Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Aki úgy támogatja őket, hogy haszna sincs belőle, az még hülye is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahogy egy rendes magyar honpolgár csodálkozik, nem csodálkozik úgy senki. Csodálkozási és nem-értési csúcstartók, valamint okleveles naívok országa vagyunk, semmi kétség.

A Korrupciókutató Központ Budapest hosszas és szorgos munkával készített egy tanulmányt (ezért bőven megérdemelnek egy kalapemelést), amiből kiderül, hogy itt lopnak, mint egy megveszett szarkafalka. Jellemzően az uniós pénzeket viszik nagy örömmel, bár gyakorlatilag bármi mást is, ami nincs bebetonozva. Ha meg be van betonozva, akkor beleköltöznek.

A tanulmány lényegében arról szól, hogy mióta van nekünk egy soha nem hazudó, nemzeti érzelmű, önmagát jobboldalinak nevező, permanensen szabadságharcoló kormányunk, azóta a lopás olyan speciális állami monopólium lett, amit kizárólag a kormányhoz valamilyen módon (mondjuk rokonság, vagy barátság) kapcsolódó illetők művelhetnek, mindenki másnak tilos. Mert például a rendőrség és az ügyészség egészen jól működik akkor, ha olyan bűncselekményről van szó, amiben egyáltalán nem érintett senki, aki még a pizsamájára is kokárdát tűz. Abban a pillanatban azonban megáll a hivatalos szervek tudománya, ha kokárdás hazafi is szerepel a történetben.

Mindannyian tudjuk, hogy a szocik loptak éjt nappallá téve és valójában Gyurcsány tehet mindenről. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy 2010 előtt kutyafütyi volt a korrupciós és/vagy lopási arány a mostanihoz képest. Amikor ezek a becsületes, hazaszerető, drága emberek forradalmilag elfoglalták az ország összes fülkéjét, az egyik első dolguk volt átírni a közbeszerzési törvényt. Ennek örömére az uniós pénzek eltünési üteme meghatványozódott. 2009-ig sokkal átláthatóbb volt a közbeszerzések rendszere, a túlárazások nagyjából megfeleltek az uniós átlagnak. 2011 óta azonban a közbeszerzések harminc százaléka soha a büdös életben ki sem derül, mivel helyből kiosztják azt a saját haverjaiknak és rokonaiknak, ki sem írják nyílt versenyre. A másik felét ugyan kiírják, de azt is ugyanazok nyerik meg, akik a többit.

Hoztam két érdekes ábrát a tanulmányból. Lényegében az összes ábra így néz ki, mint egy feketeöves sípálya. Szektatagoknak üzenem: itt a csökkenés nem jót jelent, nem az államadósság csökkent, hanem az átláthatóság. Ha megfordítják ügyesen az ábrát (vagy a monitort) akkor az így kapott diagram, ami meredek emelkedést fog mutatni, az fogja illusztrálni a korrupció mértékét.közbeszközb1Szerintem elég egyértelműen látszik, hogy a 2011-től életbe lépett új, unortodox, illiberális és politikailag (illetve minden más módon is) rohadtul inkorrekt Orbán-féle közbeszerzési törvény nyitotta sarkig a lopás hímes mezejére vezető ajtót.

Tessék, itt a korrupciós kockázat grafikonja, nehogy valaki lemaradjon.korrupc

Na, itt meg pont az emelkedés nem jó, ugyanis nem az életszínvonalat jelenti.túlárEz az ábra nem a fizetések emelkedését mutatja, hanem azt, hogy mondjuk az első kék oszlop egy kiló sárgarépa ára abban az esetben, ha nyílt közbeszerzésen vesszük meg. A negyedik oszlop pont ugyanannak az egy kiló sárgarépának az árát mutatja, csak azt nem nyílt, hanem meghívásos közbeszerzésen vettük meg, kb. ötszörös áron. Hát, így valahogy.

A végére tartogattam a legjobb ábrát, mivel vasárnap van (amikor írom a cikket) és jár a desszert. Tessék:mészárosNa, drágáim! Tegye fel a kezét, aki olyan nevet lát a táblázatban, amelyik név nem kötődik szorosan népünk vezéréhez, Sosehazudó Viktorhoz, szabadságunk éber őréhez, a becsület bajnokához!

Nem azért mondom, de ha bárhol máshol (úgy értem, valamennyire is demokráciában, tehát nem Putyin országára gondoltam) egy ilyen táblázat nyilvánosságra kerülne a miniszterelnök vejéről, szomszédjáról, évtizedes barátjáról, akkor másnap már nem a parlamentbe kellene menni az illető kormányfőnek, hanem meghallgatásra. Vagy kihallgatásra.

Nálunk szerencsére ennek esélye sincs. Mi szeretjük, ha kifosztanak minket, mert az olyan mártíros dolog. Védjük itt kétezer éve egész Európát, közben fél kézzel ringatjuk a kultúra bölcsőjét és annak ellenére talpon maradunk, hogy minket mindig, mindenki kihasznált. Leginkább a magunk választotta majmok.

Bár én nem vagyok kutatóközpont, de azért levonom a magam személyes végkövetkeztetését: ezek úgy lopják ki a szemünket, ahogy nem szégyellik. Márpedig semmiféle szégyenérzet nincs bennük. Aki ebben támogatja, segíti őket, az pont olyan geci, mint a komplett rablóbanda. Aki pedig úgy támogatja és védi őket, hogy ráadásul ebből semmi haszna nincs, az még hülye is.

Kellemes további boltzáras vasárnapot mindenkinek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.