Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Gallóné frissen fodrászolva köpte szembe a tüntetőket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A március 15-i tüntetés után hat nappal – amely tüntetésen a pedagógusok, a gyermekek, az oktatás és lényegében az ország jövője mellett álltak ki a résztvevők, köztük civilek – a Pedagógusok Szakszervezete nyilatkozatot tett közzé. Pukli István felhívását, miszerint egy órára álljon meg az élet az országban, annyiban látta helyesnek és elfogadhatónak a szakszervezet, hogy ez a munkamegtagadás – nevezhetjük sztrájknak és nevezhetjük demonstrációnak, hiszen mindkét feltételnek megfelel – munkaidő után történjen. Az Orbán-kormány olyan mértékben változtatta meg a sztrájktörvényt, hogy azt csak polgári engedetlenség vállalásával lehet átlépni. Ezt javasolta, erre hívta fel az oktatás ügyéért felelősséget érző társadalmat Pukli István.

Ezt köpte szembe Gallóné, a Pedagógusok Szakszervezetének élén, frissen fodrászolva, izzadságos gondolkodás, tárgyalás és egyeztetés után. A szakszervezet nevében, a törvényekre hivatkozva arra szólította fe a tagságot, hogy nyugodtan sztrájkoljanak, de ezt munkaidő után tegyék.

psz

Tételezzük fel – joggal – hogy egyetlen egy pedagógusnak sem jutott volna eszébe felügyelet nélkül hagyni egyetlen egy gyermeket sem. Tételezzük fel, hogy arra az egy órára több osztályt össze lehetett volna vonni, közös programot, játékot, akármit szervezni nekik, megfelelő felügyelettel. Tehát nem maradtak volna magukra a gyerekek, de a pedagógusok többsége mégis kiállhatott volna a követelések mellett.

Ezt herélte ki Gallóné a hosszas töprengés eredményeként létrehozott nyilatkozattal, hivatkozva a gyermekekre és egy ma hajnalban feltöltött posztban utalgatva a pedagógusok egzisztenciális biztonságára. Lényegében megfenyegetve őket.

ped

Gallóné jó ideje ügyesen egyensúlyoz a kormány, az állása, a pedagógusok és az oktatásügy között. Eddig sikerrel alkalmazkodott a kormány elvárásaihoz, hogy megtarthassa a munkahelyét. Ez történt most is. De ennél több is történt. Jóval több.

Már a Klik indulásakor nagy volt a felzúdulás, akkor még csak a pedagógus szakmán belül. Szakemberek már akkor is jól látták, hogy nagyon rossz irányba megy a közoktatás. Gallóné simulékonysága akkor is jól jött a kormánynak. Hogy ennyit tudott a kormány és Klik rombolni a közoktatásban, abban Gallónénak elévülhetelen érdemei vannak. Most, hogy az oktatás szereplői – pedagógusok, diákok, szülők és a társadalom egy jókora része – eljutottak odáig, hogy tarthatatlan a helyzet és változásokat kel kikényszeríteni, Gallóné ismét a már jól ismert módszert alkalmazza. A kormánnyal a háta mögött szembeszáll a többségi akarattal.

Egy szakszervezetnek, egy szakszervezeti vezetőnek nem ez a dolga. Gallónénak a pedagógusokkal, szülőkkel, diákokkal, civilekkel a háta mögött a kormánnyal kellene szembeszállnia. Ameddig lehetséges tárgyalással, jogszerű eszközökkel. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor minden egyéb eszközzel. Akár a polgári engedetlenség eszközével is. Gallónénak nem az a dolga, hogy közleményben sopánkodjon a sztrájkban részt vevő pedagógusok esetleges kirúgása miatt, hanem minden létező eszközzel meg kellene akadályoznia a kormányt abban, hogy bosszút állhasson azokon, akik véleményükkel, követeléseikkel javítani akarnak a végletesen leromlott közoktatás helyzetén.

Gallóné dolga nem a burkolt fenyegetések közvetítése a szakszervezet tagjai felé, hanem annak deklarálása: a szakszervezet minden eszközzel megvédi a tagjait az esetleges retorziókkal szemben. Egy szakszervezet erről szól, nem Gallóné jól fizetett állásáról. Ez így elárulása mindannak, amit képviselni kellene a szakszervezetnek. Elárulása az oktatás ügyének, elárulása a pedagógusoknak, a gyerekeknek, szülőknek és az egész társadalomnak. A gyávaság és a szervilizmus soha nem volt és soha nem is lehet egy szakszervezeti vezető erénye. Igaz, senki más erénye sem lehet.

Úgy tűnik, Gallónéval szemben a Mendrey László vezette PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) tisztában van azzal, kiket kell képviselnie.

pdsz

Talán eljött az ideje annak, hogy a szakszervezetek tagsága átgondolja, ki méltó arra, hogy képviselje őket. Mondhatnám azt is, hogy magába szállhatna minden vezető – Gallóné is – és amennyiben nem látja át pontosan, kiket kell képviselnie kivel szemben, amennyiben nem vállalja az esetleges személyes egzisztenciális hátrányokat a képviselt munkavállalók érdekében, akkor vissza kell vonulni és átadni a helyet elszánt, bátor, a feladatukat pontosan átlátó vezetőknek.

Többet, jobbat érdemel az oktatás ügye, a gyermekeink és az ország jövője. Többet érdemelnek a pedagógusok, a diákok, a szülők, a társadalom. Jobbat, mint Gallóné.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.