Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Túszul ejtett Salgótarján

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Eszembe jutott egy régebben hallot vicc és mivel a kedves olvasó nem tud tiltakozni, ezennel elmesélem. Előtte természetesen elnézést kérek a rendőrség minden tagjától, mert jobb a békesség.

Két rendőr a nyári kánikulában megszegi a szolgálati szabályzatot és a Duna hullámai között keresnek enyhülést. Lubickolás közben veszik észre, hogy a felettesük közeledik a parton. A vízből kijönni, felöltözni már nincs idő, ezért az egyik rendőr azt mondja a mellette úszkáló társának:

– Ott jön a főnök. Tudod mit? Bukjunk le!

– Jó! – feleli a másik és torka szakadtábol ordítani kezd – Itt vagyunk, százados úr!

Nagyjából a fenti vicc mintájára védi a kormányt a Magyar Idők című lap újságírója és  Simon Tibor, a Fidesz–KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje. Vállt vállhoz vetve okosak.

Adott ugye az ország jelenleg legsúlyosabb drámája, mégpedig az, hogy Salgótarjánban időközi polgármester-választást kell tartani, mivel a város eddigi vezetője elhunyt. Természetesen a megüresedő helyre rárepültek a pártok, elsősorban a Fidesz. A legutóbbi választásokkor nem sikerült kormánypárti jelöltet ültetni az önkormányzat élére, most mindent megtesznek, hogy kiköszörüljék a csorbát. Zárójelben jegyzem meg, mert ugyan a témához tartozik, de a cikk most nem erről szól: Kövér László a maga nemzeti lábán ment el Salgótarjánba, hogy szintén nemzetileg megfenyegesse a polgárokat. Úgy is kell, tanulják meg, ki az úr a háznál! Semmi meglepő nincs ebben egyébként, a Fidesz-KDNP ezt csinálta az önkormányzati választások idején, mégpedig országosan.

De most maradjunk a remek kormánylapnál és a potenciális polgármesternél, Simon Tibornál. Merthogy interjú készült vele, egyenesen a közéleti konzervatív napilap közepébe. Erős felütéssel indul a cikk: Salgótarjánnak a kormány kiemelt támogatására van szüksége – nyilatkozta Simon Tibor.

Hát, kérem! Mi történt? A kormány nyert a lottón? Mert amennyiben nem, akkor nem nagyon lehet neki pénze. Nekünk, polgároknak van, azt hívják közpénznek. A kormány gazdálkodhat ezzel, de attól még nem az övé. Normális helyen.

Tehát Salgótarjánnak kiemelt támogatásra van szüksége, értjük. Mégpedig sürgősen, mert bajban van – állítja a polgármesteri posztra gyúró jelölt. Értjük. A kérdés az, hogy kinek az öklét tisztelhetjük az úrban? Eddig nem volt szarban Salgótarján, most lett hirtelenjében? Ha eddig is abban volt és a költségvetésnek volt elegendő fedezete arra, hogy segítsen, akkor miért nem tette meg? Azért, mert eddig az MSZP-s Dóra Ottó vezette a várost? Amennyiben ezek után fideszes polgármestert választanak a salgótarjániak, azon nyomban kapnak pénzt?

Ha eddig azért nem kapott támogatást a megyeszékhely, mert nincs rá keret, akkor hirtelen honnan lett? Ha eddig is volt rá keret akkor nem menne el a Fidesz a retkes francba? Csak úgy állampolgárilag kérdezem.

Salgótarján évek óta bajban van. 1970-ben zárták be a bányát, aztán sorra a gyárakat, üzemeket. A környéken nincs nagyváros, még kicsi sem. Az ipar miatt annak idején odatelepített családok munka és megélhetés nélkül maradtak, röghöz kötve az eladhatatlan lakásaikban. A város a rendszerváltás egyik nagy vesztese volt, azóta sem tudott megállni a lejtőn.

Salgótarján az ország egyik legszegényebb régiójában helyezkedik el. Jóformán a semmire építette fel a pártakarat 1950-ben, hogy oda telepítse a megyeszékhelyet, így büntetve Balassagyarmatot, amiért az 1945-ös és az 1947-es választásokon a kommunisták Balassagyarmaton alig kaptak szavazatot, míg az iparváros Salgótarjánban egyértelmű túlsúlyuk volt.

Politikai pártok harctere most is, csak arról az apróságról feledkezik meg a mostani kormánypárt, hogy ott él közel 36 ezer ember. Ennyien maradtak, pedig az 1980-as években még több, mint 50 ezer volt a város lakossága.

Nem lehetne esetleg befejezni ezt a pofátlan, lánctalpas országfoglalást és az emberek érdekét nézni? Akkor is, ha történetesen nem fideszes városvezetést akarnak a helyiek?
Vagy pedig úgy döntött a hatalom, hogy abban az esetben dögöljenek meg a salgótarjániak?

Azokon a településeken, ahol kormánypárti az önkormányzat vezetője (tehát az ország túlnyomó részén) minden rendben? Oda jut elég forrás? Ahol véletlenül másik párt adta a polgármestert, oda meg semmi nem jut? Ezt a kormány dönti el? Gyakorlatilag azt állítja Kövér László és Simon Tibor, hogy amelyik település lakói nem a kormánypárt odaadó hívei, azok ott dögöljenek meg, ahol vannak? Ők nem ennek az országnak a polgárai?

Aki viszont itt él, ebben az országban, az nem dönthet szabad akaratából? Azt lehet zsarolni? Konkrétan a kormány zsarolhatja? Legálisan, nyíltan?

Az ország első túszdrámája 1973-ban, Balassagyarmaton történt. A Pintye-fivérek a helyi lánykollégiumot foglalták el, mert külföldre akartak jutni, ez volt a követelésük. Nem sikerült.

Most egy egész város, mégpedig Nógrád-megye székhelye jár így, mert az ottaniak a városukban akarnak maradni? Mi történik itt? A kormány túszul ejtette Salgótarján lakóit?

Hát micsoda ország ez?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.