Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Farkas Flórián: híd a gátlástalan korrupció világába

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Azért nem engedi el a párt Farkas kezét, mert Farkas az országot és a Fideszt szolgálja” – ezt mondta Orbán Viktor saját bizalmasáról, Farkas Flóriánról a párt tavalyi kongresszusán. Nehéz is lenne egy ilyen ösztönös zseninek elengedni a kezét, – aki minden más elévülhetetlen érdeme mellett – a haza szolgálatában vezette három évig az Országos Roma Önkormányzatot (miközben teljes titokban, három évig sajátjaként használt egy százmilliós budai luxusvillát, úgy, hogy erre nem volt joga), ahol 1,2 milliárd forintnyi uniós pénznek sikerült hiánytalanul a seggére verni.

Farkas FlóriánMTI fotó: Soós Lajos

Farkas Flórián cigányügyekért felelős miniszterelnöki biztos, aki 2002-től a Fidesz parlamenti képviselője 17-18 éve még az MSZP választási győzelméért imádkozott. Mert a haza szolgálata már csak ilyen. Egészen pontosan olyan, hogy az 1998-ban sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolt Farkas, a Lungo Drom cigány szervezet, egyben az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat akkori elnöke, – akit egyébként 1975 és 1982 között háromszor ítéltek el, felfüggesztett és végrehajtandó szabadságvesztésre – eljárási kegyelmet kért és kapott a köztársasági elnöktől (30 évre titkosították az iratokat), így tiszta lappal futhatott neki a választásoknak. Azért, hogy ma is itt élősködhessen a nyakunkon.

Farkas Flórián múltja tele van rendőrségi és bírósági ügyekkel, ám a mindenkori politikai hatalomnak valahogy mindig sikerült kimosnia őt az ürülékből. Ennek az embernek fogja, szorongatja a kezét két kézzel Orbán Viktor. Annak a Farkas Flóriánnak, aki a rengeteg korrupciós ügy mellett, amellyel személye összefüggésbe hozható, még életrajzában is hamis adatokat közölt: ő úgy tudja, az ELTE óraadó tanára volt, miközben nagy valószínűség szerint még érettségije sincs.

A magyar politikai „elit” – ugyan nem első vonalbeli – de kétségtelenül egyik legdöbbenetesebb figurája most éppen 1, 2 milliárd forintról nem tud elszámolni. A Farkas Flórián által alapított „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet, amelynek már tavaly augusztus óta a leghátrányosabb helyzetűek – elsősorban romák – számára kellene folyamatos továbbképzési- és munkalehetőséget biztosítania, szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra verte el az erre a célra elnyert európai pénzt.

Miközben ORÖ-elnökként közel 300 millió forintnyi elnöki kerettel rendelkezhetett,  a keret felhasználására vonatkozó, félévente kötelező beszámolóját egyszer sem sikerült megtartania. A botrányt botrányra halmozó, szélhámosan ügyeskedő Farkas Flórián egy korábbi ORÖ közgyűlésen nyíltan kimondta, hogy a programhoz kapcsolódó foglalkoztatási szövetkezet egyik nem hivatalos célja a cigány politikusok, kisebbségi képviselők álláshoz juttatása.

És miután senkinek nem rebbent a szeme sem erre a pofátlan kijelentésre, mára ott tartunk, hogy az a forrás, amit a leghátrányosabb helyzetűek érdekében kellett volna felhasználni, a Fidesz-vezetés teljes bizalmát élvező Farkas Flóriánnak köszönhetően felesleges és túlárazott ingatlanberuházásokba, túlfizetett vezetők örömébe, indokolatlan felújítási munkákba és belsőépítészeti tervezésekbe, a csillagos eget rugdosó  rezsi- és karbantartási költségekbe, szemet gyönyörködtető faliórákba és faliképekbe, vagy darabonként 1 milliós mikrohullámú sütőkbe csordogált bele szépen, visszafordíthatatlanul.

Amellett, hogy 1, 2 milliárdból egyetlen embert nem sikerült hozzásegíteni ahhoz, hogy megállja a helyét a munka világában, a programot szabályszerűen le sem lehet zárni, mivel az egész dokumentációt lefoglalta a NAV, még tavaly nyáron. Igaz, az emberminisztérium által most feltárt szabálytalanságon kívül, Farkas Flórián körül azóta is hasítani lehet a csendet. Mert miként Lázár János is fogalmazott – e derék cigány vezető január végi lemondása kapcsán a foglalkoztatási szövetkezet éléről – politikai habverés a körülötte kialakult hangulat, mert noha számos vád érte a roma politikust az elmúlt évben, ezek közül még egy sem bizonyosodott be.

ElőnézetÉn??? Tényleg?? Korrupció???

És milyen igaza van. Amikor az Állami Számvevőszéknek feladata lenne a közpénzből működő szervezetek könyvelését, gazdálkodását ellenőrizni és leszarja azt, amikor a NAV több mint fél éve sunyít az ügyben, amikor a Polt Péter vezette ügyészség szintén hosszú hónapok óta látványosan és politikai alapon „nyomozva” kussol, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a nyilvánvaló botrányok ellenére sem hajlandó elengedni Farkas Flórián kezét, akkor hogy a büdös k*rva életben bizonyosodhatna be itt bármi is? És vajon mit szólnak azok a tisztességes roma állampolgárok, akiknek a nevében Farkas Flórián immár két évtizede saját ámokfutó luxusára költi a felzárkóztatásukra szánt pénzeket?

Hegedüs István, Farkas utódja az ÖRO élén a mai nappal mondott le tisztségéről, nyilatkozatában benne van a válasz minden felvetődő kérdésre (kiemelések tőlem):

„Nehéz terhet, kínos hagyatékot cipel az Országos Roma Önkormányzat, és az elmúlt egy évben bármennyire is igyekeztünk, ezt az örökséget nem tudtuk hátrahagyni. Az elmúlt egy év belső hatalmi harcai, az önkormányzat előző vezetésének ármánykodásai, a nyomozó hatóságok tétlenségei abban erősítettek meg, nem remélhetünk megújulást, változást, mert csak az egyéni érdekek számítanak, nem a cigányság jövője, a teljes magyar társadalom sorsa.  Látjuk és érezzük a törekvést, hogy a kínos örökségért, a bűnökkel járó szégyenbélyegért, a roma érdekképviselet korábbi vezetésének visszaéléseiért nem az érintett személyekre, hanem a teljes roma társadalomra akarják tolni a felelősséget. A cigányság integrációjára szánt milliárdok nem a barna kezek között tűntek el, hiszen az a célközösséghez el sem jutott, ezért a felelősségben szélesebb körben kell osztozni. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ma egyetlen ember karrierje, vagy a cigányság társadalmi ügye a legfontosabb? A cigányság istápolása ma egyenlőségjelet mutat a zsarolással, a fenyegetéssel és a korrupcióval. Hangfelvételek bizonyították a legmagasabb szintű korrupciót, a befolyásolást, amely mára mérhetetlen károkat okozott gyermekeink jövőjének építésében. Mégsem történt, történik semmi.”

Erről van szó. Ahelyett, hogy Farkas Flórián csuklóján már kattant volna a bilincs (rengeteg okot szolgáltatott erre), még mindig nyomozunk, kamu-vizsgálódunk és reménykedünk, hogy majd csak lesz honnan behajtani a milliárdos károkat. És ebben nem az a szép, hogy Farkas a seggére vert több mint 1 milliárdnak, hanem hogy nem tőle, hanem az általa kifosztott szervezettől követeli vissza a kormány. Észbontó.

De ha véletlenül sikerülne is behajtani, a pénz visszakerül az államhoz és jön a következő jelölt, aki valami másra mutyizza el, a közösség pedig, amely rászorulna, egy petákot nem lát viszont az egészből. Egyetlen ember miatt lesz a felzárkóztatásból végzetes leszakadás: igen, Farkas Flóriánnak hívják az illetőt és lassan 20 éve áll az útjába annak a halvány esélynek, hogy a roma közösség akárcsak egyetlen lépéssel is közelebb kerüljön egy másfajta élet reményéhez.

És ahelyett, hogy a kormány testületileg elhatárolódna tőle és hagyná, hogy a nyomozóhatóságok végezzék a dolgukat az ügyében, rendre elmagyarázzák, hogy miért nem szabad elengedni az ő kezét és miért hazugság mindaz, amit immár hivatalos papírok is bizonyítanak. Sőt. A határtalan és végtelen cinizmus jegyében a kormány az Európai Unió melletti új – roma és társadalmi felzárkózási ügyekért felelős – szakdiplomata-álláshely létesítéséről döntött a minap. Mert a kormány ugyanúgy érdekelt Farkas Flórián gátlástalan lopásában a romák felzárkóztatásában, ahogy eddig, ezért további forrásokat biztosít erre a célra: 2016-ban a személyi juttatásokra és járulékaikra 30,9 millió, 2017-ben pedig 40,4 millió forint jut. A dologi kiadások fedezésére 2016-ban 9 millió 420 ezer forintot, 2017-ben pedig 10,4 millió forintot használhat fel a Miniszterelnökség.

Mert ha támadják, akkor meghosszabbítjuk: a kisvasutat Lovasberényig, Farkas Flóriánt meg az Európai Unióig. Ha nem ő lesz a szakdiplomata, itt szakadjon rám az ég. Erre a következmények nélküli, gátlástalan korrupcióra már tényleg nincsenek szavak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.