Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Salgótarjánt egy tál gulyással

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson”

– ezt üzente Kövér László házelnök a miheztartás végett, szűk két héttel ezelőtt a helybélieknek. Merthogy ma, február 28.-án a település polgármestert választ. És bár ez a hangnem 2006-ban még zsarolásnak számított volna, ma már  evidencia, hogy a kormány nyíltan és következmények nélkül kimondhatja: politikai megfontolások alapján dönt az adóforintok szétosztásáról.

Salgótarjánról már írtunk korábban, de enélkül is mindenki tudja, hogy a település évek ót bajban van, hogy az ország egyik legszegényebb régiójához tartozik és hogy a 2015 novemberében elhunyt szocialista polgármester 2014-ben irdatlan nagy adóssággal vette át a várost.

A rendszerváltás egyik legnagyobb magyarországi vesztese ez a 36 ezer lélekszámú település, ahol ma a Fidesz számára az a tét, hogy a 17 milliárdos adósságot felhalmozó Klik köznevelés-irányítási főosztályának jelenlegi vezetője polgármester lehessen. Ha hinni lehet a városi legendáknak, Simon Tibor állítólag és nem mellesleg annak a Brokernetnek az ügynöke is volt, amely 2013-ban úgy tűnt el a magyar pénzpiacról, hogy a befektetők üres zsebbel, a vezetők viszont luxusautókon távoztak a buliból. Láttunk már ilyet azóta, ám azért az mégiscsak elgondolkodtató, hogy a múltja miatt indult önkormányzati vizsgálat eredményét tartalmazó Simon-dossziét a város jegyzője nem hajlandó nyilvánosságra hozni.

Nos, mivel az olykor rendeleti kormányzásról álmodozó, a magyarok magánéletébe bakanccsal belemászó és abban semmi kivetnivalót nem találó házelnök úr fenyítése még mindig nem garancia a sikerre, a Fidesz helyi nagykutyái tegnap bevetették a csodafegyvert. Amit nem mellesleg már napokkal korábban reklámoztak is minden fórumon: a gulyáságyút.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő időben bekészítette az üstöt: A főzés megkezdődött. Szombaton babgulyással és vörösborral várjuk Simon Tibor támogatóit és azokat a bizonytalanokat, akik ST-re fognak szavazni.

Tegnap Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő sem tétlenkedett:

Osztották a gyulyást rendületlenül, leöntötték egy kis vörösborral is, nehogy kevés legyen mára. Érdekes módon, a Nébih nem mutatott érdeklődést a gasztronómiai mulatság iránt, pedig karácsony előtt szemrebbenés nélkül tiltotta be a győri jótékonysági sütivásárt, ahol nem értékes szavazatokat, hanem a Gyermekmentő Alapítványnak gyűjtöttek életmentő készülékekre. És úgy általában senkinek nem volt ellenvetése a köznépi etetés ellen, pedig tudjuk milyen az – nem volt olyan régen -, amikor egy fideszes polgármester nem engedélyezi, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány az ünnepek alatt ételt osszon egy városban.

Ez van: a fenyegetőzéstől eljutottak a teljes könyörületességig és irgalmasságig. Igaz, hogy általában olyankor szállja meg őket a nélkülözők iránti szeretet ihlete, akkor alacsonyodnak le odáig, hogy ételt osztanak az éhező, fázó népnek, amikor az a tét, hogy egy újabb székbe bele lehessen kapaszkodni. Elég sanszos, hogy az a nyomorúság, amelynek konzerválásához a kormánypárt aktívan hozzájárult az elmúlt évben, amikor is a pénzosztogatásnál Salgótarjánt módszeresen kifelejtette a szórásból, elég lesz ahhoz, hogy egy sötét multú Klik-káder kezére kerüljön ez az egyébként is haldokló város.

Nem lenne egyáltalán meglepő, ha egy tányér meleg étellel még mindig szavazatokat lehetne szerezni Magyarországon. Nem lenne egyáltalán mellbevágó, hogy ami nem megy kopasz-kigyúrt fenyegetéssel, zsarolással, propagandába vésett megtévesztéssel, azt egy tál gulyással és egy műnyagpohárban szervírozott, átmenetileg bódító hatású vörösborral meg lehet vásárolni.

Ez már az a foka az össznépi elkeseredésnek és fásultságnak, ahol a megfáradt testnek enyhet adó, múló, perspektíva nélküli jóllakottság érzésére polgármesteri karriert lehet építeni. Bárkinek. Véletlenül sem azokat az embereket szándékozom bántani, akik tegnap ettek abból a gulyásból. Ezeknek az embereknek egy jó része nem azért ment oda, mert ma választás van, hanem mert tegnap éhes volt. Az más kérdés, hogy a tegnapi jóllakottságot az újabb éhségérzet követi.

Eme olcsó megvesztegetés láttán az jutott eszembe, vajon hányszor fizették ki ezek a teljes reményvesztettségbe taszított emberek azt a tál ingyen gulyást? A tegnap Salgótarjánban megetett tömeg egy egész társadalom tragédiáját szimbolizálja. Mert ahol a rezsicsökkentéssel és mindenféle adókedvezménnyel meg lehet venni az embereket, ott egy kampányhakni csúcsán egy tál gulyással miért ne lehetne? Nemsokára eldől, hogy vajon a Fidesz tényleg meg tudja venni Salgótarjánt egy tál gulyással?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!