Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Balog Zoltánt már megint mindennel nagyon elégedett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Balog Zoltán átadta, aztán megtekintette. Vagy fordítva.

„Négy csúcsmodern mobil röntgengéppel gyarapodott a kistarcsai Flór Ferenc Kórház, emellett korszerűsítették az intézmény nővérszállását is. Balog Zoltán miniszter az átadáson kiemelte, hogy a kormány az elmúlt öt évben 322 milliárd forintot fordított a kórházakra, az intézmények 70 százalékában valósultak meg jelentős fejlesztések, részleges vagy teljes felújítás. ” (kormany.hu)

Dícséretes dolog és feltétlenül örülni kell neki. Ámde.

Balog Zoltánnak nincsen más dolga mostanában, mint személyesen átadni minden röntgengépet, inkubátort, lecserélt villanykapcsolót? Ha már ragaszkodik ehhez Balog úr, akkor nem illene meghívni ilyenkor valakit az Uniótól? Mert az olyan betegesnek tűnik számomra, hogy a közösség fizeti, a magyar kormány veri a mellét. Ez esetben Balog Zoltán mellét veri a kormány, de mindegy is az nekünk.

Itt szeretném felhívni Balog Zoltán szerteágazó figyelmét arra, hogy az egészségügy azon része, ahol éppen nem tekint meg, avat fel valamit, szépen halad az összeomlás felé. Még csak azt sem állíthatom, hogy csendesen teszi ezt. Már évek óta jönnek vészjelzések ebből az ágazatból (is), de a kormány azt teszi, amit tenni szokott minden olyan esetben, amikor valami kínosan alakul. Első körben úgy tesznek, mintha nem hallanák a segélykérő ordítást, második körben pedig ellentámadásba lendülnek és a pofátlanságot messze túllépve, szokásosan arrogáns, ámde hazug kommunikációval igyekeznek megoldani a kérdést.

Az utolsó csepp a csurig telt poharak végtelen sorában Ónodi-Szűcs Zoltán zseniális nyilatkozata volt a Magyar Idők címet viselő médiatermékben. Ha valaki demonstrálni szeretné a tátott szájjal ámuló hallgatóságának a kormány társadalomhoz való hozzáállását, akkor elég az egészségügyi államtitkárt meginterjúvolni. Bármiről. Minden benne van ebben a cikkben. Az indoklatlan, ám feneketlen nagyképűség, a fülsértő arrogancia, a hatalmi gőg, a pofátlanság.

Az államtitkári-kormánymédiás szócséplésből megtudhatjuk, hogy Zombor Gábor utódjának határozott elképzelései vannak arra nézvést, mit, hogyan, mikor óhajt ő átalakítani az egészségügyben és ebbe ne ugasson bele senki. Az egészségügyben dolgozók legfőképpen ne, mert ők nem a betegek érdekeit védik, hanem a sajátjukat. Egyébként pedig, ha fertőzésveszélyt jelent egy beavatkozás elvégzése, mert mondjuk nincsen megfelelő eszköz, akkor azt a beavatkozást nem szabad elvégezni. Ha mégis elvégzi az orvos és fertőzés lesz a következménye, akkor arról az egészségügyben dolgozó tehet. Nab…meg!

Idézek az interjúból:

„ Ha nem életmentő beavatkozásról van szó, akkor az orvosnak, éppen a beteg érdekében, nem szabad elvégeznie az operációt. Ha igaz lenne, amit az érdekvédők mondanak, és folyamatosan veszélyben volna a betegek biztonsága, akkor talán jogos a felvetés, miért asszisztálnak ehhez az orvosok, miért kezdenek bele valamibe, ha az nem hajtható végre biztonsággal.”

Miután ebben az esetben nem a végtelenségig kiszolgáltatott közmunkásokról van szó, Ónodi-Szűcs penetráns kijelentései nem maradtak válasz nélkül. Erre az államtitkári sunyi csúsztatásra reagálva írta meg nyílt levelét az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport.

Nincs szükség külön elemzésre, elegendő elolvasni az orvosok követeléseit. Épeszű ember ebből biztosan nem azt a következtetést fogja levonni, hogy minden teljesen rendben az egészségügyben és az ágazatban dolgozók azzal szórakoznak, hogy hatalmi harcokat vívnak egymással a saját érdekükben.

  • Bocsásson azonnali, rendkívüli segítséget (pénzügyi forrást fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és egészségügyi szakszemélyzetet) a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához!
  • Osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Ez alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv.
  • A Kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, ne tagolja a minisztériumi bürokrácia alá! 
  • Hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek részletes, teljes körű tájékoztatása mellett a nem szakértő társadalmat is érthetően informálják!
  • Teljes transzparenciát! Az ÁNTSZ tegyen eleget törvényben meghatározott kötelezettségének és hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket!

Az egészségügyben dolgozók is eljutottak arra a pontra, ahová az oktatás szereplői. Nem takargatható és nem halogatható tovább a problémák nyilvánosságra hozatala, azok megoldása. A legyintés, elkenés, csúsztatás nem lesz elég, konkrét lépésekre van szükség. Mindannyiunk érdekében. Amint a kormány túljut a kötelező körökön, mint a tagadás, elterelés, majd az elégedetlenkedők lejáratásának kísérlete, célszerű lenne érdemben foglalkozni az ágazat gondjaival. Ez ugyanis mindannyiunk gondja, mindenkit érint és mindenki megfizeti az árát.

Az az ár pedig nem háromszáz forint.

Végül: az ÁNTSZ reagált az orvosok nyílt levelére.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel és a minimumfeltételekkel kapcsolatban megjelentek ebben a formában csak arra alkalmasak, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássák.

Nem csalódtunk. Köszönjük a betegek, jövendő betegek, kórházi és egyéb egészségügyi dolgozók, tehát mindannyiunk nevében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.