Tényleg mindenkit hülyének néznek

mnb

Felsejlett a szép jövő. Látni az alagút végét (igen, itt ugrik be mindenkinek az ősi vicc…az a vonat!)

A végtelenül becsületes, mindenben az emberek érdekét néző, puritán életvitelt folytató kormánypárt most aztán kivizsgálja ezeket az álnok offshore-lovagokat. Lesz itt nyomozás, vizsgálat, leleplezés, kóla, ropi, zizi.

Olvasom a Fidesz közösségi oldalán a remek hírt.

„A Fidesz támogat minden vizsgálatot, ami segíti a panamai offshore-botrány magyar szálainak feltárását. Az offshore-botrányban az MSZP volt pénztárnoka, jelenlegi pénzügyi „megmentője” és egy MSZP-s bankár is lebukott.”

A Fidesz – rá jellemző szerénységgel – nem említi Horváth Zsolt fideszes érintettet, akitől hirtelen elhatárolódott a párt. Mi azért emlékezzünk meg róla is. Na de.

„Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben jelentette be a nemzetbiztonsági kabinet döntését ismertetve, hogy nyomozócsoportokat hoznak létre a rendőrségen, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, amelyeknek kizárólag az lesz a feladatuk, hogy egyenként nézzék át a felszínre került offshore-ügyek magyar vonatkozásait.” MTI

Végre!

Azért nekem van néhány kérdésem ezzel kapcsolatban. Sorolom, jó? Jó.

Van bármilyen törvény, jogszabály, ami tiltja, illetve büntethetővé teszi az offshore-cég alapítását, az abban való közreműködést?

Amennyiben nincs, mi alapján fognak nyomozni?

Megalakult a Belügyminisztériumon belül az a koordináló munkacsoport, amelynek feladata a nemzetközi forrásokból felszínre került offshore-ügyek magyar vonatkozásainak vizsgálata – közölte a tárca szerdán.

Ez dícséretes. A munkacsoportba meghívnak egy-egy tagot az ellenzéki pártokból? Vagy olyan lesz ez is, mint a Vida Ildikó féle öndiagnózis? Amikor a NAV megvizsgálta a NAV-ot és mindent rendben talált?

Amennyiben további esetek is kiderülnek (és én remélem, hogy lesznek ilyenek), azokat is kivizsgálják? Ha igen, és az offshore-cégben való részvétel mellett találnak korrupcióra, egyéb bűncselekményre utaló nyomokat, azt ki fogja vizsgálni? Különös tekintettel az esetleges kormánypárti érintettségre. Azt is a Fidesz-bizottság? Polt Péterhez fognak kerülni ezek az ügyek? Ő akkor is végigviszi, ha kormánytagról van szó? (vicceltem).

A Panama-ügytől függetlenül indul vizsgálat a Rogán-Habony letelepedési kötvény ügyletek körüli offshore-cégek felderítésére?

Andy Vajna ilyen jellegű üzleti kapcsolatait is vizsgálják?

Átvilágítják a kormánytagok és az ellenzék pártjainak offshore ügyleteit? Végig is viszik a vizsgálatot? Feljelentések is lesznek? Perek?

A nevezetes MET ügyet is előszedik? Mindannyian emlékszünk, hogy ott konkrétan egy offshore-hálózatról van szó.

Ha véletlenül (mert az csak véletlen lehet) kormánytagról is kiderül, hogy van ilyen kötődése, azt az esetet nem fogják hetven évre titkosítani?

Jól tippelek, hogy a vizsgálatokban aktív szerepet kap Pintér Sándor, Tállai András és Polt Péter?

Nem kormánytagok – például Matolcsy György – körmére is néznek? Esetleg az az ügy – már amennyiben van ügy – is Polt Péternél landol? Szabad röhögni?

Már csak egyetlen kérdésem van.

Tényleg mindenkit hülyének néznek?