Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jogellenes a pedagógusok sztrájkja, mondta a közpénztévé szakértője

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Biztosan mindenki látott már B-kategóriás amerikai filmet, abban pedig legalább egy feldúlt rendőrt, aki azon háborog, mégis elképesztő, hogy a bűnöző áthágja az összes törvényt, azonban ha rendőrkézre kerül, azonnal a joghoz fordul segítségért.

Magyarországon is ilyen B (valamint C, D, X) kategóriás filmet vetítenek évek óta. A baj az, hogy nincs negró, ropi, kóla, viszont kimenni sem lehet a teremből, mert nem nézői, hanem szereplői vagyunk a gagyi filmnek. Akarva, vagy akaratlanul statisztálunk és néha nincs más lehetőség, mint eltátott szájjal bámulni a főszereplők ócska ripacskodását, útszéli hadonászását és azt a csodás pillanatot, amikor a bűnözőt alakító bűnöző a jogért kiált.

Valami ilyen érzés kerített hatalmába akkor, amikor a közpénztévében nyilatkozott egy munkajogász. A nevét nem tudom szegénynek, de nem is biztos, hogy érdemes tudni. Már ha csak arra gondolok, hogy azon a csatornán Nógrádi és Földi urak is szakértőnek számítanak. Ettől persze még lehet nagyon hozzáértő illető, de akkor sem tudom, ki volt. A lényeg az, amit mondott ő.

A sztrájkjog szerint csak konkrét gazdasági, illetve szociális célokért sztrájkolhatnak a munkavállalók, politikai célokért jogszerűen nem.

Ez természetesen a pedagógusok tervezett sztrájkja kapcsán jutott eszébe. Na, de mit akart mondani a költő?

Ugye a sztrájktörvényt maga a kormány farigcsálta olyanra, amilyen az napjainkban. Ugyanez a kormány írta át a munka törvénykönyvét is, valamint a szakszervezeteket is bedarálta ügyesen a saját fennhatósága alá. Azt gondolták, innentől már semmi baj nem történhet. Ehhez képest a pedagógusok sztrájkolni akarnak. Jelzem, fognak is.

Az összes létező törvényt (kezdve az Alkotmánnyal) átíró társaság most meglepetten hápog és felvonultatja a közpénztévében a szakértőit, mert micsoda dolog az, hogy politikai okokból sztájkolna valaki?

Azt már meg sem kérdem, mi a búbánatos túróból gondolja azt valaki – mondjuk Orbán Viktor és színtársulata – hogy a politika az ő privát játékuk? Mindenki politizál, aki a közt érintő dolgokban részt vesz, szót emel. A politika a demokrácia leglényege, alapja, mindannyiunk ügye. A gazdasági és szociális célokért harcolni is politika. Olyan elemi jog, amit semennyi kormányhatározattal nem lehet eltörölni, nem lehet semmissé tenni. Még Orbán Viktornak sem. Akkor sem, ha a Várba költözés után királlyá koronázza magát és a Mészáros Lőrinc építette lovardában körbegaloppozik, koronával a fején.

Innentől kezdve annyi értelme van az ilyen baromságnak, mint a cikk elején említett jelenetnek. A minden létező törvényt lábbal tipró bűnöző a jogait hangoztatva döngeti a mellét. Törvényt emleget, kezében a rablásból származó arany gyertyatartóval. Röhejes, szánalmas. Nem vicces, az biztos.

Emlékszik még valaki Kerpen Gábor nevére? Segítek. Ő volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője 2007-ben. Kerpen 2007-ben többször vitte utcára a pedagógusokat, ahogy például Gaskó a vasutasokat és lehetne még sorolni. Ezek a demonstrációk és munkbeszüntetések 2010-re megszűntek. Nyilván akkorát javult a helyzet, hogy okafogyott lett utcára vonulni. Jobban keresnek a pedagógusok is, de Kerpen Gábor egészen biztosan. A Fidesz kormányra kerülésével egyidőben a harcos szakszervezeti vezető az Oktatási Hivatal vezetői székébe került, onnan rövid három hónap után a Wekerle Sándor Alapkezelő oktatási igazgatójaként és stratégiai koordinátoraként a központi költségvetési forrásokból osztott pályázati pénzek felett őrködött. Jelenleg (ha ez még ma is igaz) a Miniszteri Kabinet politikai tanácsadójaként üzemel.

De hát a 2007-es nagy sztrájkok ideje lejárt, a kormány új törvényeket írt, a megfelelő embereket kiemelte, felemelte, vagy éppen letaszította. Erre mit találnak ki a pedagógusok? Hogy ők bizony sztrájkolni fognak, mivel tartósan hülyének nézi, ugyanakkor átveri őket az illetékes minisztérium, ezzel párhuzamosan hazugságokat terjesztenek minden létező módon az elégedetlenség okairól.

Ráadásul a  szakszervezetek mintha kezdenének talpra állni.

Ezen a ponton kell előrángatni a tárolóból egy szakértőt, aki majd jól megmondja a közpénztévében, hogy hát jogilag itt nem is lehet sztrájkolni, kérem alássan.

Sok ökörséget próbált már ez a kormány (is) lenyomni a torkunkon, de ez a legújabb feltétlenül az egyik legbűzlőbb ilyen törekvés. De próbálkozni persze lehet, az nem jogellenes. Még.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.