Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy pedagógus levele Sándor Máriának

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nyílt levél Sándor Máriának

Csak egy tanár vagyok, és Sándor Máriának szeretnék üzenni, aki „csak egy ápolónő”, és elfáradt.

Üzenetét sokan úgy értelmezték, hogy feladja – pedig csak a „frontvonalból” száll ki, és továbbra is velünk marad.

Kedves Mária! Nem lehetünk Neked elég hálásak, hogy felvállaltad a mozgalmunkat. Ma Magyarországon senki nincs, aki hitelesebben képviselhetne minket, az oktatásügyet is. Nem tudod magad megtagadni, hiszen (részleges) visszavonulásoddal is segíteni próbálsz – arra kéred az egészségügyi dolgozókat, hogy ha újra reményt akarnak adni Neked, akkor álljanak mellénk, tiltakozó tanárok mellé.

Ti, egészségügyi dolgozók, Ti, a szociális szféra minden dolgozója, és mi, pedagógusok, a legkiszolgáltatottabb emberekért dolgozunk. Ti a betegekért, a sérültekért, a szegényekért. Mi a gyerekekért. Azokért, akik nem tudják megvédeni magukat, és szinte teljes mértékben a velük foglalkozók helytállásától és emberségétől függ a sorsuk. Ugyan mi lesz velük, ha a nővérek, orvosok, ápolók, tanítók, tanárok, dajkák, óvónők, gyógypedagógusok és szociális munkások körül elfogy a levegő?

Nem lehetünk Neked elég hálásak – a modern pedagógiában evidens, hogy nem erkölcsi prédikációkkal, hanem csakis eleven példával, egész lényével képes az ember olyan dolgokat „tanítani”, melyek sokkal fontosabbak, mint az alapszófajok rendszere, vagy a Pitagorasz-tétel.

Emberség, bátorság, empátia, áldozat – csupa elkoptatott, üres frázis, melyet Te töltöttél meg újra élettel és tartalommal.

Azt mondják, ne „politizáljunk” – vagyis ne emeljük fel a fejünket, ne emeljük fel a szavunkat az elnyomottakért, a megalázottakért. Azt mondják, régen is rossz volt – ez talán ok arra, hogy sose legyen jó? Nekünk, akik nap mint nap emberekkel foglalkozunk, teljesen mindegy, hogy keresztényi könyörületből vagy liberális felvilágosultságból emberséges (vagy embertelen) valaki. Nekünk a tett és az ember számít, nem az ideológia.

Ti gyógyítanátok, mi tanítanánk – de nyugodt, korszerű és emberséges körülmények között.

Igazad van – hiába állt ki mostanáig rengeteg pedagógus egy korszerű, gyerekközpontú oktatáspolitikáért, esélyünk csakis akkor van, ha összefognak a megalázottak. Te példát adtál bátor kiállásból, embertelen terhet véve a törékeny válladra. Remélhetőleg a történetnek ezzel nincs vége, sőt, most kezdődik igazán. Most rajtunk a sor, hogy összefogásból adjunk példát. Mindenki, aki sajnálkozott és szégyenkezett, hogy nem segített Neked, most kapott még egy esélyt.

Azt mondják, az orvos és a nővér foglalkozzon csak a betegekkel, a tanár törődjön csak a diákokkal.

Erről mindig a repülőgép piktogramja jut eszembe, mely arra int, a felnőtt először a saját oxigénmaszkját vegye fel, ha baj van. Talán arra van a legnagyobb szükségünk, hogy mélyet lélegezzünk a szabadság és a változás levegőjéből. Hogy legyen erőnk cselekedni így, az utolsó utáni pillanatban.

2016. április 4.

Sulyok Blanka, tanár

Tanítanék Mozgalom

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.