Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Mindenki nyugodjon meg, kap 17 milliárdot a Klik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerencsésen túl vagyunk a második köznevelési kerekasztalon, mindenki fellélegezhet. Igaz ugyan, hogy a pedagógus szakszervezetek nem voltak jelen, de ezt ügyesen ellensúlyozta a minisztérium azzal, hogy meghívta a megyei jogú városok szövetségét, a kisvárosi önkormányzatok országos érdekszövetségét, a katolikus egyházat (minek?), valamint az óvodapedagógusokat. Így már szinte teljesen kerek az asztal, béke van és boldogság.

A Hoffmann Rózsa helyett kinevezett Czunyiné helyett kinevezett Palkovics László oktatási államtitkár sajtótájékoztatta az érdeklődőket arról a remek hírről, hogy mindjárt kap a Klik 17 milliárd forintot és befizetheti a rezsitartozást. Tehát nem fogják kikapcsolni a fűtést az iskolákban, aztán meg egyébként is jön a tavasz és akkor még nem beszéltünk a kormány előrelátó gondoskodása folytán hamarosan bevezetésre kerülő nyárról, amikor egyáltalán nem kell fűteni.

Azért a magam részéről roppant ideges leszek, amennyiben a Klik ismételt – ugyanis nem ez az első eset – kisegítését megpróbálja valaki sikertörténetként az orcámba nyomni. Ha esetleg ellepik az utcákat a kormányt éltető óriásplakátok, miszerint a magyar reformok (vagy akármik) működnek, mert van fűtés a suliban, én tíz körömmel fogom plakátmentesíteni a környezetemet, azt most megígérem.

Ha sikerült túlélnünk a határtalan boldogságot, hogy immár a katolikus egyház is képviselteti magát a négyszögletű kerekasztalon és végre beleugatnak ebbe is, akkor gondolkodjunk el egy percre.

Nekem például lenne néhány kérdésem Balog Zoltánhoz, Palkovics Lászlóhoz, végső esetben Rezsi Szilárdhoz, vagy bárkihez, aki képes válaszolni olyan kérdésre, ami nem azt firtatja, hogy ki a bánatos fene az a Habony Árpád. Ezt ugyanis vagy nem tudja senki (még Habony Árpád sem), vagy annyira titkos, hogy a fal adja a másikat.

Én sokkal egyszerűbb dolgokban szeretnék faggatózni.

Mennyibe került az oktatási intézmények fenntartása a klikesítés előtt?

Ebből mennyi ment önkormányzati forrásból és mennyi állami költségvetésből?

Hány önkormányzatnak okozott gondot az oktatási intézményeinek fenntartása?

Mekkora összeggel kellett volna ezeknek az önkormányzatoknak a költségvetését kipótolni ahhoz, hogy az országos átlagnak megfelelő színvonalú okatást tudjanak biztosítani?

Mennyibe került a Klik létrehozása?

Mennyi az éves költsége csak annak, hogy működik ez a szervezet?

Mekkora összeggel járulnak hozzá az önkormányzatok jelenleg is az iskolák fenntartásához?

Mennyi állami költségvetési forrás folyik be a Klik-be?

Nem lett volna olcsóbb megoldás, ha a nehéz helyzetben lévő iskolákat segíti ki az állam?

De kérdezek mást is. A tankönyvpiac államosítása hány vállalkozást tett tönkre, hány család megélhetését lehetetlenítette el?

Mennyivel olcsóbbak a tankönyvek most, hogy nincs alternatíva és a pedagógusok az egy szar könyvből válaszhatnak? Azt értem, hogy ingyen jár a tankönyv bizonyos korosztálynak, de azt az ingyent is ki kell valakinek fizetni. Történetesen nekünk, adófizetőknek. Ezt meg lehetett volna tenni akkor is, ha az alternatív tankönyveket finanszírozzuk központi költségvetésből.

Kiszámolta valaki, hogy mekkora összegre van szükség ahhoz, hogy a Klik működni tudjon, a pedagógusok bérét és az iskolák fenntartását finanszírozni lehessen? Ha igen, akkor hogy keletkezhet adósság? Hová csorog el a pénz?

A most beígért 17 milliárd forint meddig lesz elég?

Tudja azt valaki a szaktárcánál, minisztériumnál, kormányban, esetleg a keresztény egyház berkeiben, hogy mi is tisztában vagyunk azzal, hogy mi fizetjük ezt a 17 milliárdot is?

Utolsó kérdés: tényleg ennyire hülyének néznek mindenkit?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.