Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Hogy ne raktárosként fusson neki az életnek a Tescóban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Fogalmam nincs milyen hatása lenne annak, ha a palóclevesbe beleengednék egy fél liter eperfagyit és néhány véreshurkát, majd tejszínhabbal jó ízűen elfogyasztanám. Ámazonban úgy sejtem körülbelül percek alatt kiderülne, hogy mennyire volt jó ötlet.

Arról viszont végképp fogalmam nincs, mi fog történni akkor, ha a szakképzésben egy tantárgyba sűrítik a fizikát, kémiát, biológiát és a földrajzot, ahogyan azt Palkovics László mindennemű oktatási államtitkár a Magyar Narancsnak adott interjújában is vázolta.

Az elérhető interjúrészletben nem ez az egyetlen hajmeresztő részlet. Arra a kérdésre, hogy mit szól a földrajztudósok, fizikusok, kémikusok tiltakozásához a szakképzés átalakításával szemben, Palkovics a Nemzetgazdasági Minisztériumra mutogatott. Szerinte tőlük kell megkérdezni, hogy mit szólnak ehhez.

Mert a magyar oktatás annyira kibaszott stratégiai ágazat, hogy a területért felelős államtitkár sem tud magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy ez kinek lesz jó és miért. Mert a magyar kormány úgy dolgoz ki szakpolitikai irányvonalakat a Fekete György-féle köznevelési kerekasztalnál ülve, hogy az emberminisztérium kiad egy rendeletet, amit Varga Misi nemzetgazdasági tárcája dolgoz ki. Csoda-e, hogy Palkovicsnak arról sincs halvány fingja, milyen következményei lesznek ennek a pedagógusokra nézve, kell-e elbocsátani szakembereket emiatt, vagy sem. A köznevelési államtitkár nem tud válaszolni valamire, amit egyébként támogatna.

Tisztázzuk az elején: ez egyáltalán nem egy ördögtől való ötlet, feltéve, hogy nem a feleslegesnek ítélt tantárgyak megszűntetése az elsődleges cél, hanem mondjuk tényleg a szakmai oktatás hatékonyabbá tétele. Ha tényleg  az oktatás színvonalának emelése lenne a követendő út és nem a leépítésekből fakadó költségcsökkentés. Lehetne értelme ennek a koncepciónak, csak nem Magyarországon és nem ennek a kormánynak a regnálása idején. Az azért sokat elmond erről az egész kerekasztalból kinőtt egetverő ötletről, hogy Palkovicsnak segéd fogalma nincs arról, mivel fog ez járni. Ki fogja oktatni például ezt a science nevű összevont tantárgyat? Miért pont a földrajztanár és miért nem a biológia? És akkor már miért nem szüntetik meg teljesen ezeket a tárgyakat?

Miután a Fidesznek évek óta még elképzelése sincs az oktatás szerkezetéről (vagy nagyon is világos az az elképzelés? minek a szalagmunka mellé tudás?) maradnak a napi ötletelgetések, fércelgetések, kapkodások és a járulékos szivárogtatások a nagy semmiről. Egy teljeskörűen átgondolt, kellően átfogó reform nyilván nem kompatibilis a Nagyfene Együttbalfaszkodás Rendszerével.

Az a probléma már megint, hogy az alapvetés van elkúrva, pedig az összevont természettudomány-oktatásnak lenne értelme. Csak nem ebben a rendszerben. Megalapozott, jól előkészítetett tantervi módosítás után. Nem azért, hogy a szarból még nagyobb szart gyúrjunk. Nem azért, hogy elbocsáthassunk, spóroljunk, megtakarítsunk.

Foglaljuk össze: a gyerek 14 évesen bekerül a szakiskolába (ha nem tévedek, a mostani szakgimnáziumba jelentkező diákok kábé azt sem tudhatták, mire-hova jelentkeznek, franc se tudja mi van a szakmai kerettantervekkel) és 18 évesen rájön, hogy kurvára semmi keresnivalója nem lett volna ott, de szeretne továbbtanulni. Nos, körülbelül ekkor fog rájönni, hogy ő nem tanulta azt a tárgyat, amiből emeltszintű érettségi kellene ahhoz, hogy ne raktárosként fusson neki az életnek a Tescóban. Hát így járt.

Mert a lényegi kérdést nem sikerült megragadnia a kerekasztalnak, Palkovicsostól. A versenyképtelen, technológiai fejlődéssel lépést tartani nem tudó magyar oktatási rendszer megreformálói még mindig nem értik, hogy az ember élete során csak legritkább esetben gyakorolja eredeti szakmáját. Ahelyett, hogy azon gyötörnék magukat, hogy a szakmaváltáshoz szükséges készségeket fejlesszék, ezekkel az ötletelésekkel generációkat vágnak el a megélhetést szavatoló, használható tudás megszerzésétől. Mit beszélek? Legtöbbjüknek már az írás-olvasás is kihívást jelent, nem hogy a folyamatos tanulás, az alkalmazkodás a változó világhoz.

A magyar oktatási rendszer jelen állapotában, ahol önálló tantárgyként sem a fizika, sem a kémia, sem a biológia sem a földrajz nem ad szakmát, ott ezeknek sűrített, összevont változata sem fog. A szakiskolák jelen állás szerint többnyire közmunkásokat és jobbágyokat termelnek ki és újra. Elnézve ezt a dilettáns kapkodást, ez így is marad. Ha már javítani nem tudnak rajta, tovább züllesztik. Előbb-utóbb csak szétverik. Akkor legalább nem lesz több gond vele.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.