sem nevezhető, ellenben meglehetősen szervilis, többségében az elmúlt rendszer állampártjából sikeresen átlényegült figurák nyüzsögnek a trón körül. Őket pedig nem kell semmire sem felszólítgatni, mert el sem mozdulnak a helyükről mindaddig, ameddig a húsosfazék gazdája nem változik. A polgárok érdeke és az ő magánérdekeik legfeljebb valahol a végtelenben találkoznak, de a jelen Magyarországában biztosan nem.

A polgári értelmiség olyan messze van a kormánytól, amennyire csak lehetséges. Ők aligha fognak élőpajzsot alkotni Matolcsy és Orbán Viktor körül, mert egyrészt nem az a dolguk, másrészt okkal húzódtak el a kormány közeléből. Harmadrészt kivel szemben kellene megvédeni a fent nevezetteket? A polgárokkal szemben? A polgári értelmiséggel szemben? Esetleg a valósággal szemben? Na ugye!

Javasolnám Lentner Csabának, hogy inkább a békemenetet próbálja ebből a célból összetrombitálni egy ütős szimpátiatüntetés erejéig, hátha ott nagyobb sikerrel jár. Már amennyiben a békemenet potenciális résztvevői között nincs devizahitel-károsult, Quaestor-érintett, diák, tanár, szülő, orvos, beteg, ápoló, rokkant, munkanélküli, nyugdíjas, közalkalmazott, vállalkozó, munkáltató, munkavállaló. Mert ezekbe már belerúgott a nagyszerű kormány és nem biztos, hogy most utcára vonulnak a csizmás láb védelmében.

Mindenesetre sok sikert kívánunk innen is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.