Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Tállai András, a mosónő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az a jó hír van, hogy az adócsökkentés kormánya eldöntötte, a kényszerű vasárnapi újranyitással együtt és attól teljesen függetlenül, mintegy hirtelen felindulásból kifehéríti a bérbeadott ingatlanok piacát. A fehérítés pedig általában azt szokta jelenteni, amit ebben az esetben is jelent: újabb adót vetnek ki. Most éppen mindazokra, akik kiadják a lakásukat. Mármint nem azt, amiben laknak, hanem a további lakásukat.

Ez praktikusan azt fogja jelenteni az érintettekre nézve, hogy az éhes Tállai András-féle NAV-nál kell regisztrálni egy nyilvántartásba és évente egyszer bepengetni a lakás négyzetméreinek száma szorozva 1500 forintot. Az egyszerűség kedvéért: az 50 nm-es lakás után 75 ezer forintot.

A kormány – pontosabban Szatmáry Kristóf miniszteri biztos szerint – ez az átlátható és nagyszerű rendszer azért lesz jó, mert jogkövető magatartásra ösztönzi a piaci szereplőket, akiknek legalább 50 százaléka manapság feketén űzi tevékenységét. És itt jön még egy adag móka és kacagás: miután láthatóvá válik az érintett adózói kör, akkor vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy az adóhatóság közreműködésével hogyan ellenőrizhetők az érintett adóalanyok. Mármint hogyan ellenőrizhetők még jobban és hogyan lehet tovább sarcolni őket. Hogy mindenkinek legyen világos, ez itt egyelőre csak a beetető fázis.

Vonatkozik mindez az Airbnb közösségi szállásmegosztóra is, sőt a biztos úr fehérítő érvelését olvasva nekem az az érzésem, hogy leginkább rájuk való tekintettel vetik ki ezt az újabb adót. Mert ha semmilyen életképes, pragmatikus ötleted nincs a gazdaság fellendítésére, akkor vess ki újabb és újabb adókat, hátha. Lehetőleg ne azokra, akik tejben-vajban fürdőznek a köz pénzén, hanem mindenki másra, mert sok kicsi sokra megy.

Nagyon helyes és rendjénvaló: akinek jövedelme származik bármiből, az fizessen utána adót. Ha jól tudom, akkor ez elméletileg eddig is így volt (jövedelemadó + bizonyos bevétel fölött EHO). Csak azt nem fogja fel az agyam, miből gondolják hozzáértőék, hogy akik eddig nem adóztak és nem adtak számlát kiadott ingatlanuk havi béréről, azok most majd tömegesen lerohanják Tállait, lécci-lécci, hadd regisztráljak alapon?

Nem, nem azon agyalnak, hogy miként lehetne egy albérlőnek, főbérlőnek egyaránt biztonságos, kiszámítható környezetet teremteni, ahol például az utóbbinak nem kell évekig pereskednie, hogy az előbbitől megszabaduljon, aki mellesleg orbitális tartozásokat halmozott fel, vagy hogy az előbbi ne legyen kiszolgáltatva az utóbbi kényének-kedvének. Nyilván nem, mert abból nincs bevétel, ami lenyúlható. Nem azon izzadnak, hogy Vajna kaszinóit hogyan kössék rá Tállaira, esetleg hogy az adóelkerülő, Gucci táskás senkiháziak milliárdjainak utánajárjanak, vagy a fociakadémiákba ömlő TAO-t hogyan irányítsák át oda, ahol a leginkább szükség van rá. Dehogy.

Itt a zseniális húzás: egy vadiúj, méltányos, arányos, igazságos adónem bevezetése. Amely nem sújtja a Fidesz kisnyugdíjasait, de mindenki mást igen. A Pasa-parki luxuskecóért ugyanannyit kell adózni évente, mint az azonos méretű összkomfortos putriért Nyomorhatvaniban, ugyanannyit kinyögni a bivajbasznádi böszme panelért, mint a rózsadomdi takaros kis házért. Lenyűgöző.

Lehet persze legyinteni, hogy mi az a 75 ezer, 90 ezer, akárhányezer egy évben. Mikor ráadásul a kormány szerint ez a csudaintézkedés kiváltja a mostani, önkormányzatonként is többféle adónemet. Csak egy baj van: az önkormányzatonként változó gyakorlat szerint a legtöbb helyen magánszemély kiadó lakásán pillanatnyilag nincsen önkormányzati adó. Mi a büdös francot vált ki akkor ez az adó? És főleg kihez folyik be? Ha jól sejtem, akkor nem az önkormányzatokhoz, hanem a központi költségvetésbe. Tehát jó eséllyel megint a helyi rendszerekből vonnak ki forrásokat. Úgy, hogy közben tovább cseszegetik azokat, akik véletlenül tisztességesen adóznak a bérbeadott lakásukból származó jövedelmük után. És akik most – alig elítélhető módon – majd jól rátolják a pluszköltséget a bérlőkre. Azokra a bérlőkre, akik már most is az iszonyúan felvert piaci árak között lavírozva próbálnak megfizethető életteret találni maguknak. És nem ritkán születendő vagy már megszületett gyereikeiknek.

És itt be is zárult a kör. Kifehérítő elvtársék, akik egyébként szakmányban fektették ingatlanokba átlátható és főleg átláthatatlan hátterű pénzeiket, valószínűleg abban érdekeltek, hogy a csillagos égig verjék fel az árakat. Aki meg tudja fizetni a jelenlegi árak mellett az albérletét, annak valószínűleg az újabb drágulás is belefér, aki meg már így is kínlódva és keservesen, az hátha rájön, hogy mégiscsak igénybe akarja venni a CSOK-ot. Pedig nem fogja tudni. A fizetőképes lakosság hosszútávon persze csökkenni fog, a befizetett adó pedig majd megy az olimpiára vagy Habony Árpád vissza nem térítendő hiteleire.

A lényeg, hogy megvan az újabb ellenség, az adóelkerülő, lakását bérbeadó nemzetmérgező. A piac ugyanolyan fekete marad, mint volt, a jellemzően pályakezdő, családalapítás előtt álló fiatalokat pedig a családbarát magyar kormány hozzásegíti ahhoz, hogy még további évekre ne tudjanak kirepülni a szülői otthonból, hogy egyre később akarjanak gyereket vállalni, vagy hogy egyszerűen fogják magukat és eltakarodjanak minél messzebb. És így szépen, lassan, módszeresen nem marad talpalatnyi terület, ami még nincs felszántva, szarrá adóztatva, bedöntve. Tállai András pedig boldogan parádézik az éppen aktuális kolbásztöltő zenés-táncos mulatságon és fehérít, fehérít rendületlenül. Hát így.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.