Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Legközelebb majd közéjük lövetnek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lassan testületileg kiütésünk lesz a Matolcsy név hallatán, úgyhogy a tegnapi nap fejleményei után semmi kedvem már ebbe a témakörbe különösebben belemerülni.
Ámde azért van itt még valami, ami bizonyos értelemben tragikusan túlmutat a jegybank körüli példátlan botrányon, a közpénz milliárdok felhőtlen eltüntetésén.

Ez pedig az egyáltalán nem tisztelt honatyák, kormány- és nem kormánytagok, a Fidesz vezérkari főnökségének és mezei parasztjainak minden pofátlanságon túlmutató reakciója arra, hogy Matolcsy György alapítványai gyakorlatilag önkényesen elosztogattak 20 milliárd forintot az arra érdemes köröknek.

Jobb sorsú, konszolidált demokráciákban ilyen esetekben elő nem fordulhatna, hogy egy közpénzből élő(sködő) politikus – a kormányfőtől, az Országgyűlés elnökén át a legutolsó sorban üldögélő szavazóautomatáig – lehajtott fejjel, szemlesütve, oldalra nézve, telefonálva, cipőfűzőt kötögetve, papírokat tanulmányozva, ünnepre vagy temetésre hivatkozva, felháborodva, felsőbbrendűen affektálva sunnyoghatna el bármely közérdekű témában feltett újságírói kérdés elől. Nem először írjuk le: ezeket a parazitákat azért fizetik, azért tartják el az adófizető állampolgárok, hogy amikor kérdezik őket, akkor kinyissák a pofájukat és válaszoljanak.

Most, amikor hivatalosan is kiderült, hogy 20 milliárd forintot tapsolt el a független jegybank elnöke az említett adófizetők pénzéből – úgy, hogy járulékos haszonként, a fosztogatás tüzében hazavágták a nagyon kevés hiteles, kiegyensúlyozott internetes portálok egyikét is – a kormánykritikus sajtó még életben lévő része arra volt kíváncsi, mit szól az állampárt egyszeri képviselője ehhez a majdhogynem példátlan történethez:

  • A nol.hu videója szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök lehajtott fejjel, félrenézve, szó nélkül fossa le a sajtót és tesz úgy, mintha meg se hallotta volna, hogy hozzá beszélnek; Harrach Péter nem ért a pénzügyekhez: kérdezzék meg Matolcsyt, különben nem érti, mi kifogás van ebben a történetben

Az Index által készített videó tanulságai bele az arcunkba:

  • Farkas Flórián kamutelefonál és elslisszol jobbra
  • V. Németh ZsoltNe haragudjon, de a hogyan csináljunk magunkból komplett hülyét rövid idő alatt című műsorban nem szeretnék szerepelni.
  • Háttal álló névtelen fideszes senki: Nincs komment, köszönöm.
  • Pósán László, főállásban pedagógusok ellen hergelő fideszes – Orbán Viktor és Kövér László hatékony stratégiáját választva – kussolva tűnik el a kamera elől.
  • Harrach Péter (újra): Ki kell ábrándítanom, nem ismerem az ügyet. A törvényeknek megfelelően történt. Hát morális kérdés valóban, de törvényi kérdés is.
  • Pócs János: Nem hallottam ezt a hírt egyébként, ez mikor jelent meg? (…) Nem ismerem Matolcsynak az unokatestvérét, nem tudom mit csinál, nem tudom milyen hasznot hajt ennek az országnak, vagy ennek a nemzetnek, nem tudom megítélni. (…) Az egy nagyon hibás felvetés, hogy úgy közelítünk  meg dolgokat, főleg itt a parlamentben, hogy ki kinek az unokatestvére. Tehát ha ebből indulunk ki, akkor politikus rokonságát felvállalni, az ma már bűn, vagy szégyen. Szerintem ezt a folyamatot nem kéne elindítani. 
  • Gulyás Gergely: Tegnap egy sajtótájékoztatón mintegy tíz kérdésre válaszoltam az MNB-vel kapcsolatosan, ezek kifejtős válaszok voltak. 
  • Völner Pál: Én azt olvastam, hogy egy balliberális média is kapott félmilliárd forintot (…) ha azonos mérce szerint osztják a pénzt, akkor nyilván bárki részesedhet belőle.
  • Révész Máriusz: A VS-en nagyon-nagyon csodálkozom. Meglepő. Tehát a VS az nem egy baráti médium, ahhoz képest nagyon sok pénzt kapott.  
  • Fónagy János: Én most az Alaptörvény ötödik évfordulójának örülök. Örüljön velem együtt. Most lett ötéves az Alaptörvény, örüljön. A mai napnak nem ez a témája (mármint, hogy eltűnt több milliárd forint- szerk.) meg ön is tudja, hogy mást válaszolok, mint amit ön kérdez, hadd menjek frakcióülésre.
  • Halász János: Nézze, egy alapítvány a kuratóriuma döntése alapján nyilván szabályosan adja a közpénzt és remélem, hogy fontos, jó célokra is költötték. Én biztos vagyok benne, hogy így van.
  • Kósa Lajos az okostelefonjával hadonászva: Látja, hogy egyeztetünk programot. Itt a sajtósom, kérjen tőle időpontot.

Nehéz szavakat találni ennyi impertinens, pofátlan bunkóságra, ellenben a történetnek távolról sem itt van a vége: mai hatállyal Kövér László ugyanis (meghatározatlan időre) kitiltotta a parlamentből a fenti riportok készítőit, azaz az Index, a Nol, de még a hvg.hu és a 24.hu újságíróit is. Szerinte ugyanis engedély nélkül forgattak, a szabályokkal nyíltan és tudatosan szembeszegültek. Lefordítom: már megint olyan helyen merték kérdezni a főméltóságú urakat, ahol nem lett volna szabad. Mert az urakat nem lehet csak úgy bármikor, bármiről megkérdezni.

Fotó: Facebook – Kovács Klára

Aljas, mocskos, gyáva társaság. Az újságíró a munkáját végzi egy állítólag szabad országban, tájékoztatni kívánja az olvasóit, nézőit, beleértve a Fidesz választóit is, ám a hatalomban pöffeszkedő, totálisan szereptévesztett nagyurak ezt minden elképzelhető és elképzelhetetlen módon akadályozni próbálják.

Nem elég, hogy a kormány szócsöveinek el sem érte az ingerküszöbét a nagyipari lopás, ma reggel egyetlen közpénzzel kitömött sajtóorgánum oldalán sem találkoztam az MNB körüli lenyúlást feszegető témával, ellenben nyomják a legerősebb tudatmódosító propagandát, most már testületileg tiltják ki a parlamentből azt a néhány sajtóorgánumot, ahonnan még másról is tájékozódni lehetne, mint a jobban teljesítés megannyi örömhíréről.

Nem elég, hogy nyíltan beletolják a pofánkba, hogy a közpénzeket normális esetben a baráti-pártközeli helyekre szokás tolni, nem elég, hogy válasz nélkül elsunnyognak a kérdések elől, nem elég, hogy menekülnek a felelősségre vonás elől, nem elég, hogy nem hajlandóak érdemben megmagyarázni a közvagyont érintő súlyos, bűncselekmény-gyanús ügyletek, de immár el is lehetetlenítik az egyelőre még szabad sajtó munkáját.

Európa erős embere lehajtott fejjel, sunyi módon süketet játszva menekül, a tapló, demokráciáról és sajtószabadságról hírből sem halló házelnök, aki mindenkit kioktat, hasonló szégyenteljes módon csapja rá az ajtót a médiára, másnap meg bosszúból kitilt  mindenkit a parlamentből.

Az erdogani barátságnak beértek a gyümölcsei. A szólás- és sajtószabadság végső kiherélésének lehetünk éppen szemtanúi: a köz pénzét úgy kezelik, mintha a sajátjuk lenne, az ország házába pedig azt engednek be, akit akarnak. Azok, akiket a nép megbízott az ország vezetésével, egyszerűen nem hajlandóak eleget tenni kötelességüknek, az újságírónak pedig szabályt kell szegnie ahhoz, hogy megmutassa a birkának, ezek azok és így szarnak a fejetekre.

Ez van, amikor a szolgák elhiszik magukról, hogy ők az uralkodók. A magyar média történetében a tegnapi nap az egyik legocsmányabb volt. Mára kiderült, hogy a java még csak most kezdődik. Legközelebb majd az újságírók közé lövetnek?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.