Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


A Fidesz-KDNP határon túli barátairól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A határon átívelő gondolatok jegyében olvastam tegnap elalvás előtt, hogy három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy romániai magyar politikust, akit többrendbeli befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. Ez így nem sokat mond – leszámítva talán azt, hogy vannak országok, ahol politikusokat is vétkesnek találnak bizonyos bűncselekmények elkövetésében -, azonban tovább olvasva előkerült az információ hírértéke is: az illető a Fidesz-kormány kegyeltje, kiemelten Semjén Zsolt kebelbarátja. Ha a kormánypárton, Orbán Viktoron és a nemzet fővadászán múlott volna, most ő lenne a romániai magyar érdekképviseletet ellátó RMDSZ elnöke.

Olosz Gergely és Orbán ViktorOlosz Gergely és Orbán Viktor 2011-ben (Forrás: Facebook)

Ne hallgassuk el, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a hétfői budapesti nagyköveti értekezleten arról beszélt: „a jogállamiság, a jogszerűség és korrupció elleni harc örve alatt” Romániában valójában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben. Abba most nem megyünk bele, hogy Romániában – amely pontosan ugyanolyan konszolidálódott demokrácia, mint Magyarország – az igazságszolgáltatás nem ritkán valóban politikai érdekek mentén tette/teszi a dolgát, és mint ilyen a múltban tényszerűen hozzájárult kisebbségi politikusok pályájának derékba töréséhez, lekaraktergyilkolásához. (Erről ITT meg ITT részletesebben is lehet olvasni.)

Orbán Viktor (érdemi következmények nélküli) aggodalma mellett szól, hogy a szomszédos ország Korrupcióellenes Ügyészségének (DNA) futószalagos üzemmódba kapcsolt, látványos letartóztatásai/felügyelet alá helyezései egy ideje közönséges média-eseményekké váltak, amelyek láttán legfeljebb néhány pillanatra emeli fel a fejét a közönséges halandó. Ami a romániai magyar közösséget illeti, talán még el is mormol az orra alatt egy orbánviktori magyarelenességet, ám látni kell: legfeljebb minden huszadik-harmincadik korrupcióval vádolt elöljáró magyar, így aztán igen nehéz elhitetnie magával, hogy minden egyes kisebbségi – egyébként talpig tisztességes, becsületes – politikus a magyarellenesség áldozata.

Semjén Zsolt és Olosz Gergely felsőháromszéki képviselőSemjén Zsolt és Olosz Gergely, 2009. június 4. (Fotó: kdnp.hu)

Olosz Gergelyről aligha lehet elmondani, hogy a román állam áldozata lenne, így azért tartom fontosnak ezt a témát körbejárni, mert sokat elmond a határokon átívelő és azokat összekötő politikai élet morális válságáról. Különös tekintettel arról a magyarországi kormánypártról, amely évekkel ezelőtt nyíltan kiállt egy olyan ember mellett, aki már akkor sem állt minden gyanú fölött, sőt: 2011-ben félmillió euró kenőpénz átvételével gyanúsították

A történet: adott egy fiatal kora ellenére, igen rövid idő alatt óriási karriert befutott Olosz Gergely, aki befolyásos családja, illetve romániai és magyarországi magas rangú politikusok támogatását élvezve sikeresen építette gazdasági-politikai érdekcsoportját. A sikert sikerre halmozó, fontosabbnál fontosabb pozíciókat megkaparintó ügyeskedőt 2007-ben az Országos Energiaügyi Hatóság vezetésével bízták meg. Mint utólag kiderült, nem sikerült élnie ezzel a lehetőséggel, visszaélni annál inkább.

2008-ban, Olosz máris egy országos méretű botrány középpontjában találta magát: kiderült, hogy az ölébe hullott intézmény vezetői fizetésük többszörösét vették fel különböző prémiumok és juttatások formájában (ismerős lehet a gyakorlat határon innen is). A román sajtó arról beszélt, hogy Olosz elnökként havonta 50 ezer eurót keresett.

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vizsgálatot indított Olosz vagyongyarapodása kapcsán, ugyanis botrány övezte azt is, hogy az RMDSZ-es honatya nem volt hajlandó feloldani öszszeférhetetlenségét: egy időben volt parlamenti képviselő (igen, így is indult és parlamenti mandátumot nyert) és betöltötte a hatóság elnöki tisztségét is. Bár az ellene felhozott vádakat tagadta, végül nagy nehezen lemondott az energiaár-szabályozó hatóság éléről. Akkori összeférhetetlenségi nyilatkozata szerint Olosz kilenc darab kereskedelmi társaságban birtokolt részvényeket, ezek közül több cég állt szerződéses viszonyban állami vállalatokkal.

Ügyében most másodszor születik bírósági ítélet, miután 2013-ban 7 év szabadságvesztésre ítélte a bukaresti törvényszék. Az időhúzásra játszó fellebbezése nyomán megsemmisített ítélet indoklása szerint mivel a politikus ügyvédi státusszal is rendelkezik, a törvényszék nem volt illetékes eljárni az ügyében. Olosz taktikája bejött: az időközben módosult büntetőtörvénykönyv immár enyhébb büntetést ír elő a korrupciós bűncselekményekre. Ezért lett a hétből három év letöltendő és kb.146 millió forint elkobzása. Az ügyészek most megállapították (noha az ítélet nem jogerős): kihasználva, hogy korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét is betöltötte, azzal hitegetett négy vállalkozót, hogy előnyös szerződésekhez juttatja cégeiket. A hitegetés olyan jól sikerült, hogy összesen félmillió eurónak megfelelő illetéktelen haszonra, ha úgy tetszik, csúszópénzre, kenőpénzre tett szert.

Nos, ilyen egy határon túli magyar politikus dicsőséges pályája, aki élvezi a Fidesz-KDNP határtalan barátságát. Aki 2010-ben büszkén vett részt a Magyar Országgyűlés alakuló ülésén, aki Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes meghívására díszvendégként a KDNP-frakció alakuló ülésén is jelen volt. Egy évvel később, 2011-ben a botrányos múltú és jelenű Olosz Gergely merész elhatározásra adta a fejét, neve gyakorlatilag ekkor került be a köztudatba: az RMDSZ tisztújító kongresszusán megpályázta a szövetségi elnöki tisztséget.

Fotó: Facebook (via Transindex)

Noha a Markó Béla vezette RMDSZ két évtizeden át egyenlő távolságot próbált tartani a magyarországi pártoktól és a belügyeibe nem engedett beleszólást, a Fidesz soha nem adta fel a nyomásgyakorlást. Azon a bizonyos kongresszuson ez a fajta erőpolitizálás odáig fajult, hogy miután a fidesz.hu nagyinterjút közölt Olosszal, és gyakorlatilag saját jelöltjeként támogatta a kampányban, a Fidesz üzenetét hozó Pelczné Gáll Ildikó szó szerint megfenyegette a jelenlévőket„A Fidesz alelnökeként biztosíthatom önöket, ha ma a változás mellett döntenek, akkor mi segítő kezet fogunk nyújtani önöknek.”

Miután jól kivehető hurrogás morajlott végig a termen, a jelenlévők különösebben nem fosták össze magukat a fenyegetéstől, így Olosz Gergelyből nem lett RMDSZ-elnök. Ettől függetlenül a Fidesz-KDNP és különösen Semjén Zsolt nem múló szimpátiával egyengette tovább Olosz útját. Semjén több alkalommal is Olosz vendége volt Háromszéken, ahol rendszerint vadászatok során volt alkalmuk szorosabbra fűzni a barátságukat. 2012-ben Olosz úgy lett szenátor, hogy már tudni lehetett: az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vádat készül emelni ellene. Meg nem erősített források szerint Semjén pont leszarta ezeket az eléggé nyilvánvaló jelzéseket és mivel kénytelen volt beletörődni, hogy nem a kedvence lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, még Kelemen Hunor elnököt is megkereste azzal a kéréssel, hogy Oloszt jelöljék egy szenátori vagy egy képviselői mandátumra.

Azt hiszem ennyi információ bőven elég ahhoz, hogy kerek képet alkossunk arról, milyen elvek, de főleg elvtelen érdekek mentén szól bele a Fidesz-KDNP a határon túli magyar közéletbe, milyen emberek mellett teszi le a voksát és mennyire nem riad vissza még a zsarolástól sem, ha pillanatnyi érdekei úgy kívánják. A köpönyegforgatás legjobb példája az, hogy azóta a távolságtartó RMDSZ-t volt kénytelen elfogadni erdélyi magyar tárgyalópartnerként (Tőkés László és Szász Jenő erdélyi haverok zsebpártjai rendre elbuktak minden megmérettetésen) a Fidesz.

Ami viszont tisztán látszik, hogy a következmények nélküli korrupciós ügyekben nyakig fetrengő magyar kormánypárt, amely semmiféle morális megjavulás jeleit nem mutatja, a határon túl is a hasonszőrűeket favorizálja. Fontos lenne, hogy amikor a határon túli magyarságot zsigerből és kollektíven megbélyegezzük és minden bajunk forrásának tartjuk, amikor a milliárdos közpénzeinket siratjuk, akkor lássuk azért ezeket az ok-okozati összefüggéseket és mozgatórugokat is. A korrupció nem magyarországi, nem is romániai sajátosság, de az arra való hajlam általában összeköt, ápol és eltakar.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.