Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Érdemei elismerése mellett: közönséges bűnöző

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vártam ezzel a bejegyzéssel máig, úgy érzem, tegnap még nem lett volna kellően megalapozott. Szerintem jól tettem. A sztori egy nagyobb dióhéjban: Kiss László úszókapitányt 1962-ben csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt háromévi börtönbüntetésre ítélték. Ebből 20 hónapot töltött le, a következő évben szabadult. Az 1961-ben 21 éves Kiss László két fradista úszótársával erőszakolt meg egy Zsuzsanna nevű lányt. Kiss László előbb lefogta, majd harmadikként maga is meggyalázta az „elernyedt” testű fiatal lányt.

Kiss László elítélt nemi erőszaktevő egyebek mellett Százhalombatta alpolgármestere, a város díszpolgára, a helyi uszodát is róla nevezték el. Kiss Lászlót 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend nagykeresztjével is kitüntették.

Az ügyet nyilvánosságra hozó privatkopo. hu-nak Gyárfás Tamás, az úszószövetsége elnöke azt mondta: „Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését. Az ifjú korában elkövetettek elévültek, ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott, szinte rendelkezik mindazzal a kitüntetéssel, amelyet egy sportvezető kaphat, különböző kormányok ismerték fel egyedi értékű teljesítményét.”

Az ügy tegnapi kiszivárgása után Kiss László így nyilatkozott: „méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdenék. Ott az ítélet, senki nem adna hitelt a szavaimnak. Megbűnhődtem azért, amiért elítéltek, aztán kaptam az élettől egy új lehetőséget, és én éltem vele. Beszélhetnénk persze arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. Soha nem hallgattam el a történteket.

Ma Gyárfás Tamás begyalogolt a TV2 Mokkájába és magabiztosan előadta, hogy „ha bárki rámegy Kiss László Wikipédia-oldalára, olvashat az ügyről, márpedig az életrajzot nem ma írták.” Mint kiderült, valóban nem: a Kiss Lászlóról szóló Wikipédia-szócikkbe tegnap (azaz kedd) este 19 óra után került bele az a rész, amely a csoportos nemi erőszakra vonatkozik.

A Magyar Úszó Szövetség aztán ma délelőtt két ülést tartott és teljes támogatásáról biztosította a kapitányt. Szerintük, ahogyan Gyárfás is elmondta egy átlátszó hazugsággal megspékelve: Kiss László egy hős. A szövetség közösségi oldalán ezt írják:

Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszó életben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született. A történtek ellenére módot kapott arra, hogy a sportágban dolgozhasson; a mögöttünk álló több mint fél évszázadban edzőként, pedagógusként, kapitányként példás munkát végzett, amelyet pártállástól függetlenül több kormány is a legteljesebb mértékben elismer, kevés sportember büszkélkedhet annyi kitüntetéssel, mint ő. Nem kérdés előttünk, hogy Kiss Lászlót a bíróság egykor elítélte, ugyanakkor mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy teljesítményével, helytállásával feledtesse bűnét. A szövetségi kapitánynak ez – előttünk – sikerült.

Megmondom őszintén, tegnap is felkavart a hír, ma viszont egyenesen háborog a gyomrom. Pedig a magyar közéleti viszonyoktól annyiszor kidobtam a taccsot, hogy azt hittem, már képtelen vagyok erre az érzésre. Emlékeztetni szeretnék mindenkit arra, hogy amikor Hosszú Katinka nem oly régen kiborította a magyar úszószövetség szennyesét és nem állt vele szóba, Kiss László mártírként krokodilkönnyek között majdhogynem lemondott posztjáról. Bezzeg most! Pedig nagy kérdés számomra, hogy ha soha nem hallgatta el a történteket, akkor hogyan rúghatta most ez a hír gyomorszájon a közvéleményt?

Nekem az a gyanúm, hogy Kiss László és pártfogói igenis elhallgatták, elsunnyogták a történteket. Tegnapig – a Gyárfás-féle takonyszövetséget leszámítva – senki, vagy szinte senki nem tudott arról, hogy minden bűncselekmények egyik legundorítóbbját elkövető ember állhat úgy köztiszteletben a magyar úszósport élén, hogy most szinte követeli: emeljük újra pajzsunkra. Holott Kiss László úgy lett Százhalombatta alpolgármestere, díszpolgár és kitüntetett nemzeti hős, hogy sem a polgármester, sem a képviselőtestület nem tudott nemierőszak-ügyéről, amikor 2014-ben megszavazták alpolgármesternek.

Hányingerem van Kiss Lászlótól és a magyar úszószövetség minden egyes tagjától, akik egy emberként zártak össze ma a nagyszerű kapitány mögött. De mindazoktól is, akik nem értik, mi ezzel az egésszel a probléma. És nem azért, mert még azt a rohadt három évet sem ülte le, vagy mert a karrierjét sem törte ketté az a pár hónap, vagy mert esetleg közbenjártak a szabadulásáért vagy amnesztiát kapott. Ettől a borzasztó bagatellizálástól, ettől a hamis kompenzációs logikától émelyeg a gyomrom. Kiss László nem vodkát lopott a sarki közértből, hanem egy védtelen lányt erőszakolt meg harmadmagával, akinek elképzelhető, hogy kettétört az élete, de legalábbis örökre rányomta a bélyegét ez a gyalázat.

Magát kereszténynek nevező országban morális evidencia, hogy egy szexuális erőszaktevőt nem mentünk fel tette erkölcsi következményei alól azért, mert közben eltelt 50 év, vagy 100. Azoknak, akik szerint a jóember leülte a dolgot (ez is kétséges, ugye) és elnyerte méltó büntetését és azóta különben is 96 ezer aranyérmet és dícsőséget szerzett az országnak, jó lenne belevésni az agyukba: az erkölcsi alapvetések nem évülnek el és semmilyen szakmai teljesítmény nem teszi jóvá az erkölcstelenséget.

Ha Kovács Pista ácsmester hetente véresre veri a feleségét, az nem probléma mert ő a legjobb szakember a faluban? Ha a 70 éves Józsi bácsi éveken át molesztálja az unokáját, az nem probléma, mert egész életében becsületes volt? Ha Tibi leszúrja a szomszédot, mert utálja a pofáját, akkor ne nézzünk oda, mert egyébként minden hónap 15-én szó nélkül fizeti a lakbért? Ha mocskos kezű diktátorok emberéleteket tesznek tönkre és semmisítenek meg, akkor legfeljebb legyintsünk egyet, mert amúgy szeretik a kiskutyákat? Ha Kiss László szövetségi kapitány egy félájult lányt megerőszakol, miután másik két cimborája beleürítette a tárat, akkor ezt felülírja és elfeledteti néhány olimpiai aranyérem? Egészen pontosan hány érem írja felül?

Szabad-e egy ocsmány bűnelkövetőt olyan területen dolgozni hagyni, ahol fokozottan fennáll az újabb bűnelkövetés veszélye? Szabad volt ezelőtt akárhány évvel Kiss Lászlót fiatal sportolólányok közelébe engedni?

Nem érdekel, hogy ki szivárogtatta ki az ügyet, miért és miért most. De ha már itt tartunk, akkor az sokkal jobban érdekelne: miért nem tudott a nyilvánosság arról, hogy egy közönséges bűnöző áll a Magyar Úszó Szövetség élén? Jól mutatja a társadalom elképesztő morális züllöttségét, hogy ez az ember fürdőruhás gyereklányok közelébe kerülhetett úgy, hogy 50 éven át elsunnyogta, amit elkövetett.

Kiss László jogilag lehet, hogy tisztázta magát, de erkölcsileg a büdös életben nem lesz már tiszta. Azok, akik máskor papokat, tanárokat ítélnek el erőszak miatt (jogosan), azoknak semmilyen alapjuk nincs most felmenteni egy csoportosan erőszakoló gazembert. Ez pontosan ugyanolyan súlyú bűncselekmény, mint ministránsfiúk megrontása, ami egy emberi életet tehet tönkre. Az a pozíció, amelyben Kiss hosszú évek óta tetszeleg, ahol fiatalokat kellene jó erkölcsre, kitartásra nevelni, nem fér össze egy ilyen múlttal.

A magam részéről megvetem mindazokat – Gyárfással és az úszószövetséggel az élen – akik egy rosszemlékű rendszer legrosszabb reflexeit idézve képtelenek felfogni, hogy bizonyos tetteknek következményei vannak. Beleértve az egyik legsúlyosabb bűncselekmény erkölcsileg soha el nem évülő értékelését. Mivel az úszószövetség nem tette meg az ilyenkor kötelező és egyértelmű szimbolikus gesztusokat, azaz nem határolódott el Kisstől, hanem – ellenkezőleg – cinkosa a mocskos múltban, számomra ennek az az üzenete – és a gyerekeiket uszodába engedő szülők számára is ez az üzenete -, hogy a csoportos nemi erőszak is belefér, ha valaki eredményeket, sikereket ér el.

Tudom, már sokan elmondták, de sajnos nem tudok eredetibb lenni: hánynom kell.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.