Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


A kormány torkán akadt béka

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, a kormány se lenyelni, se kiköpni nem tudja a pedagógusokat. Megrágni igyekezett ugyan, de az sem sikerült. Az újságolvasók, tévénézők – ha akarták, ha nem – mindent megtudhattak Gallóné elképzelt édesapjától kezdve Pukli István nagyapjáig. Mindent, aminek egy része hazugság, más része teljesen irreleváns, a maradék pedig gyomorforgató.

Közben a színfalak mögött folynak a tárgyalások. Vagy folytak, ez most még nem világos. Az MTI friss közleménye szerint a PSZ nyilatkozatot adott ki, melyben kifejezi aggodalmát a kialakult helyzet miatt. A szakszervezet véleménye a következő:

Az oktatásban egyre komolyabbak a problémák, egyre szélesebb tömeg áll a pedagógusok követelése mögött. Ennek ellenére a kormány nem kezeli súlyának megfelelő módon a helyzetet. A szakszervezet nem tarja helyes magatartásnak a kormány tagjainak és más, kormánypárti politikusoknak azokat a nyilatkozatait, melyekkel igyekeznek lejáratni, megalázni, nevetségessé tenni a pedagógus társadalmat. A szakszervezet szerint annak ellenére, hogy még a nevezetes nyílt levél megszületése előtt – több csatornán keresztül – jelezték az illetékesek felé az oktatási rendszer és a Klik egyre súlyosbodó gondjait, választ nem kaptak.

Hozzátették: a civil kezdeményezésű március 15-ei és az azt megelőző, PSZ által szervezett február 13-ai több tízezres tüntetések bizonyítják, igen nagy bajok vannak a közoktatásban. A kormánynak el kellett volna gondolkoznia azon, megengedhet-e magának ilyen megalázó, cinikus magatartást.
A Pedagógusok Szakszervezete úgy ítéli meg, a kialakult helyzet miatt lehetetlenné válhat az érdemi egyeztetés – zárul a közlemény.

Ha másért nem, már csak ezért is érdemes volna a kormánynak újra átgondolni, helyes stratégia-e, amit művelnek. Most nem a társadalomnak okozott kárról, nem a szétcsatornázott pénzekről, az oktatási rendszerbe benyomott rokonokról-barátokról, a tankönyvkiadást letaroló kiválasztottakról, az iskolai beszállítók kiválasztott köréről, az egymást követő államtitkárok alkalmatlanságáról, a Klik működséképtelen, ám pénznyelőként remekül funkcionáló vízfejéről van szó.

A kormány – ha semmi más okból nem is – önmaga védelmében le kellene, hogy szálljon a magas lóról. Egyenként, külön-külön is. Kezdve Orbán Viktor szellemesnek vélt megnyilatkozásától, folytatva Lázár János elképesztően pofátlan kijelentésén keresztül a sunyi kis üzengetésekig a politikusok közösségi oldalán. Gondolok itt Balog Zoltántól Hoffmann Rózsáig mindenkire, aki csak jónak látta megnyilvánulni ebben az ügyben.

Azért gondolkodnék el a kormány helyében, mert a PSZ adta ki ezt a közleményt a mai napon. A PSZ vezetője az a Gallóné, akiről igazán nem lehet elmondani azt, hogy kormányellenes lenne. Személyesen ő volt az, aki 2013-ban szembement a pedagógusok akkori elégedetlenségével és megállapodást kötött a kormánnyal. Ekkor szakadt szét a két szakszervezet, a Mendrey vezette PDSZ és a Gallóné fémjelezte PSZ. Már akkor, 2013-ban is komoly bajok voltak a Klik körül, ennek ellenére Gallóné aláírta az ágazati kollektív szerződést.

Tehát Gallóné még véletlenül sem vádolható azzal, hogy ne lenne tárgyalásra nyitott, adott esetben simulékony partnere a kormánynak. Ennek ellenére a kormánypárt lelkes munkatársainak összefogásával sikerült oly mértékben elmérgesíteni a helyzetet, ahonnan már Gallóné sem lát megoldást.

Amennyiben továbbra is a gúnyolódás, kockás alsógatya, varangyozás, Pukli István fing-elvtársnak nevezése és hasonló – a végtelenségig méltalan, ellenben nagyon tahó – megnyilvánulásokkal óhajtja kezelni a kormány a kialakult helyzetet és az érintettek helyett a Művészeti Akadémiával és más, tökéletesen inkompetens társaságokkal óhajt kerekasztalosat játszani, nagyon csúnya vége lesz a dolognak.

Akkor is, ha most úgy tűnik, a szakszervezetek nem állnak Pukli mellé a meghirdetett egyórás sztrájkban. Ugyanis a szakszervezet egy dolog, a szakszervezeti vezetők adhatnak ki ajánlást, az is egy dolog. Hogy a szakszervezetek tagsága, az emberek egyesével milyen döntést hoznak, az egy másik dolog.

Ezzel is érdemes lenne számolni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.