Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sztrájk helyett gondoljunk csúnyán a Klik-re

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Teljes siker, hurrá, győzelem!

Menjünk sorban. Tegnap a Gallóné vezette Pedagógusok Szakszervezete kiadott egy hülyécske közleményt. Ebben felszólítják a pedagógusokat, hogy nyugodtan sztrájkoljanak, mert ehhez van nekik joguk, de mivel a kormány már régebben írt magának egy olyan sztrájktörvényt, aminek alapján jóformán lehetetlen sztrájkolni, ezért a pedagógusok lesznek kedvesek nem szegni meg a törvényt. Szerencsére Gallóné a megoldást is tudja: munkaidő után kell sztrájkolni. Egy kedves olvasónk annyira jónak tartotta ezt a gondolatot, hogy mindjárt tovább is fejlesztette. Kénytelen vagyok megosztani mindenkivel, annyira szellemes.

„Na végre egy tökös javaslat, végre mozdul valami. Bár sem foglalkozásilag, sem gyermekek birtoklása révén nem vagyok érintett az ügyben (csak mint gondolkodó állampolgár), azért átérzem a tanárok, iskolák helyzetét. Így csak kívülről, a pálya széléről kiabálok be, adok tanácsot. Például hogy miként lehetne még erőteljesebbé tenni a tiltakozást. Nos kedves szakszervezeti vezetők, ez a 4 óra utáni tiltakozás nem fogja megrendíteni a regnálókat. Sokkal hatásosabb lenne, ha kitolnák az időpontot este 9 órára – család megetetve, gyerek már az ágyban, a Szulejmán is lement a TV-ben – eljöhet az igen erős tiltakozás ideje. Ha pontban 9-kor az ország minden pedagógusa, dadusa, pedellusa egyszerre gondol csúnyákat az oktátásügyi KLIK-re Balog páter biztosan a szívéhez kap, Rétvári megtapossa a szemüvegét, Fekete fölborogatja rémületében a kerekasztalt, Orbán meg a térdét csapkodva visítva röhög. Csak keményen, meglássátok lesz eredmény.”(steve roby)

Hát, így valahogy. Habár ez a történet távolról sem vicces, de a fizetés akkor is annyi, amennyi, ha röhögünk rajta.

Ma reggel jött a nagy hír: Rétvári Bence, a KDNP politikusa és az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bejelentette az ATV  reggeli műsorában, hogy teljesen meg fog szűnni a Klik. Na tessék, megy ez, mint az ágybavizelés.

Ugyanez a Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában egy kicsit később már árnyalta a képet. Megszűnik ugyan a Klik, de lesz helyette valami más. Tehát marad az állami fenntartás, csak kevésbé lesz központosított, mint most.

Ismerve a kormány agyafúrt gondolkodás-helyettesítő kommunikációját, ez nagyjából azt fogja jelenteni, hogy az iskolaigazgatók kapnak keretet krétára és villanykörtére, havonta kisorsolnak az iskolák között 20 tekercs vécépapírt és a mostani egy tankönyv helyett akár kettőből is választhatnak a pedagógusok, de amennyiben a másikat választják és nem azt, amit a kormány/EMMI/Orbán Viktor/Fekete György/vagy bárki más, aki éppen illetékes javasol, akkor azt saját zsebből kell megvenniük a pedagógusoknak. Vagy ilyesmi.

A kormány létrehoz egy Klik kettőt, amit bizonyára nemzeti valaminek keresztelnek, a bajok maradnak, pontosabban még több lesz belőlük. Ugyanis most sem készül hatástanulmány, nincs szakmai egyeztetés, se semmi, csak az EMMI. Itt most örömmel idéznék a Rómeó és Júliából, merhogy:

Mi is a név? Mit rózsának hivunk mi,

Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.

De sajnos ebben az esetben ez így nem igaz. Ugyanis mindegy, minek hívjuk a Klik-et, a rendszer rossz. Akor is, ha majd máshogy hívják. De láthatóan a kormánynak nincs kedve, sem késztetése ténylegesen átalakítani a rendszert. Egyszerűbb megszüntetni látszólag egy milliárdos veszteségeket felhalmozó szervezetet és új néven létrehozni egy másik pénznyelőt, ami szintén veszteséget fog termelni.

Palkovics László oktatási államtitkár tovább satírozta a képet. Szerinte ugyanis a döntések közelebb kerülnek az iskolákhoz. Magyarul, továbbra sem kapják vissza az iskolák az önállóságukat, hanem majd nem egy budapesti központ dönt a zalalövői iskola ügyeiben, hanem a megyeközpontban dönt valaki. Az tényleg közelebb van.

Palkovics azt is mondta:

„Több olyan ügyben szeretnénk a döntést az igazgatók jogkörébe utalni, amelyekben ők ismerik jobban a saját intézményüket.”

Szerintem az intézmények a könnyekig meg vannak hatva. Csak az a gond, hogy ez vélhetőleg eddig is így volt, mármint az iskolaigazgatók eddig is jobban ismerték a saját intézményüket, mégis tojtak a fejükre.

Tehát az iskolák kaptak egy ígéretet, hogy hirtelen létrehoz a kormány, a minisztérium, vagy valaki egy másik szervezetet, amely szervezet pont úgy nem lesz kidolgozva, mint a Klik és kezdődik elölről a szívás.

A lényegi kérdésekre, az oktatás reformját érintő követelésekre természetesen nem kapott választ a szakma, mert változatlanul semmi közük hozzá, ahogy a szülőknek és a diákoknak sem. Lehetséges, hogy tévedek, de az az érzésem, a Pedagógusok Szakszervezete (vagy Gallóné) megállapodott az érintettek (márpedig ebben az ügyben még az is érintett, aki nem érintett, mivel ez egy össztársadalmi ügy) feje fölött kötöttek valamiféle alkut. Gallóné elégedett, Rétvári elégedett, Palkovics elégedett. Éljen!

Csak halkan jegyzem meg itt a végén: a Mendrey László vezette PDSZ úgy tűnik, hogy nem boldog, ahogy a Tanítanék Mozgalom sem.

1tanít2ped

Van az úgy, hogy benézi a hatalom és kiderül, hogy nem célszerű mindenkit hülyének nézni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.