Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért jönnek ide dolgozni Angliából a fiatalok?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vasárnap lévén egészséges csend van a politikusok körül. Ma még egyik sem nyilatkozott semmi marhaságot, vagy ha mégis, én lemaradtam róla. Persze eléggé valószínű, hogy a szegedi Fidesz, KDNP, vagy valaki kiad egy közleményt, amelyben felszólítják Botka László szegedi polgármestert, hogy most azonnal mondja meg, milyen alkut kötött a migránsok befogadásáról. Ameddig ez a meglepő esemény (ami nagyjából 3 naponta ismétlődik) bekövetkezik, van időm szétnézni a honi és nemzetközi sajtóban.

A sonline.hu-n találtam egy érdekes cikket. A címe: „Nem értem a magyarokat, miért mennek Angliába dolgozni”

Az írás egy fiatal brit házaspárról szól, akik Magyarországra költöztek, itt permakultúrás gazdálkodást folytatnak és teljesen boldogok. Én ezt meg is értem. Magyarország gyönyörű, az időjárás jó, gazdálkodni, megtermelni a napi betevőt pedig szuper dolog. Növényt termeszteni, kecskét fejni, sajtot csinálni szintén remek. Emberi, élhető élet ez. Csakhogy.

„Nem értem a magyarokat, miért mennek dolgozni Angliába. Amit nehezen megkeresnek, az elmegy ételre, lakhatásra, utazásra. Magyarországon kevesebb pénzből meg lehetne élni...”

Ezt a cikkben veti fel a fiatalember, aki ifjú feleségével együtt valószínűleg már megkeresett annyi pénzt, amennyiből Magyarországon életük végéig úri módon meg tudnak élni. Főleg, ha megtermelik a kertben az élelmüket. De hogy lehessen romantikusan kecskét fejni, gombát gyűjteni, permakultúrát kialakítani, ahhoz először meg kellett venni a tanyát, nyilván lakhatóvá tenni az épületet, kialakítani a kertet, vetőmagot, csemetét, palántát venni, eszközöket, szerszámokat, állatokat vásárolni.

Ahhoz, hogy a két gyereküket naponta vinni-hozni tudják a közeli városba, mert ott járnak óvodába, iskolába, ahhoz autó kell. Az autóvásárláshoz pénz kell, ahogy a benzin sem terem meg még a permakultúrában sem, a kecske nem ad áramot, csak tejet, tehát az áramért fizetni kell, a fűtés sincs ingyen, az internet sem, de bizony pénzért kell venni a vécépapírt, szemesborsot, teát és ezer más dolgot is.

A válasz itt is van, ezekben a mondatokban. Azért mennek a fiatalok Angliába, mert amennyiben nem akar valaki egy ősember szintjén barlangban élni és bogyókkal táplálkozni, akkor ahhoz, hogy megteremtse a maga kis életét, bizony pénzre van szükség. Ahogy ahhoz is, hogy fenntartsa ezt az életet. Tény, hogy egy majdnem-önfenntartó gazdálkodásra berendezkedett háztartás lényegesen kisebb pénzigényű, mint egy városi létforma, de amennyiben az ember ragaszkodik azokhoz a dolgokhoz, amelyek kellemesebbé teszik az életét (tehát villanyvilágítás, mosógép, internet, telefon, esetleg televízió, fűtés, csatorna, közlekedési lehetőség, alkalmanként színház, koncert, könyvek) bizony ahhoz is pénzre van szükség.

Arról nem beszélve, hogy távolról sem az mindenki álma, hogy gazdálkodjon. Sokan nem a tyúk alól akarják kiszedni a tojást, hanem inkább megveszik a boltban. Nem akarnak a világtól távol kecskét fejni és répát egyelni, hanem pörgést, zajt, nyüzsgést akarnak és ez is szívük joga.

Ezért a magam részéről álságosnak érzem azt a kérdést, hogy vajon miért is mennek a fiatalok Angliába dolgozni, amikor Magyarországon sokkal kevesebb pénzből is meg lehet élni.

Bár álságos, de azért válaszolok rá: azért mennek Angliába dolgozni, hogy aztán legyen pénzük Magyarországon sokkal kevesebb pénzből megélni. Már annak, aki hazajön.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.