Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Alulírott hülyének nézett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sztrájklista a tanárokról címmel közölt leleplező, szarelkenő cikket az egyik kormányközeli lap, amelyben a megrendelő utasítására azon ráncolja a homlokát a szerző, hogy bár a Pedagógusok Sztrájkbizottsága folytatná a tárgyalásokat a kormánnyal, de megtette az előkészületeket a sztrájkra is. Minő szentségtörés: felmérés indult a tanárok „sztrájkkészségéről”, vagyis arról, kit lehet rávenni a munkabeszüntetésre. Elképesztő dolog ez abban a tündérmesében, ami körülvesz, tényleg.

Kellett is ez a rosszalló fejcsóválás, mint egy falat kenyér, miután tegnap ellenzéki politikusok azt állították: több oktatási intézményben listázták azokat a diákokat, akik hétfőn nem mentek iskolába.

Hírt kaptam egy szekszárdi iskolából, hogy a KLIK bekérte azoknak a gyerekeknek a listáját, akik nem voltak iskolában és…

Közzétette: Hadházy Ákos – 2016. március 2.

A Klik sietve elmagyarázta, hogy egy gyermeket sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem vett részt a hétfői oktatáson, ehhez képest úgy tudni, például a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában hétfőn reggel az igazgatónő hangosbemondón kérte az osztályfőnököket, hogy készítsenek névsort a hiányzó gyerekekről.

Miután tegnap a civilek magántulajdonának (terepjáró, kisbusz) listázásáról szóló hatósági igyekezetet tudomásul vettük, igen rosszul érintett ez a hír, amely akkor is durva lenne, ha csak a fele lenne igaz. Az is súlyos, ha név szerint kérték a diákok listáját és akkor is, ha pusztán anonim számadatokra voltak kíváncsiak. Akkor is elgondolkodtató a dolog, ha csak néhány iskolával kapcsolatban érdeklődtek, ha viszont tömegesen tették, akkor még inkább.

Nézzünk rá a képre. Mit látunk? Hogy adott egy nyakig szarban álló intézmény (semmit nem változtat a helyzetén, hogy immár az államfő húga áll az élén), amelyet elborítanak a kifizetetlen számlák és a bürokratikus tehetetlenségi erő napról-napra egyre mélybbre húzza. Ahelyett, hogy kijutni próbálnának az ürülékből, lapátolják tovább, serényen a fejükre a fekáliát. Nem listát kérnek, hanem jelentést, nem jelentést, hanem nyilvántartást, nem neveket, hanem számokat, teljesen mindegy.

Egy pedagógus hozzászólása Hadházy Ákos bejegyzése alatt

Ennek fényében, de főleg árnyékában hatványozottan idegesítő, hogy a Klik – ahelyett, hogy legalább a látszat kedvéért megpróbálna úgy tenni, mintha valóban felfogott volna valamit a figyelmeztetésekből – nyilvántartást kér az elégedetlenekről. Nem, dehogy megfélemlítési szándékkal, pusztán kedvtelésből.

Szeretném megérdeklődni: a Klik nevű, intézményfenntartónak csúfolt vízfejnek ilyetén minőségében mi köze hozzá, hogy ki hiányzott hétfőn az iskolából és ki nem? Úgy tudom, hogy a diákok szakfelügyelete az iskolák jogköre (egyelőre legalábbis), nincsen elég tennivaló mostanság? Milyen konkrét károkat okozott a Kliknek az a diák, aki hétfőn nem ment iskolába? És ha nem okozott, akkor mi a célja ennek a listázásnak? Ha nem a Klik kérte ezeket a név szerinti vagy névtelen listákat, akkor ki az, aki feltétlenül tudni szeretné ezeket az információkat? Mire használják majd ezeket a listákat? Ráküldik a gyámhatóságot vagy Tállai Andrást éhesen a renitens diákok renitens szüleire? Esetleg kirúgatják őket a munkahelyükről?

Nem ötleteket szeretnék adni és nem vészharangokat kongatni fölöslegesen, de minden ebbe az irányba mutat. Mert azt látom, hogy minden erejükkel azon vannak, hogy a közpénzmilliárdokat magántulajdonba helyezzék, de azt nem látom, hogy mindeközben arra is jutna idő és hajlandóság, hogy működő dolgokat is létrehozzanak. Valószínűleg nem is ez a cél.

A diákok, szülők, pedagógusok napi szintű ekézése felülír minden józan, becsületes megfontolást. Nem értik továbbra sem, hogy gyerekekkel baszakodni a lehető legrosszabb húzás és stratégia: mert az ember nem áll ki magáért, csendben és hosszasan tűr, de ha a gyerekéről van szó, a legjámborabb szülő is tigrissé változik.

Nem beszélve arról az amatőr, átlátszó húzásról, hogy úgy kérnek listát, hogy elvileg a rendelkezésükre áll a köztudottan pompásan működő elektronikus osztálykönyv. Igen, abból név szerint is tudhatóak a diákok adatai, úgy vélem, ahhoz a szülőkön és tanárokon kívül a Klik is hozzáfér. Amint Hadházy Ákos is leírta, ebből a listázásból aligha következhet más, mint hogy – bár horrorisztikus összegekbe került a kifejlesztése – nem működik a program. A másik lehetőség, hogy ha már kurva drága volt, legalább jól is működik, tehát egyértelműen a megfélemlítést szolgálja az adatbekérés.

Csűrhetném-csavarhatnám estig, azt hiszem nyilvánvaló, hogy ez régen nem kizárólag oktatási probléma: annak gyökere egy velejéig romlott rendszer pusztító rosszhiszeműsége. Pár éve még talán elképzelhetetlen lett volna az effajta hozzáállás, ma már rutinból, csuklóból tolják ezt a módszert. A kormánymédia pedig naponta ássa az árkokat, minden erejével a tiltakozók lejáratására koncentrál, és azt mantrázza igen jó pénzért, hogy kussban maradni, elviselni, tűrni és elhinni kell: kizárólag a kormány tudja, mi a jó szülőnek, tanárnak, diáknak. Mindenki más hülye és politikai ideológiák mosták át az agyát.

Végül álljon itt egy sokadik példa arra, hogy egy aktuálisan hülyének nézett diák mennyire éretten és józanul látja át ennek a rendszernek minden képtelenségét és emelkedik felül a pitiánerség, a sehova nem vezető, oktatáspolitikának nevezett rombolás aljas kis húzásain:

Frissítés: Nem hittem el becsületszóra azt, amit a Klik mond a listázásról, de talán nem tettem olyan rosszul. Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy lassan már az is aggályokat vet fel, amit kérdeznek. Most olvasom, hogy miközben azzal hitegetik a tanárokat, hogy szétszedik a Klik-et, június 1-től új központokba kényszerítenek több tucat iskolát. Erről ennyit.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.