Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A talpasok megint rosszul ásták elő a Gyurcsány lelkén száradó szennyest

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Érdekes cikk van születőben, ugyanis elszállt az internet. Fogalmam sincs az okáról, egyelőre türelemmel várom, hogy visszakapcsolódhassak az információs sztrádára. Mindenesetre különös érzés, pedig még emberi léptékben sem telt el olyan sok idő azóta, hogy elterjedt a világháló használat.

Élni lehet ugyan nélküle, de írni – úgy értem, újságot írni – szinte lehetetlen. Ma már annyira felgyorsult minden, hogy egyszerűen nincs idő a könyvtárban anyagot gyűjteni. Mire elkészülne vele az ember, már régen elavult. Nekem pedig most a könyvtár sem megoldás, marad a fejem a nyakamon és a maradék eszem a koponyámban.

Utoljára ott tartottam a hírek böngészése közben, hogy Lázár János szokásos csütörtöki sajtóinfója ismét nem telt unalmasan.

Többek között felmerült az a kérdés, vajon miért is kell tízmilliárdokért (vagy amennyivel többért) buherálni a Várat, miért ez a legfontosabb. Mármint a miniszterek elnökének Várba költözése.

Erre válaszolta a híresen sziporkázó humorú mindenminiszter, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem is akar a várba költözni, mert ő remekül érzi magát a Cinege utcában. Azonban ez nem akarat, pláne nem vágy kérdése. Nem kívánságműsor. A miniszterelnök kénytelen a várba áttolni a gurulós irodai székét, mert még 2004-ben Gyurcsány Ferenc hozott egy olyan rendeletet, hogy a Várat fel kell újítani, ráadásul Kövér László nagyon szigorú ember, a szabályok és törvények megszállottja és a Fidesz-kormány meg véletlenül pont 2010-ben iktatta törvénybe azt, hogy a miniszterek elnökének nincs keresnivalója a Parlament épületében.

Tehát – amennyiben nem akarja a kormány megérni azt a csúfságot, hogy Kövér László a saját parlamenti őrségével dobassa ki Orbán Viktort az épületből, menniük kell. Nincs mese.

De gyönyörűszép történet ez! A szemem is könnybe lábadt – már csak a gondolattól, hogy a miniszterelnököt legurítják a markos fiúk a lépcsőn – csakhát nem biztos, hogy igaz.

Ezen a ponton kellene nagyon az internet, de nincs. Ellenben én úgy emlékszem, hogy a Budai Vár rekonstrukciójára vonatkozó kormányhatározatot Medgyessy Péter volt kedves kihirdetni.

Gyurcsány idejében is volt szó – többször – a rekonstrukció megkezdéséről, de ez terv maradt. Például azért, mert abban az időben kéthetente (olykor gyakrabban) született valami remek terv, ami kéthetente úgy is maradt.

Ettől függetlenül a Vár is terítéken volt. Terveztek oda kultúrközponttól kezdve múzeumon keresztül mindenfélét. Felmerült a korona átszállítása is, kiállítással, egyebekkel.

Abban azonban szinte biztos vagyok, hogy sem Orbán Viktor odaköltözéséről, sem a frissen megkezdett erkélyről nem esett szó sem. Lovarda sem volt betervezve, pláne nem Mészáros Lőrinc kivitelezésében.

Ellenben készítettek terveket (igaz, abból több is volt a kelleténél), mégpedig szakemberek bevonásával. Arra is tisztán emlékszem, hogy éppen a Fidesz volt az, aki zajosan tiltakozott a luxusberuházás ellen, pedig akkoriban a mostanihoz képest töredék áron tervezték a felújítást. Igaz, akkor még nem volt divatban, hogy a nagyon tehetséges gázszerelő és kedves családja oldjon meg minden beruházást, okosban.

Ha jól emlékszem, végül semmi nem lett az elképzelésekből, mert másra kellett a pénz és az ország kisebb gondja is nagyobb volt ennél. Valamint azért, mert a jelenlegi kormánypárt minden tervet – távolról sem csak a Vár rekonstrukciójának tervét – keresztülhúzott. Amikor éppen nem Brüsszelben panaszkodtak az akkori kormányra, akkor vagy be sem mentek az ülésekre, vagy leszavaztak mindent, ami csak terítékre került.

Akkor voltak azok a boldog békeidők, amikor még az egy darab Fideszen és a rajta csüngő KDNP-n kívül másnak is volt beleszólása az ország ügyeibe.

Ez azóta elmúlt.

Namármost.

Szerény véleményem szerint jelenleg is az a helyzet, hogy kellene máshová a pénz és az ország kisebb gondja is nagyobb annál, hogy mondjuk Orbán Viktor dolgozószobáját egymilliárd (erre emlékszem fejből) forintból csinosítgassák.

Az a gyanúm, a talpasok nem pontosan ásták elő a legújabb – kivételesen megint – Gyurcsány lelkén száradó szennyest. Van ott elég, de a Vár talán nem az. Én azt javasolnám a kicsit sem tisztelt kormánynak, hogy inkább rúgják ki Kövér Lászlót és akkor nem áll fenn az a veszély, hogy a rigorózus házelnök kitiltja a miniszterek elnökét.

Sokkal olcsóbb lenne, mint amennyibe a cuccolás fog kerülni.

Meg aztán a Várból lemászni mindannyiszor, amikor kihallgatás, vagy tárgyalás van, nagyon macerás dolog lesz.

Szerintem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.