Túszul ejtett Salgótarján

Kép: tarjanikepek.hu Kép: tarjanikepek.hu

Eszembe jutott egy régebben hallot vicc és mivel a kedves olvasó nem tud tiltakozni, ezennel elmesélem. Előtte természetesen elnézést kérek a rendőrség minden tagjától, mert jobb a békesség.

Két rendőr a nyári kánikulában megszegi a szolgálati szabályzatot és a Duna hullámai között keresnek enyhülést. Lubickolás közben veszik észre, hogy a felettesük közeledik a parton. A vízből kijönni, felöltözni már nincs idő, ezért az egyik rendőr azt mondja a mellette úszkáló társának:

– Ott jön a főnök. Tudod mit? Bukjunk le!

– Jó! – feleli a másik és torka szakadtábol ordítani kezd – Itt vagyunk, százados úr!

Nagyjából a fenti vicc mintájára védi a kormányt a Magyar Idők című lap újságírója és  Simon Tibor, a Fidesz–KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje. Vállt vállhoz vetve okosak.

Adott ugye az ország jelenleg legsúlyosabb drámája, mégpedig az, hogy Salgótarjánban időközi polgármester-választást kell tartani, mivel a város eddigi vezetője elhunyt. Természetesen a megüresedő helyre rárepültek a pártok, elsősorban a Fidesz. A legutóbbi választásokkor nem sikerült kormánypárti jelöltet ültetni az önkormányzat élére, most mindent megtesznek, hogy kiköszörüljék a csorbát. Zárójelben jegyzem meg, mert ugyan a témához tartozik, de a cikk most nem erről szól: Kövér László a maga nemzeti lábán ment el Salgótarjánba, hogy szintén nemzetileg megfenyegesse a polgárokat. Úgy is kell, tanulják meg, ki az úr a háznál! Semmi meglepő nincs ebben egyébként, a Fidesz-KDNP ezt csinálta az önkormányzati választások idején, mégpedig országosan.

De most maradjunk a remek kormánylapnál és a potenciális polgármesternél, Simon Tibornál. Merthogy interjú készült vele, egyenesen a közéleti konzervatív napilap közepébe. Erős felütéssel indul a cikk: Salgótarjánnak a kormány kiemelt támogatására van szüksége – nyilatkozta Simon Tibor.

Hát, kérem! Mi történt? A kormány nyert a lottón? Mert amennyiben nem, akkor nem nagyon lehet neki pénze. Nekünk, polgároknak van, azt hívják közpénznek. A kormány gazdálkodhat ezzel, de attól még nem az övé. Normális helyen.

Tehát Salgótarjánnak kiemelt támogatásra van szüksége, értjük. Mégpedig sürgősen, mert bajban van – állítja a polgármesteri posztra gyúró jelölt. Értjük. A kérdés az, hogy kinek az öklét tisztelhetjük az úrban? Eddig nem volt szarban Salgótarján, most lett hirtelenjében? Ha eddig is abban volt és a költségvetésnek volt elegendő fedezete arra, hogy segítsen, akkor miért nem tette meg? Azért, mert eddig az MSZP-s Dóra Ottó vezette a várost? Amennyiben ezek után fideszes polgármestert választanak a salgótarjániak, azon nyomban kapnak pénzt?

Ha eddig azért nem kapott támogatást a megyeszékhely, mert nincs rá keret, akkor hirtelen honnan lett? Ha eddig is volt rá keret akkor nem menne el a Fidesz a retkes francba? Csak úgy állampolgárilag kérdezem.

Salgótarján évek óta bajban van. 1970-ben zárták be a bányát, aztán sorra a gyárakat, üzemeket. A környéken nincs nagyváros, még kicsi sem. Az ipar miatt annak idején odatelepített családok munka és megélhetés nélkül maradtak, röghöz kötve az eladhatatlan lakásaikban. A város a rendszerváltás egyik nagy vesztese volt, azóta sem tudott megállni a lejtőn.

Salgótarján az ország egyik legszegényebb régiójában helyezkedik el. Jóformán a semmire építette fel a pártakarat 1950-ben, hogy oda telepítse a megyeszékhelyet, így büntetve Balassagyarmatot, amiért az 1945-ös és az 1947-es választásokon a kommunisták Balassagyarmaton alig kaptak szavazatot, míg az iparváros Salgótarjánban egyértelmű túlsúlyuk volt.

Politikai pártok harctere most is, csak arról az apróságról feledkezik meg a mostani kormánypárt, hogy ott él közel 36 ezer ember. Ennyien maradtak, pedig az 1980-as években még több, mint 50 ezer volt a város lakossága.

Nem lehetne esetleg befejezni ezt a pofátlan, lánctalpas országfoglalást és az emberek érdekét nézni? Akkor is, ha történetesen nem fideszes városvezetést akarnak a helyiek?
Vagy pedig úgy döntött a hatalom, hogy abban az esetben dögöljenek meg a salgótarjániak?

Azokon a településeken, ahol kormánypárti az önkormányzat vezetője (tehát az ország túlnyomó részén) minden rendben? Oda jut elég forrás? Ahol véletlenül másik párt adta a polgármestert, oda meg semmi nem jut? Ezt a kormány dönti el? Gyakorlatilag azt állítja Kövér László és Simon Tibor, hogy amelyik település lakói nem a kormánypárt odaadó hívei, azok ott dögöljenek meg, ahol vannak? Ők nem ennek az országnak a polgárai?

Aki viszont itt él, ebben az országban, az nem dönthet szabad akaratából? Azt lehet zsarolni? Konkrétan a kormány zsarolhatja? Legálisan, nyíltan?

Az ország első túszdrámája 1973-ban, Balassagyarmaton történt. A Pintye-fivérek a helyi lánykollégiumot foglalták el, mert külföldre akartak jutni, ez volt a követelésük. Nem sikerült.

Most egy egész város, mégpedig Nógrád-megye székhelye jár így, mert az ottaniak a városukban akarnak maradni? Mi történik itt? A kormány túszul ejtette Salgótarján lakóit?

Hát micsoda ország ez?